Skocz do zawartości
tokarex pontony

jak łowić płoć z brzegu w Gnieznie w starym basenie wodnym??

Gość jarek 307h

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek 307h
Napisano

witam jestem z Gniezno i od dłuższego czasu nie mogę nic złowić w starym zbiorniku wodnym jest to stary basen po cukrowni i nic nie moge złapac pomóżcie mi dobrać zanęte na spinning nad jeziorko taka uniwersalny twister albo cuś

a wracając do sprawy to nie wiem rzucam przeważnie na spławik 1,5 2,0 a nawet 5,0 i nic na ziemniaka i na mady i na chlebek i nic pomocy

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
pomóżcie mi dobrać zanęte na spinning nad jeziorko taka uniwersalny twister albo cuś

Z zanęta na spinning się nie spotkałem (ale może dlatego ze mlody jestem :lol: ).

Jeśli chodzi Ci o przynęte, to spróbuj teraz małe gumki w kolorach motor oil, zielonym z pieprzem, i jaki Ci się kolor jeszcze spodoba :wink:

rzucam przeważnie na spławik 1,5 2,0 a nawet 5,0

Na początek zrezygnuj ze spławika 5gram. Spróbuj delikatniej. Na haczyk 12 lub 14 załóż 2-3 pinki, przypon załóż maxymalnie 0,14, a co do spławika to maxymalnie 2gramy(chyba, że musisz daleko dorzucić, to ciężej-ale wywarz spławik tak, aby wystawał tylko tyle, żebyś widział go na wodzie przy większej odległości :wink:

Pozatym przyda Ci się jakaś kupna zanęta.

Co do tego, że nie możesz złowić ryby żadnej to może być jeszcze wina zimnej pory i tego, że ryba jeszcze nie żeruje mocno.

Powiedz jeszcze na co lowisz: bat? Czy może zwykla spławikówka? A może jesczze spinning?

Gość jarek 307h
Napisano

spinning i spławik

Gość jarek 307h
Napisano

no wiem ale na spławik moge na płoć założyć kuku na haka??

Napisano

Kuku będzie moim zdaniem za duża. Na haczyk załóż 2 pinki i spławik 1-2g i zanęć punktowo jakaś zanętą i jezeli sa ryby to podejdą :wink:

Napisano

Jeżeli to zbiornik z wodą stojąca to wystarcza spławik 1 gr. a nawet może być mniejszy polecam odległościówke i spławik przelotowy 0,8 gr czułość (z dociążeniem ) a zanętę na przykład lorenca PŁOĆ hak np. 14 pinka lub przynęta naturalna pszenica prażona lub konopie efekt murowany

Gość jarek 307h
Napisano

a gdzie to dostane??

Napisano

Tak jest to larwa taka sama jak biały robak tylko pochodząca od innej muchy jest dlatego taka drobna a jeszcze jedna cecha to bardziej żywotna

Gość jarek 307h
Napisano

aha dzienki bardzo a słuchajcie co myślicie o zanęcie dragon magnum super na płoć i do tego kasze manną bułke tartą chleb ochotki

no i na spławik 5 gram na jezioże powidzkim są jakieś szanse że coś złowie :?::?::?:

Napisano

Płoć na pewno , niema tam za wiele innych ryb białej no jeszcze sielawa ale to na głębinach .Musisz wiedzieć też że powidzkie jest głębokim jeziorem są miejsca co przy brzegu dochodzi nawet do 30 metrów głębia , na ogół po paru metrach płytkiej wody spotka się głębokość od 5 do 10 metrów

Napisano

Do zanęty nie dodawaj ochotki bo zaraz Ci padnie.

Spławik 5g jest za ciężki jak na mój gust.

O zanętach Dragona si enie wypowiem bo nie uzywalem ich jeszcze

Gość jarek 307h
Napisano

wiem wiem wychowalem sie tam

Gość jarek 307h
Napisano

ale są szanse tam na spinning na szczupaka?

Gość jarek 307h
Napisano

no właśnie wieć jak mam sie domyślić jaki tam grunt czy co ?? :smile::smile::smile:

Gość jarek 307h
Napisano

a na kuku konserwową też biorą??

• 1 month later...
Napisano

widze ze kolega tez z gniezna jak ja :D. Ja łowie na jeziorze świętokrzyskim to naprzeciwko łazienek. Tam tez mozesz połowic znajdziesz płotki okonki i jescze sie inne znajda ale jak juz to na spławik i osobiscie polecam nie przymierzaj sie odrazu do szczupaka. najpierw zacznij uczyc sie na mniejszych a na gruba rybę przyjdzie jeszcze czas :)

• 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.