Skocz do zawartości
tokarex pontony

Konger VectronX spin light 270cm + cormoran Rodeo GT Ai 2000

Bianko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich wędkarzy :razz:

Jestem początkującym wędkarzem łowiącym do tej pory metodami spławikowymi oraz gruntowymi... w związku z nadchodzącymi zawodami spinningowymi postanowiłem kupić jakiś sprzęt do łowienia tą właśnie metodą ... nie ma co ukrywać, nie znam się na sprzęcie spinningowym i do końca nie ufam ludziom, którzy go sprzedają (wciskają co się da) na podstawie wiadomości jakie udało mi sie zgromadzić kupiłem taki...

KIJ:

firma:Konger

model: VectronX Spin Light

długość: 270cm

waga: 160 gr

ciężar wyrzutu: 5-25gr

sekcji: 2

KOŁOWROTEK:

firma:CORMORAN

Model: RODEO GT Ai 2000

# 5 łożysk w tym łożysko oporowe [igiełkowe]

# system natychmiastowej blokady ruchu rotora

# szpula aluminiowe ze wzmocniona krawędzią spływu żyłki pokryta tlenkiem tytanu

# w zestawie szpula zapasowa oraz woreczek na kołowrotek wykonany z materiału

# anti-reverse

# prowadnica żyłki - rolka zaopatrzona w system zapobiegający niszczeniu, skręcaniu i blokowaniu żyłki

# rotor zaopatrzony w balans zapewniający jego dokładne wyważenie

# płynny, działający bez zacięć system hamulcowy

# waga 220 gram

# solidnie wykonana mocna, ergonomiczna korbka

# idealnie wyważony środek ciężkości kołowrotka, co zapewnia komfort wędkowania

Mimo, że już za późno na zmianę decyzji chciałbym poznać wasze opinię na temat tego sprzętu, ewentualne porady na przyszłość ... i błędy jakie popełniłem przy wyborze tego właśnie sprzętu

Za wszystkie rady i opinie z góry dziękuję

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Bianko, rzeczywiście za późno doradzać a i ciężko cokolwiek powiedzieć na temat sprzętu nie wiedząc do jakich celów będzie używane. Istotne jest łowisko tzn rzeka czy woda stojąca, na jaką rybę głównie sie nastawiasz itd.

No i czekam na pierwsze wrażenia ze sprzętu, oczywiście twoje warzenia.

Napisano

Witaj Keri ...

Faktycznie zapomniałem napisać na jakie ryby się nastawiam... tu właśnie wychodzi mój brak doświadczenia ;) może dlatego, że generalnie nie nastawiam się na konkretną rybę... kupiłem kilka gum mniejszych i większych, kilka blach obrotowych i co się złapie to się złapie ;) co do wędziska to słyszałem, że kij o długości 270cm jest jak by najbardziej uniwersalny i właśnie stąd taka długość ... Głównie łapię na rzece odrze, i tam również zamierzam korzystać ze spinningu (bylem już dwa razy z czego raz trafił się sandacz nie wymiarowy oczywiście wypuściłem do wody) ale nie wykluczam innych wód, jezior, wapnianek i innych ...

Jeśli chodzi o wrażenia ze sprzętu... to zestaw sam w sobie jest w miarę lekki po trzech godzinach rzucania nie czułem zmęczenia, wrażenia ogólnie pozytywne niestety nie złapałem jeszcze żadnej konkretnej ryby więc nie mogę powiedzieć jak pracuje wędzisko pod czas holu ani np hamulec kołowrotka... z resztą jakkolwiek by nie pracował to chyba nie potrafiłbym ocenić czy jest dobrze czy nie gdyz jak pisałem to mój pierwszy sprzęt i nie mam porównania z innymi... stąd też prośba o opinię co do niego może ktoś wcześniej mial juz do czynienia z takim kijem lub kolowrotkiem...pozdrawiam

Napisano

Bianko, Odra w okolicach Zielonej Góry - zazdroszczę, podobno bardzo rybna woda, obfitująca w spore bolenie i szczupaki. Ostatnio słyszałem o kilku boleniach 80+ z tamtych rejonów a także o szczupaczku w kole 120 cm. Niestety o sprzęcie nie powiem nic ponieważ nie miałem z nim styczności, doradzę Tobie jednak zakup kilku woblerków.

Napisano

Witam,

Może i rybna hehe ;) ja niestety jeszcze tego nie doświadczyłem ... ale wszystko jest do nadrobienia :D mam nadzieję, że niedługo będę mógł pochwalić się jakimś konkretnym okazem jak do tej pory mój rekord to okoń 24cm, szczupłego jeszcze na odrze nie złapałem, bolenia na oczy nie widziałem a o mini sandaczu już pisałem :). Co do woblerków... myślałem nad tym ale jest ich taki wybór, że czężko się zdecydować może doradzisz mi w tej sprawie... jakie ubarwienie, ciężar, wielkość słyszałem również, że różnią się również głębokościami na jakie schodzą... proszę o radę

Napisano

Widzę, że niestety nikt nie ma nic do powiedzenia na temat mojego sprzętu w sumie mnie to nie dziwi przy dzisiejszym wyborze... mało prawdopodobne jest, że ktoś skompletował by dokładnie taki jak mój... mam już za sobą kilka wypraw więc może ja napiszę kilka słów...

Porównałem go z kilkoma innymi zestawami moich kompanów ;) i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że spisuje się całkiem nie źle, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze :D Kij jest bardzo lekki świetnie "leży w dłoni" (przynajmniej mojej) jest świetnie wyważony, nic nie skrzypi, elementy doskonale spasowane jeśli chodzi o samą prace wędki hmmm szczerze mówiąc nie bardzo wiem jakich słów użyć do opisania jej pracy :oops: ... jest dynamiczna, akcji szczytowej brak :wink: "nie za twardy, nie za miękki" powiedziałbym w sam raz :) Kołowrotek... no dla mnie rewelka lekki, cichy, kręcenie korbką nie wymaga właściwie żadnej pracy, hamulec działa płynnie... żylke nawija równomiernie i co bardzo ważne nie plącze jej ... i pozwala na dalekie rzuty. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu i z czystym sumieniem mogę polecić taki zestaw wszystkim niezdecydowanym :) ,którzy nie chcą wydawać sporych pieniędzy na sprzęt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.