petros Napisano 15 Lutego 2008 Napisano 15 Lutego 2008 Czy macie jakies sprawdzone metody jak mozna necic plytki kanal 1,5metra i mocno zamulony kulami takimi aby opadly cale na dno, nie wbily sie w mul i co najwazniejsze bardzo powoli pracowaly. Chodzi mi o donecanie ochotka i cietym czerwonym, nie zaneta. Wiem ze lowiac w plytkich wodach necimy 'dywanowo', ale mi chodzi jak podac ochotke na tak plytka i mulista wode aby kule powolutku pracowaly i sie nie zapadly. Innymi slowy jak stworzyc mocna kule ale lekka. Jako nosnik chce uzyc zwyklej ziemi, ale czym ja wzmocnic aby sie nie rozpadla i nie zaglebila w dno?Glina, klej, moze pokombinowac z tlustymi zmielonymi nasionami...?
Gość lin Napisano 15 Lutego 2008 Napisano 15 Lutego 2008 mozna by sprobowac tak: -biszkopty zmielone (30%) -platki owsiane zmielone (30%) -sucha kasza kukurydziana (10%) -maka kukurydziana (10%) -siemie lniane prazone (10%) -wytloki archaidowe zmielone (5%) -zmielone ziarna slonecznika (5%) a klejem moze byc DROBNY zwir 0,1-0,3 kg/1kg suchej zanety, aa i do tego jakis zapach w zaleznosci na jaka rybe,ja dodalbym anyz albo konopie mielone prazone
patrykchojnow Napisano 16 Lutego 2008 Napisano 16 Lutego 2008 Można zrobić małe kule z ziemi z ochotką i je spłaszczyć, ale tak aby nie uszkodzić robaków. Powinny się nie zapaść.
tomek104 Napisano 4 Marca 2008 Napisano 4 Marca 2008 a klejem moze byc DROBNY zwir 0,1-0,3 kg/1kg suchej zanety a co to za żwir z funkcją sklejania? Można zrobić małe kule z ziemi z ochotką i je spłaszczyć, ale tak aby nie uszkodzić robaków. Powinny się nie zapaść. sposób niezły, ale tylko jeśli NIE zależy Ci na precyzji podania zanęty. Płaskie placki opadają wahadłowo, i chociaż łowisko płytkie, będą na dnie rozproszone. pytania pomocnicze: co chcesz nęcić,? jak daleko od brzegu,? kubek, czy ręka,? zawody,prywatnie,? napisz coś więcej to pomyślimy.
Matik Napisano 6 Maja 2008 Napisano 6 Maja 2008 w zalezanosci co chcesz łowic trzeba dodac inna zanete ale tak uniwersalnie tp sensaa gross gardons 6 czesci sensas etang noir 6 czesci sensas etang czerwony 4 brud czerwony 4 plus do teo traper najlepiej specjal zeby to rozcienczyc czyms tanszym na 10 czesci jesli to zawody nie dawaj tapera konopie prazone 8 siemie prazone 6 dynia 4 słonecznik 4 ostatnie 4 składniki proponuje zrobic samemu do tego jakis atraktor według własnego uznania przygotowac przetrzec przez sito nastepnie glina wiążąca z rozpraszającą w stosunku conajmniej 2 : 1 moze byc wiecej wiążącej pomieszac ja przetrzec przez sito (ziemia bełchatowska lub brud lub gutkiewicz uwazaj na gline rozpraszającą bruda bo jest bardzo sucha i jesli dasz jej za duzo to sie nie bedzie kleic) zanete z glina pomieszaj w stosunku 1 zaneta 4 lub wiecej glina proponuje zeby mieszanka był jasna na muliste dno nie jest prawda ze to odstraszy duze ryby po zmieszaniu zanety i gliny jeszcze raz przetrzyj mieszanke przez sito i dadaj do tego ochotke nie dawaj pinki bo rozbije kule i wsztstko spłynie!!! gwarantuje ci ze taka kombinacja znety bedzie w wodzie pracowała prze trzy godziny rób duze kule i mocno z całej siły je zgniataj ochotce nic nie bedzie!!!! kule nawet jesli wpadna w mół to i tak beda pracowac i ryba wejdzie. cały plus takiej kombinacji polega na tym ze do gliny ciezkiego składnika dodaje sie mocno pracujące składniki bardzo tłuste dlatego bedzie pracowała długo i bedzie ok
hexman Napisano 6 Maja 2008 Napisano 6 Maja 2008 sensaa gross gardons 6 czesci sensas etang noir 6 czesci sensas etang czerwony 4 ... konopie prazone 8 siemie prazone 6 Nie wiem, może się nie znam, ale konopie dodaje się do gotowej mieszanki w ilości 5-15%, a nie ponad 100% Do tego jeszcze sensas gross gardons w stosunku 1:1 z siemiem lnianym Przepraszam, ale może coś źle zrozumiałem zanete z glina pomieszaj w stosunku 1 zaneta 4 lub wiecej glina Czyli wynika z tego, że na 1kg zanęty mówisz żeby dodać 4kg gliny?
Matik Napisano 8 Maja 2008 Napisano 8 Maja 2008 podałem to w stosunku czesci. tzn bierzesz sobie jakas miarke np szklane odmiezasz kolejno czesci poszczegolnych składnikow i wszystko razem mieszasz nie byłem zbyt dobry z matmy ale nie wychodzi sto procent czyli jak wyżej np 6 szklanek sensasa gg potem 6 etangu etc. wydaje mis sie ze to dosyc jasne jest. siemie dynia słonecznik i konopie sa tłustymi składnikami dlatego ich sie tak duzo doadaje. do gotowej zanety mozesz dodac mleczko konopne tzn rozrobic w nim zanete. co do stosunku gliny i zanety to tak np. 1 kg zanety takiej jak wyzej na 3 kg gliny pod warunkiem oczywiscie ze dodasz do tego jokersa na te łacznie 4 kg to tak ok poł kilo minimuam ale nie za duzo zeby sie kule lepiły. mozna spokojnie dodac do tego ochotke bo w takiej mieszance nie padnie na bank
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.