Skocz do zawartości
tokarex pontony

Feeder 5 in 1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do znawcow sprzetu czy choc czesciowo moj pomysl jest do zrealizowania? :)

Chcialbym zakupic ciezkiego federa aby spelnil następujace zadania:

-sum

-karp

-sandacz

-ciezki koszyk zanętowy

-dorsze morze

Myślałem o takim kiju.

Wiem ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego ale poszukuje wszechstronnej mocnej wedki gruntowej ktora nie zrujnuje mojego portfela.

Generalnie szukalem federa 3,60m-3,90m i CW ok 200g.

Moze polecicie cos lepszego.

Z gory dziekuje za pomoc.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Moim zdaniem totalnie bez sensu.

Za 400 zł, które chcesz wydać kupujesz:

- mocną karpiówkę za 2 stówy, którą używasz z powodzeniem na suma.

- Feeder z wyrzutem 120 gr za stówkę z hakiem

- za resztę kupujesz kij na dorsza

- na sandacza używasz pierwszego lub drugiego.

Masz kije "do łowienia" do wszystkich ryb które wymieniłeś, zamiast jednego, którym po prawdzie przyzwoicie nie połowisz żadnej z ryb (może poza sandaczem)

Napisano

tomek1, ok rozumiem co napisales bo taka ewentualnosc takze bralem pod uwage. Ale kolejne kije ...

zamiast jednego, którym po prawdzie przyzwoicie nie połowisz żadnej z ryb (może poza sandaczem)

Jesli moglbys uzasadnic...

Napisano
Jesli moglbys uzasadnic...

bo:

- na suma za słabe,

- na dorsza za długie i zbyt wiotkie,

- sandacz nie stawia specjalnych wymagań, dlatego prawie każda wędka jest dobra

Gość wobler129
Napisano

Ale to mam rozumieć, że chodzi o grunt?

Bo w spinnie ma i to duże wymagania ;)

Napisano

Zgadzam sie z przedmówcami w 100%nie można byc na dwóch weselach na raz,nie wiem czy wiesz ale szczytówka feedera ma liczne i małe przelotki i jak sobie wyobrażasz łowić żyłką o średnicy min.0,30mm,po drugie najcińksza szczytówka ma cieżar wyrzutu 100gr.i nie zawsze na takiej szczytówce dobrze widać brania białej ryby,ja łowie 2-3kg leszcze na Warcie używając szczytówki 120gr, i jest ok ale to jest wyłącznie uwarunkowane siłą prądu na łowisku na spokojniejszej wodzie byl by duży problem i wiem co mówie słuchaj rad a nie pożałujesz.Poszperaj na Allegro

Napisano

Generalnie liczylem, ze jesli moj pomysl jest ,delikatnie mówiąc słaby to zaproponujecie mi jakies konkretne kije. Przez ostatnie dwa dni czytalem caly dzial o feederach i dalej nie wiem co kupic. Skupmy sie na gruntowce przeznaczonej do polowu bialej ryby w nurcie oraz powiedzmy sporadycznie sandacz.

Glownie wedkuje w Odrze od Wrocławia do Brzegu Dolnego. Gruntówka jaka sobie wydumalem powinna miec CW 50-150g oraz dlugosc 3,6-3,9m. Cena ,powiedzmy 250pln. Założylem tak poniewaz pusty koszyczek aby trzymal sie w nurcie po oproznieniu zanety , ze wzgledu na swoja powierzchnie powinien wazyc mnimum 60gram do tego zanęta ok 80-100g i mamy na styk.

Napisano

Więc po części sam sobie odpowiedziałeś jakiego kija do tej metody potrzebujesz,potrzebujesz mocnego feeder do 120,150gr.wyrzutu pod warunkiem że faktycznie bedziesz tak cięzko łowił,ja łowie na prostkach kijem do 120gr.koszyk mam zamknięty z obciążeniem 50gr.i wystarcza ale skoro tak mówisz to ok.Ja łowie mikado hi-kevlar i jest boski,wiem że jest jeden model mocniejszy golden bay 3,60m-140gr.za ok.150zł na allegro dostaniesz,a teraz czego nie polecam to Jaxona :sad: tragedia :!:

Napisano

Seria wędzisk znana ale samego wedziska nie znam i nic nie słyszałem.Podejżewam że będzie ok w koncu to shimano :wink: popatrz w necie za opiniami o tym kiju.

Napisano

angler-73, wlasnie jest z tym problem i tylko jeden sklem w necie to ma...dlategoo następnym typem jest ten kijaszek, moze o nim cos wiecej powiecie.

Napisano
Co powiecie o tej lini wędzisk Shimano?

Mam spiner- bardzo dobry. Znam też teleskop- sympatyczny. :wink:

Feederem chwalił się kiedyś Tomaszek. Nie wiem czy o takim cw, ale świetnie się ponoć spisywał.

Napisano
Zgadzam sie z przedmówcami w 100%nie można byc na dwóch weselach na raz,nie wiem czy wiesz ale szczytówka feedera ma liczne i małe przelotki i jak sobie wyobrażasz łowić żyłką o średnicy min.0,30mm
Z tą grubością żyłki nie ma problemu przy federze. Nurofen powinieneś wziąść w rękę taki kij i zobaczyć czy ci leży, porównać inne kijki. 100% zgadzam się z tomek1
na suma za słabe,

- na dorsza za długie i zbyt wiotkie,

Na dorszach będziesz się strasznie meczył z kijkiem 3.6 nie mówiąc o 3.9. Zastanów się gdzie będziesz łowił częściej i do tej metody kup sobie droższy kijek a za pozostałą kasę drugi tańszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.