Skocz do zawartości
Dragon

jaki wybrać kij na szczupaka?

makar141

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

od miesiąca rozglądam sie za kijkiem na szczupaka, oglądałem już dragona millenium pike, daiwę powermesh, mistrall shogun, mikado crystalline - ciekaw jestem waszych opini...

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja Ci polecam Shakespeara Ugly Stik Custom Graphite 2,7 15-40g, jeśli jesteś zainteresowany tym kijek, to napisz do mnie na PW, bo napisałem recenzję a nie chcę tego reklamować na innym forum. :wink:

Napisano

W tym sezonie kupilem Konger Tiger Cross Light 2,70cm, CW 7-25 gr i uwazam ze doskolane wybralem. (no ale przed zakupem przez miesiac czytania forum i 1000-cu pytan co wybrac)

Kij lekki jak piorko i swietnie czuc przynete. A ze dobry wybor to potwierdza moj pierwszy w tym roku wypad na spinningowanie :) Pojechalem nie tak dawno nad wode, pierwsza wyprawa tego sezonu i po 3h wedkowania 2 szczupaki zostaly wyjete i sfotografowane :) Moze nie za wielkie ale bardzo waleczne (delikatnie odhaczone i odrazu wrocily do wody)

Polecam Ci ten kij, bedzie na 100% zadowolony z zakupu a cena tez dobra ok 130zl !

• 2 weeks later...
Napisano

Witam!

Potrzebuję pomocy w doborze wędziska. Najczęściej wędkuję na niewielkich jeziorach z łódki, bądź pontonu, z brzegu też się zdarza, przynęta to głównie wszelkiego rodzaju gumy, niezbyt wielkie ok. 7 cm obciążone niezbyt ciężkimi główkami, oczywiście w zależności od łowiska. Poluję na szczupaki raczje nie zbyt pokaźnych rozmiarów(niestety jak narazie ;d) czasem paprochami przeczesuję jezioro w poszukiwaniu okoni. Proszę o pomoc w doborze parametrów wędziska, jak i samego modelu, przeszukiwałem forum, ale wyszukiwarka nie działa zbyt skutecznie, a to co wynalazłem nie bardzo mi pomogło. Przedział cenowy jest raczej niewielki do max 150-200zł I ewentualnie jakiegoś młynka do danego wędziska.

Chciałbym także dowiedzieć się o akcje wędzisk, czym się róznią i jak powinienem nimi się kierować

Pozdrawiam wszystkich wędkarzy ;d

Napisano

Dzieki wielkie za podpowiedzi i czekam dalej Konger Tiger Cross Light 2,70cm rozejrze sie jeszcze i poczytam jeszcze o tym sprzecie i dam znac ale dobrze znac opinie kogos kto kupil i wyprobowal. Zastanawiam sie czy dlugosc i cw beda dobre do przynet ktorych uzywam czy 2.70 nie jest troche za duzo??

POzdrawiam

Napisano

Witam. Jeżeli bedziesz łowić tylko z łodzi to krótszy kij bedzie wygodniejszy ale z brzegu długośc 2,7 będzie odpowiednia. Pozdrawiam

• 11 months later...
Napisano

Na początku lata wybieram się połowic do Szwecji. Doradźcie mi w sprawie spinningu z łódki. Jaki ma byc cw., akcja, moc? Planowałem na kij przeznaczyc 150-300zł. Czy znajdzie się coś? Kilka dych nie zrobi różnicy. Proszę polecac kije, które sami mieliście w ręku. Muszę też zakupic kołowrotek i plecionkę.

• 8 months later...
Napisano

Szukam spininngu na szczupaka i rozwazam Millenium Pike 2,90 /10-35/, Diplomat 2,95 /15-45/ lub Dragon Destiny 2,70 /10-35/ ew Beastmaster Shimano 300 /10-30/. Lowie glownie na duze kopyta 12 i 15 cm. Taki zeby bylo dobrze czuc prace przynety i skubanie. Koledzy co polecacie bo mam powazny dylemat... :roll:

Napisano

Potrzebuję szybkiego, mocnego kijka do połowu szczupaka. Przynęty jakie będę używał to duże gumy (nawet ponad 20cm) i żeby od biedy dało radę pomachać ciężkim woblerem czy pociągnąć go w trollu. Długość myślę że 240 do 270cm. Na chwilę obecną zastanawiam się nad kijem Dragona Camou Salmon-em o cw 40-80 i kongerem tiger cross maxx H o cw 15-50. Cena jaką chciałbym przeznaczyć na kij oscyluje w góra 200zł.

Napisano

Witam!!!

Nie chcac zakladac nowego tematu napisze tutaj. Potrzebuje rady odnosnie zakupu spinningu. Planuje wraz z kuzynem i jego znajomymi wybrac sie w przyszlym roku do Szwecji na szczupaki. Planuje lowic na duze gumy ( 12,5-15cm) oraz srednio-wieksze woblery ok 12 cm. Jakie wedzisko polecilibyscie do ok 200zl?? Jaki ciezar wyrzutowy?? 20-50?? Nie wiem poki co jaka glebokosc lowiska bedzie, wiec ciezko okreslic mi ciezar glowki do gum, ale obstawiam, ze bedzie to ok 15-20 gram. Mam ogolnie nowa kupiona shimano bx 2,70 catane 10-30 - ale wydaje mi sie, ze ma zdecydowanie za maly ciezar wyrzutowy...

Jesli chodzi o kolowrotek to planuje kupic shimano catane 2500 FA , bo czytalem duzo dobrego na jej temat, tylko zastanawiam sie czy nie lepszy byl wiekszy jej model, bo na pewno bede lowil na plecionke i to z spora wytrzymaloscia ( myslalem o Guide Select X-Strong 0,18mm).

Bede bardzo wdzieczny za porady i polecenie mi konkretnych wedzisk.

Napisano

Ziemko, Polecam kija z cw około 60-70 g długości około 2 m, a kołowrotek na pewno 4000 a nie 2500 do tego plecionka 20 lb ,aby nie eksperymentować z markami weź Power Pro, sprawdzona i dobra, za 135 m wyjdzie jakieś 70 PLN z wysyłką.

Kijek może być np taki:

Dragon Millenium Fatso Jerk 1,95 m. 25-60 g

http://www.wobek.pl/dragon-millenium-fatso-jerk-195-2560-p-880.html?osCsid=74425983917d7ae7b5068ca8569f89

Lub coś trochę lżejszego: Dragon Millenium Heavy Duty Zander Jerk 2,25m. c.w. 18-42g.

http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=10543&pro=114464

Pytanie jeszcze czy jedziesz na jezioro czy na szkiery?

Napisano

Jeszcze nie wiem dokladnie, bo to kumpel kuzyna przygotowuje wyprawe, ale wydaje mi sie, ze byla mowa o jeziorach. 20-60g - tak wlasnie obstawialem, ze takie parametry wydaja sie byc optymalne. Jedyne co mnie ciekawi 1,95 nie za krotkie to wedzisko - nie bedzie mial to wplywu na zaciecie - tak pytam, bo przyzwyczajony jestem raczej do dluzszych spinningow...

Napisano

Artechu a co odnosnie kolowrotka - straszne rozne opinie czytam o catanie 2500 - ujdzie czy w tym przedziale cenowym cos by sie lepszego znalazlo do srednio-ciezkiego spina?

Napisano

Ziemko, jeżeli jezioro to nastaw się na też na trolling i głębiej pracujące woblery 15-20 cm

Jedyne co mnie ciekawi 1,95 nie za krotkie to wedzisko - nie bedzie mial to wplywu na zaciecie - tak pytam, bo przyzwyczajony jestem raczej do dluzszych spinningow...
na zacięcie raczej wpływu mieć nie będzie, a wygoda przy połowie z łodzi niezaprzeczalna.
ujdzie czy w tym przedziale cenowym cos by sie lepszego znalazlo do srednio-ciezkiego spina?
Nie znam dobrych kołwrotków do ciężkiego spina w tym przedziale cenowym, jeżeli zdecydujesz się na Catanę to koniecznie 4000, 2500 nie pdoła nawet na jeden wyjazd. Ja do takich celów używam Okumy Epix Pro EPF 30, ale to trochę droższa maszynka

Okuma Epix Pro FD EPF 30 http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38886&pro=261249

Napisano

Ziemko, myślę że zamiast Catany warto dołożyć te kilka złotych i kupić coś co posłuży Ci dłużej niż jeden wypad. Ostatnio macałem kołowrotki Penn-a i jeden z ich "niższej" półki zrobił na mnie świetne wrażenie:

Penn Reels Sargus SG 4000

http://www.allegro.pl/item825507475_kolowrotek_penn_reels_sargus_sg_4000_na_okazy.html

Jedyny minus tego kołowrotka to waga, bo swoje waży ale wykonanie jest naprawdę zabójcze.

@Edit: Sorry za ciągnięcie offtopa :oops:

Napisano

Ta Okuma wyglada mega solidnie Artechu - a jak sie sprawuje? Moze sie na nia skusze...

Dochodzi jeszcze kwestia samego spina - co myslicie o serii dragon mystery?? Sporo pozytywnych rzeczy sie na ich temat nasluchalem, a cenowo sa przyjemne.

No i troche offtopujac - jaki sklep internetowy moglibyscie polecic , bo planuje zrobic duze zakupy i nie chcialbym z kilku miejsc zamawiac - najwazniejsze jest duzy wybor i zeby cenowo tez bylo w miare w porownaniu do innych sklepow - poki co najwiecej siedze na fishingmarcie, ale znacie moze cos lepszego?

Napisano
co myslicie o serii dragon mystery?

Posiadałem Turbo Spinna z tej serii, kijek ogólnie przyjemny, mocarny tylko swoje ważył i jak na moje oko mógłby być troszkę szybszy. Sprawdzał się na bolkach i od biedy dało się sandacza połowić :smile:

• 3 weeks later...
Napisano

Jedyne nad czym sie teraz zastanawiam to czy zamiast Koguta nie wziac Mystery Slider Jerk 1,95m 30-80g , moglbym wtedy porzucac na ciezsze woblery. MA ktos jakies doswiadczenia z ta wedka?

Napisano

Witam!!

znajomy polecił mi zakup wędki Trabucco syncron htr 2,70 jako dobrej szczupakówki,czy dokonałem dobrego zakupu ?

Napisano

Witam

Możecie mi powiedzieć bo jestem w trakcie wybierania kijaszka na spinning...

A pytanie moje to-dlaczego kije dragona (do 150-160zł) są takie ciężkie średnio ponad 200gr(kije koło c.w do 25gr) przy czym na przykład odpowiednik w tej gramaturze wyrzutowej Tiger Cross Mass waży tylko 170gr,kije w tej cenie i C.W Mikado też o wiele lżejsze..o co tu chodzi????

Napisano

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Pomimo że od dłuższego czasu przeglądam to forum dopiero dzisiaj zdecydowałem się na rejestrację.

Mam wielki dylemat, którego sam nie mogę rozwiązać...

Chce kupić wędkę spinningową do łowienia głównie sandaczy i od czasu do czasu szczupaków. Łowie od roku z całkiem niezłymi wynikami, w swoim arsenale posiadam już wędkę cormorana carbo-star 7-25 2,40m, jednak ona jest zdecydowanie za miękka i taka "nieczuła". Wcześniej miałem kij carbomaxx team cd 40. na którym zdecydowanie lepiej czułem brania niż na niby lepszym cormoranie. Ten pozostanie na wiosenne pstrągi.

Łowie w 90% na jeziorach (Klimkówka i Rożnów), głównie metodą z opadu i woblerami.

Szukam wędki do 300zł, która mi posłuży kilka lat. Zastanawiam się na poniższymi modelami:

Shakespeare Ugly Stik Custom Graphite 2,40m 15-40g

http://www.wobek.pl/shakespeare-ugly-stik-custom-graphite-240m-1540g-p-912.html?osCsid=e0bb9aa9cb365e935ae27c923d5b3283

Dragon Destiny spinn 2.55m 10-42g

http://allegro.pl/item845374352_dragon_destiny_spinn_2_55m_10_42g_promocja.html

WĘDKA ROBINSON CORTEZ ZANDER 240cm 8-35g

http://allegro.pl/item865762025_wedka_robinson_cortez_zander_240cm_8_35g.html

Proszę, jeżeli ktoś zna te kije lub ma inną propozycję.. piszczcie i doradźcie mi. Szukam wędki sztywnej która dobrze by się spisywała przy podbijaniu jiga, a podczas holu ryby przchodziłaby w delikatną parabolę. Nie wiem też czy ten cw nie jest zbyt wysoki ale gumami łowie do 25gr. a czasami woblerami które mają 30 gr.

Sezon wędkarki się powoli zbliża a ja nadal w powijakach z wyborem kija.

Bardzo dziękują z góry za każdą poradę i proszę nie piszcie że było wiele takich tematów, gdyż przeglądałem forum kilak razy i akurat tych wędzisk (prócz shakespeare nie było).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.