Skocz do zawartości
tokarex pontony

Riper na wspak?

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio przypadkowo uzbroiłem ripera na wspak, chyba za bardzo myślałem, żeby złowić dużego szczupaka. :D Ale, cóż postanowiłem spróbować i mimo wszystko złowiłem dwa szcupaki takim riperem, jeden miał ponad 3kg. Nie próbowałem drugi raz łowić w ten sposób, ale jestem ciekaw czy jeszcze komuś przypadkowo lub nieprzypadkowo udało się takim riperem złapać rybę ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Niby szczegół i drobiazg z tym uzbrojeniem na wspak, ale efekty są :D ...sam sie przekonałem

• 4 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Tak Artech ... haczyk w pyszczek i przez brzuszek ... ogonek do góry ;) Sprawdza sie to jedynie przy prowadzeniu przynety w toni.

To samo dotyczy twisterów bez wzgledu na to czy po dnie, czy w pół wody :lol:

Napisano
Shogun na wspak to znaczy odwrotnie ,tyl do przodu , a przud do tyłu .

ale wydaje mi się że jest to bez sensu.

No i masz racje, no bo jak to miałoby chodzić ? Ogonem do przodu i kolebac główka? :shock:

Nawiasem mówiąc, ciekaw jestem jakby szczupaki atakowały takie dziwadła ... od przodu (ogona) czy od tyłu (głowy) :lol:

Napisano

Kiedys widzialem jak spinnigisci eksperymentowali z "gumkami" nad woda m.in.: byl motyw z haczykiem na wspak ale co ciekawsze przebijali ripperki tez w taki sposob ze hak nie wystawal przez grzbiet czy przez brzuch ale przez bok w wodzie taje to efekt naprawde chorej rybki trzeba pamietac zeby nie przesadzac z szybkoscia zwijania ;] powiem jedno ze byly efekty panowie wowczas jescze chyba wycinali fragment ogonka zeby byl bardziej czuly :). ponadto rippery z ogonkami twisterow i na odwrot w roznych kolorach. Ale wedlug mnie to juz cudowanie jak naprawde nic nie bierze na "pakiet podstawowy" :)

Napisano

Hmmm ... a ja myślę, że wedkarz to typ wynalazcy i bedzie kombinował z czym sie da i jak sie da.

W USA albo w Kanadzie (nie pamietam) organizowane sa zawody ... cos pod nazwą ... "na co nie złowisz ryby" i wyobraźcie sobie, ze praktycznie na wszystko co sie rusza padały ryby.

Najłowniejszą przyneta był elektroniczny zegarek z włączoną muzyczką - pozytywką. Była tez prezerwatywa przybrana główka z hakiem :shock:

No ... teraz juz wiecie skad sie wzięły grzechoczace i piszczące woblery oraz przynety gumowe ?? :D:lol:8)

Napisano

Maniek, to nie tajemnica ... od 14-tu tat używam kogutów. Czasami jak nic nie bierze z nudów założę rippera o ubarwieniu naturalnym (przeważnie imitacje okonka) Faktem jest, ze zajęło mi kilka lat, by dojść do "budowy" idealnego kogutka. Kombinowałem z piórami (ilość i kształt ich wwiązania), kolorem tłowie, omotką, ustawieniem uszka, kształtem główki, sposobem wiazania żyłki. W tym cała tajemnica, ale mój kolega (wspaniały i zawzięty wszechstronny wedkarz) twierdzi, że na sandacze jedynym kluczem do sukcesu jest RUCH przynety. Może ma i rację. Zauważyłem pewna prawidłowość (on łowi tylko na rippery tzw. malowanki) .... jak łowi Krzysiek na swe gumowate paskudztwa ... ja mam bardzo delikatne podskubywania i praktycznie kazde zacięcie kończy sie spadnięciem ryby lub wytarganiem jej zapietej za koniusze wargi. Jeśli ja łowię ... Krzysiek moze płynać do domu po gruntówki.

A teraz Maniek ... pamietasz co kiedys pisałem ... sandacz żeruje, sandacz zabija? Łapiesz juz o co chodzi? ;)

Napisano

Shogun może opisz troche o kogutach jakie robisz z czego , jak prowadzić takiego w wodzie , mało wiem o kogutach , może coś się jeszcze naucze.

Napisano

Jasne, napisze, a co by nie. Do grobu tego nie zabiorę bo tam ponoć nie ma sandaczy :cry::lol: A i pióra ze skrzydeł aniołków byłyby do kitu, może sierść z ogona diabła by sie na coś przydała :lol::lol::lol:

Najpierw jednak musze skończyć remont kuchni ... i to przed 1 czerwca bo później nie będzie czasu na pierdoły ;)

Nie wiem Maniek jak Ty, ale ja uczę sie cały czas, non stop, az mnie łeb boli od tej wiedzy :lol::lol::lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.