Skocz do zawartości
tokarex pontony

jak zlepic mocne ale lekkie kule do necenia?

petros

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy macie jakies sprawdzone metody jak mozna necic plytki kanal 1,5metra i mocno zamulony kulami takimi aby opadly cale na dno, nie wbily sie w mul i co najwazniejsze bardzo powoli pracowaly. Chodzi mi o donecanie ochotka i cietym czerwonym, nie zaneta. Wiem ze lowiac w plytkich wodach necimy 'dywanowo', ale mi chodzi jak podac ochotke na tak plytka i mulista wode aby kule powolutku pracowaly i sie nie zapadly. Innymi slowy jak stworzyc mocna kule ale lekka.

Jako nosnik chce uzyc zwyklej ziemi, ale czym ja wzmocnic aby sie nie rozpadla i nie zaglebila w dno?Glina, klej, moze pokombinowac z tlustymi zmielonymi nasionami...?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

mozna by sprobowac tak:

-biszkopty zmielone (30%)

-platki owsiane zmielone (30%)

-sucha kasza kukurydziana (10%)

-maka kukurydziana (10%)

-siemie lniane prazone (10%)

-wytloki archaidowe zmielone (5%)

-zmielone ziarna slonecznika (5%)

a klejem moze byc DROBNY zwir 0,1-0,3 kg/1kg suchej zanety, aa i do tego jakis zapach w zaleznosci na jaka rybe,ja dodalbym anyz albo konopie mielone prazone :)

• 3 weeks later...
Napisano
a klejem moze byc DROBNY zwir 0,1-0,3 kg/1kg suchej zanety

a co to za żwir z funkcją sklejania?

Można zrobić małe kule z ziemi z ochotką i je spłaszczyć, ale tak aby nie uszkodzić robaków. Powinny się nie zapaść.

sposób niezły, ale tylko jeśli NIE zależy Ci na precyzji podania zanęty. Płaskie placki opadają wahadłowo, i chociaż łowisko płytkie, będą na dnie rozproszone.

pytania pomocnicze:

co chcesz nęcić,?

jak daleko od brzegu,?

kubek, czy ręka,?

zawody,prywatnie,?

napisz coś więcej to pomyślimy. :idea:

• 2 months later...
Napisano

w zalezanosci co chcesz łowic trzeba dodac inna zanete ale tak uniwersalnie tp

sensaa gross gardons 6 czesci

sensas etang noir 6 czesci

sensas etang czerwony 4

brud czerwony 4

plus do teo traper najlepiej specjal zeby to rozcienczyc czyms tanszym na 10 czesci jesli to zawody nie dawaj tapera

konopie prazone 8

siemie prazone 6

dynia 4

słonecznik 4

ostatnie 4 składniki proponuje zrobic samemu

do tego jakis atraktor według własnego uznania

przygotowac przetrzec przez sito

nastepnie glina wiążąca z rozpraszającą w stosunku conajmniej 2 : 1 moze byc wiecej wiążącej pomieszac ja przetrzec przez sito (ziemia bełchatowska lub brud lub gutkiewicz uwazaj na gline rozpraszającą bruda bo jest bardzo sucha i jesli dasz jej za duzo to sie nie bedzie kleic)

zanete z glina pomieszaj w stosunku 1 zaneta 4 lub wiecej glina proponuje zeby mieszanka był jasna na muliste dno nie jest prawda ze to odstraszy duze ryby

po zmieszaniu zanety i gliny jeszcze raz przetrzyj mieszanke przez sito i dadaj do tego ochotke nie dawaj pinki bo rozbije kule i wsztstko spłynie!!! gwarantuje ci ze taka kombinacja znety bedzie w wodzie pracowała prze trzy godziny rób duze kule i mocno z całej siły je zgniataj ochotce nic nie bedzie!!!! kule nawet jesli wpadna w mół to i tak beda pracowac i ryba wejdzie. cały plus takiej kombinacji polega na tym ze do gliny ciezkiego składnika dodaje sie mocno pracujące składniki bardzo tłuste dlatego bedzie pracowała długo i bedzie ok

Napisano

sensaa gross gardons 6 czesci

sensas etang noir 6 czesci

sensas etang czerwony 4

...

konopie prazone 8

siemie prazone 6

Nie wiem, może się nie znam, ale konopie dodaje się do gotowej mieszanki w ilości 5-15%, a nie ponad 100% :neutral: Do tego jeszcze sensas gross gardons w stosunku 1:1 z siemiem lnianym :lol:

Przepraszam, ale może coś źle zrozumiałem :lol:

zanete z glina pomieszaj w stosunku 1 zaneta 4 lub wiecej glina

Czyli wynika z tego, że na 1kg zanęty mówisz żeby dodać 4kg gliny? :wink:

Napisano

podałem to w stosunku czesci. tzn bierzesz sobie jakas miarke np szklane odmiezasz kolejno czesci poszczegolnych składnikow i wszystko razem mieszasz nie byłem zbyt dobry z matmy ale nie wychodzi sto procent :mrgreen: czyli jak wyżej np 6 szklanek sensasa gg potem 6 etangu etc. wydaje mis sie ze to dosyc jasne jest. siemie dynia słonecznik i konopie sa tłustymi składnikami dlatego ich sie tak duzo doadaje. do gotowej zanety mozesz dodac mleczko konopne tzn rozrobic w nim zanete. co do stosunku gliny i zanety to tak np. 1 kg zanety takiej jak wyzej na 3 kg gliny pod warunkiem oczywiscie ze dodasz do tego jokersa na te łacznie 4 kg to tak ok poł kilo minimuam ale nie za duzo zeby sie kule lepiły. mozna spokojnie dodac do tego ochotke bo w takiej mieszance nie padnie na bank

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.