Skocz do zawartości
Dragon

Match'ówka czy długi feeder ??

daTeo00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, ja bardzo często łowię metodą gruntową z feederem, ale mówiąc szczerze odległościówką jeszcze nie łowiłem..

Daję ten tematu na prośbę znajomego, mój znajomy jest świetny spinningistą i równie dobrym spławikowcem, ale ma ogromny dylemat nie łowi metodą gruntową i chciałby spróbować..

Jego dylemat opiera się o to że waha się między zakupem długiego feedera takiego 420, lub odległościówki i nie wie na co ma się zdecydować, ja poradziłem mu żeby zainwestował w dobry feedera o długości 420 i będzie to kij w miarę uniwersalny, ale nie wiem czy nie myle się ze względu na to czy nie będzie to kij zbyt elastyczny, przy zacięciach z dużej odległości, jeśli będzie łowił metodą spławikową..

Proszę o pomoc w problemie.. bo sam się już nad tym dłuższy czas zastanawiam !!

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Moim zdaniem jakieś wyjście to jest,na pewno taki feeder może zastąpić spławikówke(matchówki na pewno nie zastąpi) a co do obaw czy nie będzie a miękka to musisz założyć najtwardszą szczytówkę.

Ale jest to wyjście tymczasowe i na chwile ,prawdziwą odległościówką sie łowi bardziej komfortowo więc niech kumpel od razu i feddera i machówke nie muszą to być od razu wędki z najwyższej pułki,Są fajne odległościówki już za 160-180zł w tej cenie kupi też przyzwoity feeder no chyba że to jest suma przewyższająca jego możliwości finansowe wtedy niech kupi fedder i łowi nim też na spławik ,a po jakimś czasie dokupi matchówke.

Napisano

Dylemat jest spory ,bo czy feder moze zastąpić match lub match federa ,otóż pamiętać trzeba że są to dwa różne wędziska ,feder w zasadzie jest twardszy i sztywniejszy ,blank musi spełniać wiele wymagań np,zarzut dość sporych obciążeń lub nagłe obciążenie podczas zacięcia ,jedyną częścią "pracującą" jest szczytówka powinna być miękka na tyle na ile pozwalają warunki łowienia .Natomiast match wręcz odwrotnie ,blank powinien być w miare elastyczny i mięki ,ale nie jak "świniski" ogon :wink: sory za porównanie ,dobry match dziś dostać to sztuka ,bo wędzisko w pierwotnym zamierzeniu było w miare sztywne ale nie na tyle aby dobrze zarzucić zestawem ,cały impet zestawu dawało właśnie wędzisko było o akcji progresywnej tz że takim wędziskiem mogłeś zarówno "czuć" holowaną uklejke i zarówno karpia 10kg :shock: pisze o tym bo miałem takie "cudo"na stanie ,ale przez własną głupote i przeświadczenie połamałem na nie stosownym użytkowaniu ,niestety z matchówki nie zrobisz federa ,mi to udawało się długi czas ,ale tylko do czasu.Co innego z federem ,tu można się pokusić o dopuszczeniu do spławikowych połowów ,ale trzeba ,cały czas pamiętać o jednym feder to "Sztywniak" i ciężko będzie nam zarzucać zestawem splawikowym np5g jak na kijku pisze cw100g nawet jak wybierzemy federa o dość miękiej akcji ,po zatym pamiętać trzeba jeszcze o innym ustawieniu hamulca kolowrotka ,aby nie wyrywać rybie haczyka z pyska ,bo feder wlaśnie nie ma tego "Coś" co ma match ,no i na koniec wybierając feder z myślą o połowach splawikowych ,pamiętaj o przelotkach mają być jak największe ,choć ciężko z tym bywa ,dlugość kja pomijam bo to zbyt indywidualna sprawa ,tak samo z wyborem firmy kija.Myśle że nie namieszałem zbyt za wiele.

Napisano

Nie maniek.. pewnie że nie namieszałeś.. generalnie to co napisałeś, przekazałem również kumplowi.. sam mam naprawdę dobrą odległościówkę Balzera.. więc wiem w czym rzecz.. ale widzisz, chłopak uparł się na feedera i nie poradzisz..

Cóż jego kwestia..

pozdrawiam i dziękuje za pomoc...

• 3 months later...
Napisano
Dylemat jest spory ,bo czy feder moze zastąpić match lub match federa ,otóż pamiętać trzeba że są to dwa różne wędziska ,feder w zasadzie jest twardszy i sztywniejszy ,blank musi spełniać wiele wymagań np,zarzut dość sporych obciążeń lub nagłe obciążenie podczas zacięcia ,jedyną częścią "pracującą" jest szczytówka powinna być miękka na tyle na ile pozwalają warunki łowienia .Natomiast match wręcz odwrotnie ,blank powinien być w miare elastyczny i mięki ,ale nie jak "świniski" ogon :wink: sory za porównanie ,dobry match dziś dostać to sztuka ,bo wędzisko w pierwotnym zamierzeniu było w miare sztywne ale nie na tyle aby dobrze zarzucić zestawem ,cały impet zestawu dawało właśnie wędzisko było o akcji progresywnej tz że takim wędziskiem mogłeś zarówno "czuć" holowaną uklejke i zarówno karpia 10kg :shock: pisze o tym bo miałem takie "cudo"na stanie ,ale przez własną głupote i przeświadczenie połamałem na nie stosownym użytkowaniu ,niestety z matchówki nie zrobisz federa ,mi to udawało się długi czas ,ale tylko do czasu.Co innego z federem ,tu można się pokusić o dopuszczeniu do spławikowych połowów ,ale trzeba ,cały czas pamiętać o jednym feder to "Sztywniak" i ciężko będzie nam zarzucać zestawem splawikowym np5g jak na kijku pisze cw100g nawet jak wybierzemy federa o dość miękiej akcji ,po zatym pamiętać trzeba jeszcze o innym ustawieniu hamulca kolowrotka ,aby nie wyrywać rybie haczyka z pyska ,bo feder wlaśnie nie ma tego "Coś" co ma match ,no i na koniec wybierając feder z myślą o połowach splawikowych ,pamiętaj o przelotkach mają być jak największe ,choć ciężko z tym bywa ,dlugość kja pomijam bo to zbyt indywidualna sprawa ,tak samo z wyborem firmy kija.Myśle że nie namieszałem zbyt za wiele.

Bardzo mi to pomoże w wyborze następnych kijów dzięki @maniek

Napisano

Ja łowie na spławik wędką 80-120g :mrgreen::shock: . Musze to niedługo zmienić. Z tej wędki zrobie feedera, a wędke na spławik kupie nową do 100zł na jezioro głębokość około 3 albo 4m i ewentualnie na dużą rzekę poradźcie mi coś cw tak do 20g myśle. Lepiej jakaś długa, bo będe łowił daleko od brzegu. Odpisujcie, pozdrawiam

Napisano
po zatym pamiętać trzeba jeszcze o innym ustawieniu hamulca kolowrotka ,aby nie wyrywać rybie haczyka z pyska

ciekawe, może to nie ten temat, ale mam pytanie jak powinien być ustawiany hamulec, aby zawsze zaciąć najodpowiedniej?

Załóżmy w przypadku karpiówki i feedera? Pytam, bo czasem mam problemy z ,,pustymi zacięciami", może znajdę jakąś przyczynę ;)

Napisano
Ja łowie na spławik wędką 80-120g :mrgreen::shock: . Musze to niedługo zmienić. Z tej wędki zrobie feedera, a wędke na spławik kupie nową do 100zł na jezioro głębokość około 3 albo 4m i ewentualnie na dużą rzekę poradźcie mi coś cw tak do 20g myśle. Lepiej jakaś długa, bo będe łowił daleko od brzegu. Odpisujcie, pozdrawiam

Jeżeli wędka do spławika to tylko odległościówka !

Napisano
ciekawe, może to nie ten temat, ale mam pytanie jak powinien być ustawiany hamulec, aby zawsze zaciąć najodpowiedniej?

Załóżmy w przypadku karpiówki i feedera? Pytam, bo czasem mam problemy z ,,pustymi zacięciami", może znajdę jakąś przyczynę

Sprawa nie jest jednoznaczna i prosta ,w przypadku karpiówki sztywnej o akcji szczytowej -

dla żyłki -sztywno*

dla plecionki-nieco lżej.

W przypadku karpiówki o akcji parabolik ustawiam

dla żyłki -bardzo sztywno

dla plecionki sztywno.

W zasadzie w federze stosuje te same technikę tylko przy dalekich rzutach ,natomiast na bliskich odległościach nieco zmniejszam sprzęgło .Dalekie rzuty zaczynają się od 40-50m,niekiedy skuteczne brania są dopiero na 80-90m [półka lub dołek].

*-co rozumiem przez pojęcie ustawienia hamulca na sztywno ,to takie ustawienie kiedy przy końcowej fazie zacięcia ryby słyszę sprzęgło.Ja to nazywam ustawieniem na 75%,teraz robię to machinalnie na wyczucie .

Co do kwestii pustych zacięć ,to przyczyn może być bardzo wiele ,od złego haczyka do wyboru złego momentu zacięcia ,przy wszelkich gruntówkach jest to bardzo ważne ,aby rozpoznawać rybę po braniu ,wtedy wiemy dokładnie w którym momencie zaciąć.

Napisano

wielkie dzięki za odpowiedź, przytłoczyłeś mnie nią xD Widać, co to jest doświadczenie :) Najpierw upewnię się jakie mam akcje wędzisk, a potem to przydałyby mi się chyba konsultacje z mańkiem na gg, żeby popytać o jeszcze parę oczywistych rzeczy :P

Napisano

Sprawdziłem- w karpiówce Robinsona (cw50-100g) ugina się szczytówka i ew. drugi segment, reszta prawie nie rusza się-czyli wychodzi akcja szczytowa :]

W feederze również wyszła mi akcja szczytowa, ale bardziej miękka :)

Zastanawiam się jeszcze-czy siła zacięcia w gruntówce powinna być dużo większa niż w spławikówce ? Zwykle zacinam w feederze dość mocno, z uwagi na to, że rzucam nim jakieś 2-3 razy dalej, ale może przy napiętej żyłce nie powinienem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.