respect04 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 Na wstępie witam wszystkich, Wiosna zbliża się dość szybko i już niedługo zaczniemy spławikowanie itp. ale również niedługo (no może nie tak niedługo) przyjdzie czas pierwszych tegorocznych zawodów, i tu nadchodzi czas na moje pytanie. W moim zbiorniku (gdzie odbywają się zawody) jest dużo małego leszcza (ok 15cm), chciałbym się dowiedzieć jakich zanęt (przynęty też mile widziane ) używać żeby go zwabić i przytrzymać w łowisku (chodzi o zanęty i dodatki). Łowię batem 6m, średnia głębokość zbiornika to 1m, dno muliste ciemnego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 respect04 z góry powiem tylko tyle, że w leszczową wejdzie płoć i na odwrót itd itp Ciężko jest zrobić odpowiednią mieszankę i na każdej wodzie jest całkiem inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
respect04 Napisano 6 Lutego 2008 Autor Share Napisano 6 Lutego 2008 Tak wiem ale chodzi o jakieś w miarę uniwersalne receptury, żeby wszedł w to leszczyk, płoć oczywiście też mile widziana. Dodam że najpopularniejszym zapachem na tym łowisku jest wanilia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 Nie zgadzam sie z woblerkiem owszem wchodza inne ryby ale to jest przyłów i idzie z powodzieniem zwabic i utrzymać wybrany gatunek ryby ale nie stety to kosztuje i musisz wiedzieć ile chcesz wyżucić kasy do wody.Wtedy cos poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość opaczo Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 ile chcesz wyżucić kasy do wody Dokładnie tak jak kolega pisze musisz powiedzieć ile chcesz przekazać na to forsy . Podam Ci mieszankę która mi się sprawdza wiosną (bardzo uniwersalna) można ją ukierunkować w odpowiedni sposób. Zanęta Lorpio super płoć . Mieszam ją z gliną rozpraszającą w stosunku 1:1 lub 1:2 . Jeżeli ma być przeznaczona tylko i wyłącznie na leszcza to osobno przecierasz zanęte, osobno glinę i potem jeszcze raz wszystko przecierasz razem (zanęta niebędzie wtedu pracowała , tak jak lubią leszcze ) Do tego radziłbym kupić 0.25 jokersa którego rozproszysz i wymieszasz z gliną do jokersa (np glina specjal gutkiewicza lub ziemia bełchatowska )Spokojnie ulepisz z tego kule . Wczesną wiosną nie dodaje jakiś specjalnych dodatków , jeżeli będziesz miał więcej kaski możesz kupić kolorowe chlebki fluo , ładnie kontrastują na dnie z czarną zanętą .Do zanęty dodasz troszke pinki .Najpierw wrzucasz 4 kule wielkości pomarańczy gliny z jokersem , na to 3-4 kule zanęty . Napisałem to tak jakbym łapał u siebie w łowisku. Ilośc wrzuconej zanęty musiałbyś już sam ustalić np poprzez trening , jeżeli niebedziesz miał okazji bedziesz startował z marszu .Jeżeli masz jakieś pytania to pisz śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
respect04 Napisano 6 Lutego 2008 Autor Share Napisano 6 Lutego 2008 No zawody nie są tak często, więc raz na jakiś czas mogę tochę "zaszaleć" gdybyś mógł podać kilka receptur i dodatków które można stosować i pojedynczo i razem (napisz które jak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 Nie zgadzam sie z woblerkiem owszem wchodza inne ryby ale to jest przyłów i idzie z powodzieniem zwabic i utrzymać wybrany gatunek ryby ale nie stety to kosztuje i musisz wiedzieć ile chcesz wyżucić kasy do wody.Wtedy cos poradzimy A gdzie napisałem, że danego gatunku nie da sie utrzymać? Napisałem tylko, że w zanętę oczywiście wejdzie także inna ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 Sory Woblerku widocznie tak to odebrałem Ciężko jest zrobić odpowiednią mieszankę jasne że nie jest łatwo i do tego nie tanio ale raz sie żyje ja osobiscie w łowiskach przełowionych stosuje drogie zanety Marcel,Sensas a agdy łowie na mojej kochanej rzece to nie świruje i starczy Mondial lub Lorpio z odpowiednim dodatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 respect04 z góry powiem tylko tyle, że w leszczową wejdzie płoć i na odwrót itd itp Ciężko jest zrobić odpowiednią mieszankę i na każdej wodzie jest całkiem inaczej... racja Nie zgadzam sie z woblerkiem owszem wchodza inne ryby ale to jest przyłów i idzie z powodzieniem zwabic i utrzymać wybrany gatunek ryby ale nie stety to kosztuje i musisz wiedzieć ile chcesz wyżucić kasy do wody.Wtedy cos poradzimy Mowa tu o małym leszczu(ok15cm).Płoć nie jest absolutnie przyłowem. Robiąc zanete na takiego leszcza stosujemy drobne składniki i nie da sie wyeliminować płotki czy innej drobnej ryby. Co innego gdy mowa o dużym leszczu, wiadomo leszcz lubi pojeść i wtedy stosując grubszą zanętę dodają aromaty typowo leszczowe cześciowo wyeliminuje sie drobnice. Obiegając od tematu ciekawy sposób przekazał mi mój znajomy. Łowiąc w rzece dość blisko brzegu można pozbyć sie drobnicy wsypując trochę sypkiej zanęty. Wiadomo drobna ryba pierwsza wchodzi w zanętę i wtedy spłynie z prądem. Nie wiem na ile to jest skuteczne bo rzadko mam okazje łowić na rzekach. Nie wiem jak u was ale u mnie leszcz ma wymiar 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 Mowa tu o małym leszczu(ok15cm A kto tu z nas powiedział o jakiego leszcza chodzi?!Powiem tak jak można nastawiac sie z zanętą na 15cm leszcza to jest chore i nie etyczne,w moim poście radziłem respectowi jak zanęcić i zatrzymać leszcza a nie drobnice i przy takim łowieniu płoć jest przyłowem!Nie chce dalej ciągnąć dalej tego tematu bo co niektórzy naprawde nie mają pojęcia o wędkarstwie.Odpowiem ci na pytanie,jest to stara praktyka stosowana na rzekach i nie wiem czy to zaobserwowałeś czy sie dowiedziałeś ale jest to jedyna mądra i prawdziwa rzecz jaką napisałeś i powiem ci ze jest jeszcze jeden sposób na odciagnięcie uklei z łowiska wystarczy wrzucic suchy chleb za którym podążą ukleje i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 A kto tu z nas powiedział o jakiego leszcza chodzi?!Powiem tak jak można nastawiac sie z zanętą na 15cm leszcza to jest chore i nie etyczne,w moim poście radziłem respectowi jak zanęcić i zatrzymać leszcza a nie drobnice i przy takim łowieniu płoć jest przyłowem! respect04 wyraźnie pytał o zanętę na zawody i zaznaczył ze występują leszcze które maja około 15cm i pytał jak utrzymać je w łowisku. Z tego co wiem leszcz nie ma wszędzie wymiaru (chyba ze to sie zmieniło w tym roku bo u mnie ma) i dlatego nie wiem czemu sądzisz że to jest nie etyczne Odpowiem ci na pytanie,jest to stara praktyka stosowana na rzekach i nie wiem czy to zaobserwowałeś czy sie dowiedziałeś ale jest to jedyna mądra i prawdziwa rzecz jaką napisałeś i powiem ci ze jest jeszcze jeden sposób na odciagnięcie uklei z łowiska wystarczy wrzucic suchy chleb za którym podążą ukleje i po sprawie To nie było pytanie. Powiedział mi o tym znajomy co napisałem. Czytaj uważnie. Napisałem o tym bo wczesnie o tym nie słyszałem. Bardzo rzadko łowie w rzece więc nie znałem tego sposobu a sposób z chlebem znam odkąd wędkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 Skoro piszesz Nie wiem na ile to jest skuteczne bo rzadko mam okazje łowić na rzekach. to uznałem to za forme pytaniai dlatego nie wiem czemu sądzisz że to jest nie etyczne łowiąc 15cm leszcze i nie rozumiesz to jest mi ciebie żal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 Damianxtx napisał/a: Nie wiem na ile to jest skuteczne bo rzadko mam okazje łowić na rzekach. to uznałem to za forme pytania Nie wiem na ile to jest skuteczne ponieważ nie próbowałem.O nic nie pytałem Damianxtx napisał/a: i dlatego nie wiem czemu sądzisz że to jest nie etyczne łowiąc 15cm leszcze i nie rozumiesz to jest mi ciebie żal Nie wiem do czego zmierzasz jeżeli jest to zgodne z regulaminem to nie wiem o co Ci chodzi. Równie dobrze mogę powiedzieć że złowienie np uklei lub małego karasia np na żywca jest nie etyczne, mimo że to jest nie etyczne jest dozwolone ,a mogę również powiedzieć że złowienie 10 kg karpia tez jest nie etyczne ponieważ podczas holu cierpiał.O ile pozwala na to regulamin leszcza można wykorzystać jako żywca chodź nie będzie tak atrakcyjną przynętą. Ja np uważam za nie etyczne łowienie ryb na zawodach ale to nie temat żeby pisać o etyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 ja tez nie wiem o co chodzi uzytkownikowi angler-73... skoro tam gdzie maja byc zawody nie ma wymiaru ochronnego na leszcza to w czym problem? ... moze to po prostu zal do malych ryb nie wiem, ja np trzymam sie regulaminu, nie etycznosci, jesli np szczupak mialby wymiar ochronny 30 cm to takie szczupaki bez wachania bym bral (TO TYLKO PRZYKLAD) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 Gdybym pamiętał te wykłady znajomego na temat dodatków W swojej mieszance pamiętaj na pewno o prażonych konopiach! Są po prostu świetne - głównie na płoć, ale leszcz też nimi nie gardzi I tak jak pisał opaczo - nie zapomnij o ochotce zanętowej. Nie dodawaj jej do zanęty, bo po prostu zdycha w parę minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 mam pytanko, jaki kolor zanety na leszcza, na ta pore (dno lekko muliste ciemne)? czy zaneta w kolorze dna czy moze jakas jasna?? i tak samo prosilbym o kolor na wiosne i lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 jesli np szczupak mialby wymiar ochronny 30 cm to takie szczupaki bez wachania bym bral (TO TYLKO PRZYKLAD) Brak mi słów na to co napisałeś mam nadzieje ze jest tu ktoś normalny i ci odpisze bo ja sie poddaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
respect04 Napisano 8 Lutego 2008 Autor Share Napisano 8 Lutego 2008 Wyraźnie powiedziałem że chodzi mi o zanętę na zawody, czyli wszystkie ryby będą wypuszczane. U mnie leszcz nie ma wymiaru. I wszyscy piszą że na pewno podpłynie płoć i inna drobnica, a gdzie ja powiedziałem że tego nie chce? Chodzi mi o zanętę zawodniczą w na drobnice w którą na pewno wejdzie leszcz (także ten większy) a to że też inne ryby mogą, a raczej muszą podejść to chyba oczywiste. Więc chciałbym ponowić pytanie, i chciałbym poznać kilka składników ewentualnie jakiś receptur zanęt (choć raczej nikt swojej tzw. "tajnej broni" nie zdradzi), abym do czasu zawodów czyli do maja mógł sobie spokojnie przetestować jakie dodatki zanętowe będą najlepiej działać na moim łowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 Płoć 1kg Roach Robinson 200g konopie prażone Lorpio lub Traper atraktor płociowy 1kg. Roach Black Robinson 200g konopie prażone Lorpio lub Traper atraktor wanilia 1kg Traper Gold Series Magic 200g konopie prażone z Trapera 100g. słonecznik prażony odrobina mączki piernikowej i copry-melasa. _________________ Znęty zawodnicze na leszcza: 1kg Traper Gold Series Expert 0,5kg. Traper Gold Series Grand Prix 200g copra-melasa 200g mączka piernikowa 1kg. Robinson Bream 0,5kg Traper Gold Series Expert 100g konopie prazone mielone 100g copra-melasa 200g biszkopt żółty Rzeka: 1kg Robinson River 1kg Robinson Bream 2kg glina rozpraszająca 2kg glina wiążąca 500g konopie prażone mielone 1kg Traper Rzeka 1kg Traper Gold Series Expert 0,5kg Traper Jaź-kleń Speial 100g mączki piernikowej 200g Pieczywo Fluo Pomarańczowe 1kg glina rozpraszająca 2kg glina wiążąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 1kg M.V.D.E. Special 1kg M.V.D.E. Secret 1kg Traper G.S. Grand Prix copra-melasa konopie prażone słoneczni prażony bułka żółto-czerwona coco belge atraktor kolendra sam leszcz, w niego tez duże płocie wchodzą . 1kg Leszcz Special Lorenca (Lorpio) 1kg Karp Special Lorenca (Lorpio) 1kg Dragon Leszcz Magnum copra-melasa biszkopt Pinka i białe robaki w zanęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
respect04 Napisano 8 Lutego 2008 Autor Share Napisano 8 Lutego 2008 No i o to mi chodziło dzięki angler-73 wielki + dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 No problem To moim zdaniem naj prostrze mieszanki jak byś chciał coś bardziej finezyjnego to daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
respect04 Napisano 8 Lutego 2008 Autor Share Napisano 8 Lutego 2008 Jak to mówią najprostsze rozwiązania są najlepsze, raczej nic bardziej skomplikowanego nie będzie potrzebne bo inni wędkarze też nie stosują zbyt skomplikowanych mieszanek u mnie na łowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 No problem To moim zdaniem naj prostrze mieszankUściśli jeszcze ,dla nie wtajemniczonych ,które na wiosnę a które na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angler-73 Napisano 8 Lutego 2008 Share Napisano 8 Lutego 2008 Powiem szczerze że używam tych przepisów cały rok z tym że na wiosenne wody stouje zanety czarne lub ciemne z mniejszą iloscią dodatków zapachowych i tuczacych rybe jak biszkopt czy pieczywo kolorowe,słonecznik za to konopi nie żałuje i czeba pamiętać o tym żeby wiosenna zanęta była drobna co w jednym z przepisów jest podany Dragon Magnum i jego nie dodaje,za to wczesnym latem szaleje i nie żałuje oczywiście z umiarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi