Kotwica Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Witam !! Założyłem ten temat gdyż mam problem z rozmieszczeniem śrucin na zestawie do bata.Wczoraj zrobiłem sobie zestawy i na 3 z nich skupiłem śruciny 0,25 gram koło siebie nad przyponem (po 7 sztuk).Natomiast na kolejnych zestawach rozłożyłem również 7 śrucin ale co 5 cm każda. Nasuwa mi się teraz pytanie czy takie schematy sprawdzą się podczas połowu ryb w jeziorach szczególnie te skupione. Prosiłbym o szerokie i obszerne odpowiedzi na ten temat gdyż naprawdę jest to dla mnie bardzo ważne Cytuj
Lary Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Nasuwa mi się teraz pytanie czy takie schematy sprawdzą się podczas połowu ryb w jeziorach szczególnie te skupione. Rozłożenie śrucin uzależnione jest np. od siły wiatru. cyt. "Równomierny rozkład na całej długości zapewnia równomierne opadanie żyłki między spławikiem i przynętą. W wodach stojących stosuje się większe odstępy między śrucinami w dolnej części zestawu i mniejsze w górnej, tak, aby pod koniec przynęta opadała wolniej. Dodatkowo ołów skupiony przesuwa zestaw powoli po dnie jeżeli jest przesuwany przez prąd wody. Cytuj
Jarosław Napisano 30 Marca 2008 Napisano 30 Marca 2008 Założyłem ten temat gdyż mam problem z rozmieszczeniem śrucin na zestawie do bata. Czy ja już gdzieś tych pytań nie widziałem Cytuj
Kotwica Napisano 30 Marca 2008 Autor Napisano 30 Marca 2008 Nie mam pojęcia.A ty jaki schemat obciążenia Lary zastosował byś na wiosenne płotki na jeziorze o głębokości od 1,5 do 3 metrów ?? Napiszcie coś więcej o tym , z góry dzięki . Wyrazy wdzięczności z góry . Cytuj
@Damian Napisano 16 Grudnia 2013 Napisano 16 Grudnia 2013 Cóż, myślę że temat jak najbardziej wart odpowiedzi Ja zawsze stosuję śruciny zaraz nad przyponem skupione razem. Łapię głównie na jeziorach. Kiedyś próbowałem je rozłożyć w odstępach lub założyć więcej mniejszych. Obydwie metody bardzo mi nie odpowiadały. Osobiście wolę jedną dopasowaną kuleczkę większą niż kilka małych obwieszonych na żyłce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi