Skocz do zawartości
Dragon

czerwony peczak

adi1122spid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chodzi mi głównie o barwienie białych robaków. U mnie niestety kolorowe są niedostępne

Jedną z "partyzanckich metod" barwienia na czerwono jest wrzucenie robaczkom do pudełka łyżeczki potartego buraka czerwonego (gotowanego).

W dawnych czasach dawano nawet kawałeczek mięska ugotowanego w barszczu, potem w sklepach wędkarskich pojawił się barwnik (chyba sztuczny) zwany popularnie "czerwony szafran" taki specyfik w proszku strasznie ciężko to zmywało się z dłoni, było to w paczuszkach jak haczyki. Wsypywało się odpowiedni wcześniej szczyptę robaczkom i po kłopocie

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
potem w sklepach wędkarskich pojawił się barwnik (chyba sztuczny) zwany popularnie "czerwony szafran" taki specyfik w proszku

Czy jest to jeszcze do kupienia?

Napisano
Czy jest to jeszcze do kupienia?

Nie mam pojęcia, ale w tym tygodniu przejdę się do "mojego sklepu"

Z drugiej zaś strony nie zdziwił bym się specjalnie jak by się okazało, że

"Czerwony Szafran" to Rodamina o której pisze maniek lub substancja jej pochodna.

Napisano

Byłem wczoraj w sklepie "u biskupa" ,Gość popatrzył na mnie jakbym z konia spadł :neutral: ,

no i niestety takich barwników to już nie ma od paru lat w sprzedaży.

Wszystko co mi zaoferował to barwniki "półfabrykaty" do produkcji kulek proteinowych.

• 1 year later...
Napisano

Mam pytanko. Wyczytałem, że pęczak można barwić na żółto przy pomocy kurkumy, dodając 1 łyżeczkę na 1 szklankę pęczaku. Tylko nie wiem kiedy dodać kurkumę, czy na początku gotowania, czy pod koniec? Pytanie drugie, czy nie odbarwie gara, bo nie chcę nim później po głowie od żony dostać :)

Napisano
Wyczytałem, że pęczak można barwić na żółto przy pomocy kurkumy
Tak ,no może nie zupełnie na żółto a na lekki pomarańcz .
Tylko nie wiem kiedy dodać kurkumę, czy na początku gotowania, czy pod koniec?
Pod koniec ,a w zasadzie na konicu ,wsypujesz pęczak do torebki foliowej i posypujesz kurkumą ,zamykasz i dobrze wymieszać .
Pytanie drugie, czy nie odbarwie gara
Odbarwia i to skutecznie ,więc tyle ceregieli z woreczkiem .Jeśli natomiast chcesz mieć żółty pęczak to proponuje szafran.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.