Skocz do zawartości
tokarex pontony

Długość wędki

krisis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wędzisko już raczej wybrałem, a raczej bo mam dwa typy z których wybiorę jeden jak je obydwie obejrzę dokładnie zobaczę który kij lepiej leży w łapkach, a są to :

- Robinson Xenon Tele Carp cw 40-90

- Konger Carbomax Tele Carp 2,75 Lbs

I teraz najważniejsze pytanie jaka długość ??

Moje poprzednie wędki gruntowo karpiowe były długości 3.0 m, teraz chciałbym kupić dłuższe, zastanawiam się nad 3.30m lub 3.60, i moje pytanie czy dłuższą lepiej-dalej się rzuca ??

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
i moje pytanie czy dłuższą lepiej-dalej się rzuca ??

nie wiem czy lepiej, ale dalej to na 100% :grin:

Napisano
moje pytanie czy dłuższą lepiej-dalej się rzuca
Lepiej się za rzuca i oczywiście dalej ale też lepiej się holuje ,co do optymalnej długości musisz wybrać sam ,bo w sumie każdy ma inne preferencje ,dla mnie optymalne wędzisko to ok 4m takim najlepiej mi się łowi oczywiście 10 czy 20cm w tą czy w tamtą nie sprawia problemu .
Napisano

W wędziskach gruntowych optymalną długością jest według mnie 330-360cm dłuższymi kijami mi sie nie wygonie łowi , ale może to kwestia przyzwyczajenia,ja dłuższy czas łowiłem wędkami 330cm i do 360cm wydaje mi sie długa.nie wyobrażam sobie 4m kija

Napisano
A co do długości "sprzętu"... różnie to mówią ..

Kobiety o analizę poprosić musisz :grin:

Co do aluzji... nie wielkość się liczy :twisted:

Nie przytoczę znanego powiedzenia ponieważ jest to forum wędkarskie.

Wracamy więc do tematu :cool:

Napisano

Dlugie wedzisko ma tylko jedna wade, problemy podczas transorportu reszta to same plusy poczynajac od dalszego rzutu a konczac na lepszej amortyzacji podczas holu(ciezar ryby rozklada sie na wiekszej powierzchni,dlugosci kija).

Pozdrawiam

Gość primo
Napisano

Obecnie uzywam Alivio BX Specimen 3,9m 3lb , wczesniej mialem 3,6 m i o wiele dalej moglem rzucic, natomiast o wiele przyjemniej holuje sie na wedce o dl 3,9 m

Napisano

Jeśli chodzi o gruntówkę używam dwóch kijaszków Jaxon Telestar feeder 3.30 do 80gram wyrzutu, oraz Jaxon Digital feeder 3.60 cw.40-110 .. Szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiś dostrzegalnych różnic w odległości rzutu, a że używam koszyczków i oliwek o maksymalnej wadze 10gram, wiadomo że nie nastawiam się na dalekie rzuty, zależy mi natomiast na celności umieszczenia zestawu, bo zwykle wiosną łowię na granicy trzcin, czy roślinności pływającej, a w takich przypadkach celność jest jednak kwestią istotną, w której ważniejszym elementem jest wyczucie kija i pamiętanie o markerze na żyłce, bo kwestii klipsa przy szpuli nie polecam. Niezależnie czy jest to kij 3.30 czy 3.90, nie zauważam różnic w celności rzutów.. Kwestia wyczucia i przyzwyczajenia do kija, to przecież "przedłużenie" ręki i oka łowiącego.. Wiadomo że kijem który po raz pierwszy trzymamy w ręce nie rzucimy jak starym dobrym kijaszkiem..

Pozdrawiam i przepraszam że znów sie tak tutaj rozpisałem.. :lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.