Unises Napisano 19 Października 2007 Napisano 19 Października 2007 Chodzi mi głównie o barwienie białych robaków. U mnie niestety kolorowe są niedostępne Jedną z "partyzanckich metod" barwienia na czerwono jest wrzucenie robaczkom do pudełka łyżeczki potartego buraka czerwonego (gotowanego). W dawnych czasach dawano nawet kawałeczek mięska ugotowanego w barszczu, potem w sklepach wędkarskich pojawił się barwnik (chyba sztuczny) zwany popularnie "czerwony szafran" taki specyfik w proszku strasznie ciężko to zmywało się z dłoni, było to w paczuszkach jak haczyki. Wsypywało się odpowiedni wcześniej szczyptę robaczkom i po kłopocie
bboobb Napisano 19 Października 2007 Napisano 19 Października 2007 potem w sklepach wędkarskich pojawił się barwnik (chyba sztuczny) zwany popularnie "czerwony szafran" taki specyfik w proszku Czy jest to jeszcze do kupienia?
Jarosław Napisano 19 Października 2007 Napisano 19 Października 2007 zwany popularnie "czerwony szafran" Czerwony-zółty
Unises Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Czy jest to jeszcze do kupienia? Nie mam pojęcia, ale w tym tygodniu przejdę się do "mojego sklepu" Z drugiej zaś strony nie zdziwił bym się specjalnie jak by się okazało, że "Czerwony Szafran" to Rodamina o której pisze maniek lub substancja jej pochodna.
Unises Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 Byłem wczoraj w sklepie "u biskupa" ,Gość popatrzył na mnie jakbym z konia spadł , no i niestety takich barwników to już nie ma od paru lat w sprzedaży. Wszystko co mi zaoferował to barwniki "półfabrykaty" do produkcji kulek proteinowych.
Tołdi Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 Mam pytanko. Wyczytałem, że pęczak można barwić na żółto przy pomocy kurkumy, dodając 1 łyżeczkę na 1 szklankę pęczaku. Tylko nie wiem kiedy dodać kurkumę, czy na początku gotowania, czy pod koniec? Pytanie drugie, czy nie odbarwie gara, bo nie chcę nim później po głowie od żony dostać
maniek Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 Wyczytałem, że pęczak można barwić na żółto przy pomocy kurkumyTak ,no może nie zupełnie na żółto a na lekki pomarańcz .Tylko nie wiem kiedy dodać kurkumę, czy na początku gotowania, czy pod koniec? Pod koniec ,a w zasadzie na konicu ,wsypujesz pęczak do torebki foliowej i posypujesz kurkumą ,zamykasz i dobrze wymieszać .Pytanie drugie, czy nie odbarwie gara Odbarwia i to skutecznie ,więc tyle ceregieli z woreczkiem .Jeśli natomiast chcesz mieć żółty pęczak to proponuje szafran.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.