krisis Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 Witam. Wędzisko już raczej wybrałem, a raczej bo mam dwa typy z których wybiorę jeden jak je obydwie obejrzę dokładnie zobaczę który kij lepiej leży w łapkach, a są to : - Robinson Xenon Tele Carp cw 40-90 - Konger Carbomax Tele Carp 2,75 Lbs I teraz najważniejsze pytanie jaka długość ?? Moje poprzednie wędki gruntowo karpiowe były długości 3.0 m, teraz chciałbym kupić dłuższe, zastanawiam się nad 3.30m lub 3.60, i moje pytanie czy dłuższą lepiej-dalej się rzuca ??
andi64 Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 i moje pytanie czy dłuższą lepiej-dalej się rzuca ?? nie wiem czy lepiej, ale dalej to na 100%
maniek Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 moje pytanie czy dłuższą lepiej-dalej się rzuca Lepiej się za rzuca i oczywiście dalej ale też lepiej się holuje ,co do optymalnej długości musisz wybrać sam ,bo w sumie każdy ma inne preferencje ,dla mnie optymalne wędzisko to ok 4m takim najlepiej mi się łowi oczywiście 10 czy 20cm w tą czy w tamtą nie sprawia problemu .
ds-fan Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 W wędziskach gruntowych optymalną długością jest według mnie 330-360cm dłuższymi kijami mi sie nie wygonie łowi , ale może to kwestia przyzwyczajenia,ja dłuższy czas łowiłem wędkami 330cm i do 360cm wydaje mi sie długa.nie wyobrażam sobie 4m kija
daTeo00 Napisano 13 Marca 2008 Napisano 13 Marca 2008 3,30-3,60-3,90... Kwestia indywidualnych preferencji.. Ale 3,60 to wg. mnie optymalna długość..
daTeo00 Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 A co do długości "sprzętu"... różnie to mówią .. Kobiety o analizę poprosić musisz
madi Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 A co do długości "sprzętu"... różnie to mówią ..Kobiety o analizę poprosić musisz Co do aluzji... nie wielkość się liczy Nie przytoczę znanego powiedzenia ponieważ jest to forum wędkarskie. Wracamy więc do tematu
star Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 Dlugie wedzisko ma tylko jedna wade, problemy podczas transorportu reszta to same plusy poczynajac od dalszego rzutu a konczac na lepszej amortyzacji podczas holu(ciezar ryby rozklada sie na wiekszej powierzchni,dlugosci kija). Pozdrawiam
Gość primo Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 Obecnie uzywam Alivio BX Specimen 3,9m 3lb , wczesniej mialem 3,6 m i o wiele dalej moglem rzucic, natomiast o wiele przyjemniej holuje sie na wedce o dl 3,9 m
daTeo00 Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 Jeśli chodzi o gruntówkę używam dwóch kijaszków Jaxon Telestar feeder 3.30 do 80gram wyrzutu, oraz Jaxon Digital feeder 3.60 cw.40-110 .. Szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiś dostrzegalnych różnic w odległości rzutu, a że używam koszyczków i oliwek o maksymalnej wadze 10gram, wiadomo że nie nastawiam się na dalekie rzuty, zależy mi natomiast na celności umieszczenia zestawu, bo zwykle wiosną łowię na granicy trzcin, czy roślinności pływającej, a w takich przypadkach celność jest jednak kwestią istotną, w której ważniejszym elementem jest wyczucie kija i pamiętanie o markerze na żyłce, bo kwestii klipsa przy szpuli nie polecam. Niezależnie czy jest to kij 3.30 czy 3.90, nie zauważam różnic w celności rzutów.. Kwestia wyczucia i przyzwyczajenia do kija, to przecież "przedłużenie" ręki i oka łowiącego.. Wiadomo że kijem który po raz pierwszy trzymamy w ręce nie rzucimy jak starym dobrym kijaszkiem.. Pozdrawiam i przepraszam że znów sie tak tutaj rozpisałem..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.