Skocz do zawartości
tokarex pontony

poczatek wedkowania:) pomocy 1 rady

policja997997

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema!!!

Jutro od 10 do 22 wybieram sie nad jeziorko

2. Kuźniczka w Kędzierzynie - Koźlu – wyrobisko pożwirowe położone w lesie, powierzchnia 1,7ha , średnia głębokość 4m. Roślinność zanurzona: wywłócznik, moczarka. Roślinność wynurzona: pałka wodna i trzcina. Występujące gatunki ryb: szczupak, węgorz, sporadycznie sandacz, okoń, karp, karaś, leszcz, płoć, tołpyga i amur dużych rozmiarów. Tołpygi około 30kg, amur biały 130cm długości. Akwen często odwiedzany przez okolicznych mieszkańców w upalne, letnie dni.

Co do tołpyg to niemam pojecia czy to prawda widomosci skopiowałem ze strony zwiazku.

Nastawiam sie na karpia okonia i płoc.

Na jedno wedke załoze dwa robaki w narodowych barwach a na druga chaczyk 6 i dwa ziarna kukurydzy .

Chciałbym sie dowiedziec czy grunt na karpia ustawic na 4m czy płycej czy kukurydza musi byc na samym dnie czy moze sie unosic w toni?????

I czy mam tobra zanete tzn:

TRAPER KARPIOWATE ok 1kg do tego atraktor na karpia do tego paczke konopii puszka groszku i puszka kukurydzy obie konserwowane.

Do tego wsypałem 0,5 traper płoc special

Oto zdjecie łowiska

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
wyrobisko pożwirowe położone w lesie, powierzchnia 1,7ha

Ja też uwielbiam leśne oczka, siedzę w cieniu słucham dzięcioła (wczoraj nawet już kukułki :mrgreen: ) i obserwuje wodę.

Chciałbym sie dowiedziec czy grunt na karpia ustawic na 4m czy płycej czy kukurydza musi byc na samym dnie czy moze sie unosic w toni?????

Złapałem w tym sezonie kilka karpi - wszystko na głębokości 1,3-2 m,

Zestaw spławikowy (miejscówka w nasłonecznionej zatoce godzina 17-20) i kukurydza na dnie, bez żadnej filozofii.

I czy mam tobra zanete tzn:

TRAPER KARPIOWATE ok 1kg do tego atraktor na karpia do tego paczke konopii puszka groszku i puszka kukurydzy obie konserwowane.

Do tego wsypałem 0,5 traper płoc special

Zamiast groszku dodał bym do zanęty dwie szklanki parzonej pszenicy, atraktor też możesz zostawić w domu.

Zanęta z grubymi drobinkami, nawet czasami lepiej/bezpieczniej żeby była czerwona niż żółta.

Napisano

siemka:D

Czy jest sens załozyc koszyk zanetowy 50gr do karpiówki i łowic nia z grutu.

z elektronicznym sygnalizatorem bran????

Czy zobacze jakiekolwiek branie??

• 2 months later...
Napisano

a więc: jest to mały staw 2 -3 m głębokości. są tam karpie od2 kg do nawet12kg wspaniale amury szczupaki liny jazie i leszcze. Niestety nie tylko ja nie mogę nic złapać!!! Woda jest tam zakwaszona bo dziennie wpada tam ok 15 kg zanęty kuku itp.wymiary tego stawu to 60 na 120.łowię tam na żywca splawik i gruntówkę i nic żadnej ryby!!!każdy zwala to na pogode albo na wybredne ryby.i w tym mój broblem : jak wrzuce zanęte to pogarszam sytuacje a z drugiej strony bez zanęty moje szanse sa znikome.... pomóżcie mi co mam zrobić żeby zapłać większa rybe spokojnego żeru np. karpia czy amura( o te ryby chodzi mi najbardziej) Ryba w tym stawie na oczy nie widziała kulek proteinowych!!! blagam pomóżcie

Napisano

Sposobem może być nęcenie grochem, lub soją... kulki proteinowe raczej odradzam głównie z tego względu że karp, czy amur będzie musiał się przyzwyczaić do takiego pokarmu.. Tak więc możesz nęcić w jednym miejscu grochem lub soją, z dodatkiem otrębów oraz krojonych w drobną kostkę ziemniaków.. Jeśli chodzi o samo łowienie, ja zdecydowałbym się na gruntówkę z koszyczkiem zanętowym, a łowiłbym na kukurydzę na zestawie włosowym z jakimś miejszym hakiem 6, lub 4, albo na najzwyklejszego gotowanego kartofla założonego na hak 4, lub 2... Tak wyglądałaby moja taktyka, nęcenie grochem lub soją, a łowienie na trochę inny przysmaczek.. Możesz spróbować założenia na hak lub zestaw włosowy przed przynętą jednego lub dwóch ziarnek styropianu ..

Napisano

tam nikt nie ńęci grochem i otrębami a co dopiero soją ta ryba nie wie co to jest czy to będzie przeszkadzać?? groch z puszki czy może barwiony z dragona??

Napisano

Zawsze to lepiej dość neutralnie pachnącym grochem niz bijącymi po "nosach" zapachami kulek proteinowych.. Jeśli chodzi o groch.. najlepszy będzie najnormalniejszy groch taki jak na gruchówkę, tyle że gotowany do momentu aż zacznie się w palcach rozgniatać, byle nie był za miękki, tak żeby dał się na hak założyć, lub na zestaw włosowy nałożyć... Co do soji, jako zanęta posiada potencjał, już kilkukrotnie uratowała wyprawy gdy nic nie dawały zanęty najlepsze zanęty, czy też nawet mieszanki P.Lorenca.. Cóż, soja zawsze i wszędzie, skuteczniejsza niż kukurydza, wg. mnie napewno..

Napisano

Jeśli chodzi o zanęte do koszyczka.. normalna sypka zanęta, może być uniwarsalna, może być karp, może być też leszcz, tyle że dosyp do zanęty ugotowany groch, ugotowaną soję, możesz dysypać trochę kasterów, tj, poczwarek białych robaków, dla lepszej pracy zanęty możesz również na kilogram zanęty dorzucić 50-75g prażonego arachidu ... I śmiało możesz zapełniać koszyczek, tyle że zanęte robisz dość suchą, nie możesz jej zbytnio rozmoczyć.. W trakcie łowienia nie przesadzaj z ilością zanęty, a jeśli chodzi o oczekiwanie na branie, pozwól poleżeć zestawowi, jeśli po 45 minutach nie nastąpi branie, możesz ściągnąć zestaw, założyć świeżą przynęte i rzucić zestaw w to samo miejsce..

• 2 weeks later...
Napisano

Ja bym próbował na twoim miejscu coś mięsnego czyli do zanęty dodaj pokrojone robaki czerwone i na hak to samo. A drugi zestaw zrób typowo na leszcza, czyli zanęta leszczowa do kupienia w sklepie tylko ze to tego dodaj prażoną konopie i wsyp odpowiedni do ilości zanęty odpowiednia ilość pinki i na hak zrób kanapkę czyli dwie pinki i kukurydze powinny brać na to też karpie pozdrawiam.. :razz:. U mnie to sie sprawdza jeśli woda jest zakwaszona to być może jak będziesz nęcił jeszcze to tym bardziej nic nie będzie tylko smród :evil: a jeśli masz zamiar nęcił to rob to z głową. :cool: .

• 2 weeks later...
Napisano

Możesz również tak jak stwierdził Dyman tyle że wtedy:

20% tartej bułki, 20% biszkoptu, 10% gotowanej kaszy kukurydzianej,

10% grubo mielonych płatków owsianych górskich, 5% grubych otrąb, 5% miażdzonych lub krojonych w kostkę gotowanych ziemniaków,

10% grubo mielonych konopi prażonych, 7% gotowanej soji lub grochu, 3% mleka w proszku lub kakoa zależnie od rodzaju wody..

Napisano

Jeśli w wodzie leży dużo zanęty która się psuje, to nie syp zanętą.

Jak łowisz na grunt to kup litr białych robaków do zestawu zamontuj specjalny koszyk do białych i próbuj - robak się w wodzie nie zepsuje...tym bardziej, że nie wrzucisz go dużo. Karpie potrafią dostać amoku na widok białych grubasów. Może nie będą to kolosy...ale. A jeśli nie, to ziemia i posiekane rosówki albo gnojaki...też powinno być ok.

Chociaż jeśli twierdzisz, że woda w takim stawie jest zakwaszona to marnie.

Napisano

Skoro kolega twierdzi że w stawie jest duża populacja karpia, amura i co najważniejsze leszcza, woda napewno nie jest zakwaszona, a jeśli nawet to jest to minimalne zakwaszenie, spora populacja ryb potrafi dużo zeżreć, zanęta wrzucana przez wędkarzy (A na takim zbiorniku napewno nie walą jej wiadrami) jest zżerana zanim się zepsuje, zakwaszenie nie jest więc znacze.. Więc nie ma co napewno przesadzać z ilością zanęty, a obfitej zanęty nawet nie musisz wrzucać dużo, gruba zanęta (1-2kg) z dodatkami "Soja, groch, ziemniaki, pinka, biały, czerwony robaczek, czy kaster" napewno da lepsze efekty niż 5kg byle jakiej drobnej, średnio skomponowanej breji..

Napisano

Koło mojego domu jest hmm.. czy mozna nazwac to stawkiem.... Głębokosc po kolana a ryby są widoczne maja okolo 1-3 kg sa to karpie .. Nie idzie ich złapac.. nie wiem czemu.. Kilka osob miało brania na te rybki ale nic.. albo Haczyki maja male albo zardzewiałe.. nie wiem Tylko raz złowiłam tam rybke okolo 1 kg która została wpuszczona z powrotem.

Napisano

załóż haczyk nr 8-10 jendego czerwonego i jedną kukurydzę i do dzieła, oczywiście na spławik 2-2,5g z gruntem na 1,5-2,5 metra skoro jest płytko, dorzuć trochę zanęty na karpia np. truskaweczki plus jakaś kukurydza i wyciągniesz kilka sztuk

Napisano

Do czerwonego i kukurydzy to raczej 1, 2 haki a nie 10.. Bez zbytniej przesady, zwłaszcza na takim zbiorniku gdzie wody góra metr..

Napisano

najważniejsza jest cierpliwość i jak naj mniej hałasu na łowisku szczególnie jak łowisz w bliskiej odległości od brzegu i głebokośc nie jest duża zrób tak jak radzą Ci koledzy wyżej kilka ziaren kuku na hak garść do wody i spokojnie czekaj ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.