Skocz do zawartości
tokarex pontony

poczatek wedkowania:) pomocy 1 rady

policja997997

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przekrój kukurydzę np. na pół, tam chyba nie takich kolosów żeby na duży hak sie chciały nadziać

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam

Wybieram się jutro na taką małą cało dniowa zasiadkę od 5 rano do wieczora (na karpie oczywiście) .

Moja zanęta to :

Zanęta sypka na karpia jakaś dobra,

Atraktor/booster miodowy.

kukurydza z puszki pakowana próżniowo

Jak czegoś ważnego na karpia i lina brakuje bo liny tam też są i to takie bydlaki to proszę o podpowiedź .

A warto się jutro wybrać na tą zasiadke jak zapowiadają mały deszcz ? mi to nie przeszkadza ale karpiom ?

Napisano

nie wiem jak u Ciebie ale u mnie na opolszczyznie ciśnienie wariuje burze deszcze naprzemian z silnym wiatrem to nie wróży dobrych brań , ale próbować warto bo lepsze to od siedzenia przed telewizorem i oglądania olimpiady :wink:

Napisano

nikt nie da Ci pewności ze połowisz nawet jak ciśnienie wiatr i temperatura będą idealne jest jeszcze wiele innych czynników od których zależy sukces wędkarski

Napisano

i wogóle pełnia jest mój tata siedział dwie nocki i bez brania, tylko bolenie brały w dzień.........

Napisano

widze ,że Ty nadal szukasz jakiejś cudownej i zawsze skutecznej recepty na siate ryb..nie ma takiej ..nie znam Twojej wody i nie wiem czy nie lepsza bedzie truskawka z boosterem truskawkowym czy może jakiś śmierdziuch...zawsze warto ekseprymentować napewno i karpie i liny lubią konopie możesz spróbować dodać dwie trzy garście gotowanych do swojej zanęty

Napisano

mam nowy plan na zanętę :

baza Dragon Magnum karp

Atraktor miód jaxon

biszkopt jaxon

konopie prażone jaxon

kukurydza z puszki pakowana próżniowo

Napisano

Jak ja jeżdże na liny i karpie to często u mnie killerem na lina jest kukurydza waniliowa ale nie wiem jak sie sprawdza u Ciebie

Napisano

Nie ma jednej tej samej mieszanki która sprawdza się wszędzie ;-)U mnie hiciorem na liny jest kukurydza z cukrem waniliowym(odp. firmy....może to głupie ale niektóre poprostu linom nie pasują.) Na twoim miejscu przy takiej pogodzie nie wpędzał bym się w koszta .Jak ryba nie bierze to z reguły nic nie pomoże.Co do atraktorów to najlepszy będzie taki który by spasował również linom.Kup jakąś dobrą zanętę na karpia do tego atraktor i cos grubego(najlepiej kukurydza) :wink: (Dobra zanęta nie zawsze oznacza drogą zanętę).Takim sposobem,zapewne i drobnymi modyfikacjami dojdziesz co rybkom pasi tam najbardziej.Co do atraktorów to najlepszy będzie taki który by spasował również linom.Najpopularniejsze to:wanilia ,miód,karmel,czekolada,itkd.Chyba że interesuje Ciebie np. atraktor typu Karp-Lin-Karaś. :smile:

P.S-Dzisiaj np. w moim bankowym miejscu na leszcza(typowe jeziorko z dużżżą populacją tej ryby).Po 5 godz. bezrybia zaczołem lekko cudować ze wszystkim co pod ręką i efekt(studnia) sporo wędkarzy-zero ryby.Miałem sprawdzoną mieszanke mimo to lipton :wink: .Dodam że pierwszy raz nie złowiłem tam ani jednego leszczyka !

Dobrze było by gdybys troche opisał zbiornik:głębokość,roślinność,wielkość itkd.

Napisano

Tak jak juz pisałem byłem w wędkarskim i taką sobie kupiłem zanętę :)

Dragon Magnum Karp

Biszkopt jaxon

Konopie prażone jaxon

Aktywator miód w proszku

Kukurydza z puszki pakowana próżniowo :)

łowisko niezbyt łatwe

powierzchnia 40 ha na dnie bardzo dużo roślinności lecz podglądnąłem jednego pana co wyholował 6 karpi i takiego lina bydlaka . Tam gdzie chce łowił pewnie będzie ze 2m głębokości . Do jeziora w zeszłym roku na jesień była wpuszczona 1 tona karpia .

• 4 months later...
Napisano

Odnowię temat :) Wybieram się na majową zasiadkę , ale już teraz zacznę kompletować sprzęt .

Moja zanęta :

-Dragon Magnum Karp

-biszkopt jaxon

-konopie prażone jaxon

-aktywator miód (w proszku)

-kukurydza

Jadę na 1 dobową zasiadkę(dzień + noc) , mam zamiar łapać na dwie wędki .

Łowisko:

-40ha

-bardzo dużo roślinności

- w miejscu w którym będę łapał tzn 30m od brzegu będzie około 2m

Proszę o wypowiadanie się w temacie doświadczonych osób np:maniek :) Celem wyprawy jest karp i lin . Slyszałem że w dzień lepsze są słodycze a w nocy lepszy jest śmierdziuch(krab,krewetka) Nie mam możliwości wywozenia zanęty ;/

Doradźcie czy jest dobra zanęta łapać na kulki czy kuku . Karpie znają chyba kulki w tym łowisku :)

Napisano
to nie śmierdziuchy - ja je uwielbiam!
:mrgreen:patbaj, zapewniam gdy powąchasz dip ,to cię odrzuci :wink::mrgreen: dipy nie mają nic wspólnego z naturą :wink: .

Moja zanęta :

-Dragon Magnum Karp

-biszkopt jaxon

-konopie prażone jaxon

-kukurydza

Dragona nie znam więc nie wiem czy jest dobry,natomiast ostatnio polepszył się Traper czy to Specjal czy

Biszkopt ,zdecydowanie nie ,no chyba ze chcesz mieć duzo drobnicy.

Konopie owszem ,nadają się najlepsze cale ziarna.

Kukurydza tak jak najbardziej ale nie z puszki ,Traper sprzedaje 1kg w opakowaniu próżniowym.

Aktywator miód - ten zapach jest dobry ale nie solo ,najlepiej wymieszać z i tu duże pole do popisu ja podpowiem wanilia lub piernik ,z piernikiem raczej na dłuższą zasiadkę.

Przy zasiadkach jednio dniowych kulki używaj bardzo dobrej jakości ,raczej dobrej firmy.

Łowić można na kulki i kuku ,masz przecież dwa wędziska. :wink: Przy braku możliwości dalekiego nęcenia pomyśl o metodzie na karpiową sprężynę.Ale tu decyduje też rodzaj dna .Generalnie miejsce decyduje o wynikach 90% reszta to dodatki typu zanęta przynęta.

Napisano
Biszkopt ,zdecydowanie nie ,no chyba ze chcesz mieć duzo drobnicy.

To dodam jeszcze więcej konopi bo na płycie moje hobby wędkarstwo pt"o dwóch takich co łowili karpie" mówili że karp uwielbia konopie i utrzyma się długo w łowisku gdzie jest zanęcone dużymi ilościami konopi.

Przy zasiadkach jednio dniowych kulki używaj bardzo dobrej jakości ,raczej dobrej firmy.

Jaka firma ? Jaki smak ? Czy moczyć w dipie ?

Przy braku możliwości dalekiego nęcenia pomyśl o metodzie na karpiową sprężynę.

może być tak : jedna wędka na włos na (karpia) druga na koszyk z rurką pod nią koralik pod tym stoper na hak kuku (na lina) ?

Co do zanęty na łowisku jest drobna płoć :evil: Może dodać jakichś pellet ? Dodać coś jeszcze do zanęty ? Tylko żeby mi nie ściągnąć za dużych karpi :lol: Bo mam 12 lat i jak wejdą 20 kilówki to kąpiel murowana :lol: W łowisku są karpie od 1 kg do 25 kg :D

Tylko jest jeden kłopot żeby karp w miarę szybko weszedł w łowisko to trzeba nęcić np 1 dzień przed łowieniem ? Bo do łowiska mam 35 km i trochę ciężko jeździć tylko żeby zanęcić :sad:

Napisano
Firmę wybierz sam taką jaką masz w sklepie ,nie będe pisać konkret bo akurat może nie być ,jaki smak? :wink::mrgreen: raczej jaki zapach ,podobny do zanęty jeśli zanęta np wanilia to kulki wanilia ,lub wanilia-śmietanka lub scopex ,radzę nie mieszać zapachów zbyt radykalnie ,ryby raczej odczuwają w takich sytuacjach lęk ,panikę.Kulki czy dipować ,z wiosny raczej nie woda na wiosnę jest jeszcze bez zapachów ,piszę raczej bo na dnie mulistym można takie zabiegi spróbować, ale ostrożnie.
Może dodać jakichś pellet ?
W Traperze jest już dodany mikro pelet .Ale pelet można zastosować tylko ostrożnie z nęceniem ,raczej mniej a często.
Bo mam 12 lat i jak wejdą 20 kilówki to kąpiel
Bez obawy :mrgreen: na 20 -stkę trzeba dużo zapracować lub mieć wielkiego farta. :mrgreen:
Tylko jest jeden kłopot żeby karp w miarę szybko weszedł w łowisko to trzeba nęcić np 1 dzień przed łowieniem ? Bo do łowiska mam 35 km i trochę ciężko jeździć tylko żeby zanęcić :sad:

Dlatego radzę dokładnie wybierać łowisko ja wody nie znam więc nie wskaże ci miejsca ,ale wiosną karpie trzymają się cieplejszej strony akwenu.Kup termometr akwariowy ,wystarczy taki tani za 3pln na pierwszej zasiadce sprawdź tem wody w wielu miejscach a przekonasz się że woda w jeziorze może różnić się temperaturą ,nawet różnica 1 stopnia to dla ryb duża różnica.Przeważnie jest najcieplejsza po stronie nawietrznej czyli tam gdzie fale rozbijają się o brzeg.
Napisano
Firmę wybierz sam taką jaką masz w sklepie ,nie będe pisać konkret bo akurat może nie być

Jednak proszę żebyś napisał :)

.Przeważnie jest najcieplejsza po stronie nawietrznej czyli tam gdzie fale rozbijają się o brzeg.

Gdzieś czytałem że koleś łowił b.duże leszcze właśnie na nawietrznym brzegu :) , a jest szansa na karpia lub lina jak zanęcę przed samą zasiadką?

Napisano
Jednak proszę żebyś napisał :)

Jest tak bogaty wybór TU że trudno mi doradzać ,ja używam kulki Sangera.[no i własne]
est szansa na karpia lub lina jak zanęcę przed samą zasiadką?
No twoje szanse wzrastają ,im dłużej zanęcasz tym szanse większe. :wink:
Napisano
Odnowię temat :) Wybieram się na majową zasiadkę , ale już teraz zacznę kompletować sprzęt .

Moja zanęta :

-Dragon Magnum Karp

-biszkopt jaxon

-konopie prażone jaxon

-kukurydza

Jadę na 1 dobową zasiadkę(dzień + noc) , mam zamiar łapać na dwie wędki .

Łowisko:

-40ha

-bardzo dużo roślinności

- w miejscu w którym będę łapał tzn 30m od brzegu będzie około 2m

Proszę o wypowiadanie się w temacie doświadczonych osób np:maniek :) Celem wyprawy jest karp i lin . Slyszałem że w dzień lepsze są słodycze a w nocy lepszy jest śmierdziuch(krab,krewetka) Nie mam możliwości wywozenia zanęty ;/

Doradźcie czy jest dobra zanęta łapać na kulki czy kuku . Karpie znają chyba kulki w tym łowisku :)

Widzę, że Ci została zanęta z zeszłego roku :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.