Skocz do zawartości
tokarex pontony

Mam Karte co dalej???

Michalski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdałem ostatnio na karte wędkarską i mam pytanie mam już karte co dalej gdzie opłacić składki w PZW czy w Kole jakimś i czy to co zapłace w kole bedzie zezwoleniem na połow w jeziorach i nad rzeka i czy wtedy starczy tylko jeszcze oplata za łowienie u własciciela ODP

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

ja najpierw zdawalem egzamin polacilem za składki , itp i miałem legitymacje. Następnym krokiem było wyrobienie karty . :smile:

Napisano

Michalski,

składki pzw możesz opłacić w kole do którego chcesz należeć (czyli jednorazowe wpisowe+składka członkowska -uprawniająca do łowienia (coroczna)+ jednorazowa opłata za wyrobienie legitymacji członkowskiej), składki te oprawniają cię do łowienia na wodach które należą do pzw twojego okręgu (nie wiem skąd jesteś, ale każdy okręg ma stronę www gdzie jest jest wykaz wód), oraz do łowienia na wodach okręgów, które mają z twoim porozumienie (również na stronie okręgu znajdziesz info na temat porozumień, a na stronach okręgów z którymi twój ma porozumienie znajdziesz wykaz ich wód...)

dodatkowo też na tej stronie www znajdziesz info o łowiskach specjalnych gdzie obowiązują dopłaty lub dodatkowe przepisy (w zakresie wymiarów i okresów ochronnych jak i dozwolonych metod połowu o ile takie występują).

na wody nie należące do pzw (najczęściej należa do spółek rybackich) opłaty są niezależne od przynależności do pzw i trzeba je wnieść na konto danej spółki rybackiej gotówkowo (w siedzibie spółki), lub przelewem. w sumie to by było na tyle pomijając łowiska prywatne gdzie zawsze są opłaty...na konto właściciela wody.

karta wędkarska jest podstawą do wykupienia zezwoleń, lub zapisania się do pzw, bo jest dowodem że znasz RAPR....

Napisano

Michalski,

http://www.pzw.poznan.pl/

to jest strona okręgu poznańskiego tam powinieneś znaleść wykaz kół. co do wyboru to nie wiem bo jeszcze się nie zapisałem (przez 15lat łowiłem w zachodniopomorskim skąd pochodzę) więc wybierz lokalizacyjnie czyli blisko miejsca zamieszkania, lub zapisz się do któregoś z najwięszych bo mają najdłuższe godziny przyjmowania interesantów (do sprawdzenia na w/w stronie)

tylko niezależnie do którego koła się zapiszesz będziesz miał po opłaceniu składek możliwość łowienia we wszystkich wodach okręgu poznańskiego jak i okręgów z którymi poznański ma porozumienia.

Napisano
Dziwne ze wydali mu karte bez oplaconych skladek

Dla urzędasów istotny jest świstek który się im przynosi z koła w którym jest prośba o wydanie karty z informacją o pomyślnym zdaniu egzaminu. Ja jak zamoczyłem kartę że nic nie było widac poszedłem do PZW to dali mi papier że zgubiłem i prośba do starostwa o wydanie duplikatu. Nikt mnie o legitymacje członkowską nie pytał.... :roll:

Napisano

Zdajesz w swoim kole wedkarskim i placisz skladki dostajesz legitymacje czlonkowska i kwitek na wydanie karty wedkarskiej i jedziesz z tym na ulice Libelta do urzedu i tam ci wypisuja karte.

Napisano

w glowniej siedzibie w Poznaniu i tam dostalem kwitek o zdaniu egzaminu i poszedlem do urzedu i mi wydali . Więc mam teraz karte wędkarska a składki w jakims kole oplace za jakis czas tak ma zrobic ?? odp

Napisano

Jak masz wykupione skladki, to na ten rok masz św. spokój, dopiero za rok idziesz do koła i płacisz na następny.

Napisano

Michalski,

zawsze liczy się opłata za dany sezon wędkarki, (czyli rok kalendarzowy), a nie za rok od opłacenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.