hexman Napisano 2 Lutego 2008 Autor Share Napisano 2 Lutego 2008 na jeziorze Na jeziorze nie zamierzam łowić na bata (przynajmniej na początku) Jak już coś to tylko Wisła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 witam albo zakldac krotsza zylkeA dlatego ,że lepiej kontrolujesz zestaw i lepiej podbierasz holowaną rybę ,zestaw skróć o 0,5m ,zresztą sam zrozumiesz jak zaczniesz łowić. racja ale wg mnie to zależy od ciężaru bata i wielkości łowionych ryb w zasadzie głównie od wielkości bo jeżeli łowi się ryby wielkości 15 cm i wyciąga się je "na klate" to masz racje ale jeżeli wyciąga się sztuki większe i używa podbieraka to nie ma sensu skracać zestawu. BTW. pamiętam czytając relacje z jednych zawodów na kanale koło szczecina chyba to Kanał Piastowski ale nie pamiętam na zawodach wyciągali ponad 25 centymetrowe płocie "na klate" Muszę mieć przygotowane zestawy "na zapas" czyli na tych zestawach muszą być już przymocowane spławiki wyważone?I to sporo zestawów ,bo najlepiej i naszybciej wymienić na nowy zestaw niż go robić nad wodą. Święta racja. im więcej tym lepiej i najlepiej w kilku gramaturach i kształtach bo nigdy nie przewidzisz jakie łowisko Ci się trafi i jakie będą warunki atmosferyczne(chodzi o wiatr) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 3 Lutego 2008 Autor Share Napisano 3 Lutego 2008 Temacik do zamknięcia Bacik kupiony teraz tylko poczekać aż dojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Co dojdzie.. bacik, czy Ty na łowach [!?] heh Oczywiście, życzę udanych łowów.. Na Wiśle oczywiście, a nie jak to mawia mój kuzynek, też zapalony, czy tam napalony wędkarz "Na zieziorze" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 3 Lutego 2008 Autor Share Napisano 3 Lutego 2008 daTeo00, oczywiście ze bacik życzę udanych łowów. nie dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 4 Lutego 2008 Share Napisano 4 Lutego 2008 jeśli chodzi hexman o 6 metrowe baty, nie znajdziesz dużo lżejszego niż 280g Nie zgadzam się, to zależy tylko i wyłącznie od półki cenowej. Owszem prawdą jest ze waga kija niestety nie spada z proporcjonalnie do wzrostu ceny, ale zawsze można się porozglądać. Można poszukać kompromisu pomiędzy głębokością kieszeni i siłą przedramienia Znalazłem coś takiego Nie znam kija, nie miałem go nawet w rękach ale myślę że jest lepszy od 80% polsko-chińskiego szmelcu. Ta firma robiła całkiem przyzwoite tyczki dla zawodników w latach gdy nasi rodzimi producenci piłowali w garażach chińskie rury z włókna piłkami do metalu. Niezależnie jednak od renomy, marki itd ...życie uczy ,że towar trzeba "macać" osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 4 Lutego 2008 Autor Share Napisano 4 Lutego 2008 Można poszukać kompromisu pomiędzy głębokością kieszeni i siłą przedramienia To ja ide poćwiczyć, żeby mi się ręka nie męczyła na szkle A tak na poważnie to kupiłem bata od twistera teraz tylko czekam, aż dojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Witam ja jestem początkującym wędkarzem i chciałem się zapytać czy na początek wystarczy mi bat 3m dopóki nie zbiorę na lepszy? Jak ma wyglądać hol ryby ? Czy cały czas mam ją ciągnąć cy popuszczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 kolego jarzyna92, teraz pytanie jest już gdzie być powinno tyle, że co do zanęty.... to pytanie nie tutaj. zachęcam do zapoznania się, z zawartością forum - znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań, zamin jeszcze je zadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memphis Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Witam ja jestem początkującym wędkarzem i chciałem się zapytać czy na początek wystarczy mi bat 3m dopóki nie zbiorę na lepszy? Jak ma wyglądać hol ryby ? Czy cały czas mam ją ciągnąć cy popuszczać? łowiłem i łowie rożnymi batami i szczerze 3m batem dużo nie zdziałasz na początku wg mnie uzbieraj na jakis 5-6m tylko nie taki za 20zl bo po 3 rzutach ci się odechce(czyt. waga ) i wtedy z takim sprzętem możesz zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 a bat mikado za 60 zł 5 metrów będzie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memphis Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 heh mikado , wiesz jest dużo modeli najlepiej pokaż linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 teraz nie dam rady bo ten bacik jest w sklepie ale może jakieś propozycje a ciężar jest nieważny bo ja mam łapę silną to sobie poradzę. I czy taki bat za 20zł+ jest zły do łowienia nie biorąc pod uwagę ciężaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memphis Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 no wiesz niby polapiesz gorszy material ale to jest tak jak z wedka od rusa za 30zl lub jakas firmowa pozadna za 100zl ja ogolnie nie mam przekonania do tych tanich, obecnie lapie bardzo fajnym jak dla mnie sprzetem Jaxon Orion 5m z amortyzatorem i lapalem juz na niego niezle rybki wiec smialo moge polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 firmowa pozadna za 100zlWiesz to trochę dużo jak na początek dla mnie to granica 70zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memphis Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 heh najlepiej wybierz sie do sklepu pogladaj zobacz co i jak , jak leżyw rece i wtedy kup;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 To wędzisko już mamy a co z holem? Jak on ma wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memphis Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 to zalezy glownie od ryby;p ale takze od samego wedziska i czy lapiesz z amortyzatorem czy bez;p wiadome przy malej rybce energicznie wyciagasz kij i po sprawie przy wiekszej po prostu lekko holujesz i niezbedny bedzie podbierak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 No tak ale czy mam ją popuszczać w dół czy ciągnąć cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 No tak ale czy mam ją popuszczać w dół czy ciągnąć cały czasjak będziesz miał ją na wędce do będziesz wiedział.... tego się nie da opisać, po prostu w miarę zdobywania doświadczenia będziesz wiedział, czy rybę da się wyjąć od razu, czy się jeszcze nie podda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 a jak mi się trafi np karp 2kg to co mam robić aby go nie stracić z pewnością będzie m i uciekał w krzaki bo taką mam miejscówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 co mam robić aby go nie stracić ciągnąć do brzegu - o ile się da.... jak się nie da to starać się nie pozwlić mu wejść w zaczepy.... nie wiem czy jest ktoś kto poda ci gotową receptę.... tego po prostu człowiek się uczy w trakcie łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 No wiem bo tamten rok na grunt łowiłem ale jak sobie tak wszystko obliczyłem to bat wychodzi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memphis Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 a jak mi się trafi np karp 2kg to co mam robić aby go nie stracić z pewnością będzie m i uciekał w krzaki bo taką mam miejscówkę heh ale wytlumacz mi dlaczego uprales sie na bata jak chcesz lowic nim karpie oczywiscie sa baty przeznaczone do polowu karpi ale to wydatek rzedu kilkuset zlotych baty z dolnej pulki przeznaczone sa do polowu drobnej bialej ryby typu ukleje,plocie, krapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzyna92 Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 ale ja chce łapać takie średnie rybki bo w okolicznych stawach jest tego pełno a z tego co czytałem łowienie batem jest bardzo fajne i można mieć niezłą frajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi