Skocz do zawartości
Dragon

Okoń na żywca

HAYABUSA

Łowicie okonie na żywca?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Łowicie okonie na żywca?

• tak - nastawiam się na okonia na żywca
      12
    • tak - ale jest to przyłów przy okazji połowu innych gatunków na żywca
      4
    • nie - ale łowię inne gatunki na żywca
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę mnie nie było - testowałem - odpowiadam:

wojtek chudak - tak wolfram przywiązuję bezpośrednio do agrafki - odpinam krętlik przekładam wolfram przez OCZKO CZERWONEGO haka następnie nawlekam oczko wolframu na ostrze haka i zaciągam, z drugiej strony wiążę przed oczkiem supełek a plecionkę wiążę węzłem zderzakowym na wolframie!!! ale jest pewien problem - czytaj dalej - mniej brań okonia ale więcej szczupola

luk1234 - napisałem ten elaborat bo nie mogłem znaleźć nic wiele lat temu sam, oczywiście mnie rozdrażniłeś, aczkolwiek jeśli masz lepsze metody to pisz wypróbuje i jak trzeba będzie schylę głowy

Uaktualniam temat w kwestii "przypon - haczyk", nęcenie, reszta aktualna (czyli wagler 2-4g + 1,5 - 2 g dociążenia) przypon 0,12 długość 80 - 100 cm, twarda żyłka!!!, żeby działał krętlik i żywiec się nie plątał, hak nr 8 - 12 CZERWONY (kolanko wielkości mniejszej niż łepek/grzbiet żywca - zakładamy za obie wargi ew. za grzbiet - hak nie może przekrzywić się tak by objął łeb lub grzbiet - musi być mniejszy) na średnim trzonku ostrzony chemicznie lub laserowo. Okonie zacina się w momencie gdy po braniu - spławik zdecydowanie nurkuje minie z 2-3s - żywiec w przełyku i MALUTKI haczyk zaczepia się za skórkę przełyku = 90% pomyślnych zacięć.

Pomimo że to zacięcie za przełyk jest delikatne - jak ciągniemy delikatnie na "maczówce" możemy wypuszczać ryby po wypięciu wypychaczem - mały haczyk inaczej niż duży nie przebija pęcherza pławnego i zawsze zahacza się w przewężeniu przełyku. Mały haczyk powoduje też że okonie chętniej je atakują - możemy pomóc podciągając żywca co ok 5 min o 20 cm. Długi przypon powoduje że jeśli na haku mamy słonecznicę to chodzi wokoło, góra - dół w promieniu 1,6 m - 2m!!! jeśli płotka to podobnie, jeśli różanka lub kiełb bije wyłącznie w dół, jeśli krasnopiórka bije w górę i niestety nie da się na nią łowić w pobliżu zarośli - chowa się w nie - inaczej niż poprzednie które raczej boją się zarośli. Słonecznica niestety ma minus ponieważ nawet na małą - 4 -5 cm biją szczupole do 2,5 kg. I jeśli mamy zestaw z wolframem to jesteśmy wygrani - jeśli nie to o dziwo czasem też - cienki przypon często wchodzi w kant paszczy i szczupole powyżej 0,6 kg - patelniowe dają się wyciągnąć jeśli są mniejsze/mają drobniejsze ząbki to raczej nie.

Od ostatniego postu wiele razy zrobiłem doświadczenia - wolfram ver. przypon z samej żyłki 0,12mm i muszę przyznać że jest to 1 ver. 5 brań.

Nęcenie o dziwo okonie i szczupaki 47 - 62 cm da się nęcić - albo przynajmniej pobudzać - nęcimy poprostu zanętą płociową i obstawiamy miejsce wędkami - szczególnie polecam na przeciw pomostów - gdzie ryby drapieżne pobudzane są NĘCENIEM BIAŁORYUBU!!! - rewelacja.

Wszystkim którzy to czytają życzę 15 okoni po miń 23 cm i 4 wymiarowych szczupoli.

PS. Wydaje mi się że optimum łowienia okoni na żywca to przeźroczystość wody 1 - 1,5m jeśli jest większa to łowimy tylko w pochmurne dni i na fali. Jeśli jest mniejsza to kicha - okonie jedzę robale... Ale przezroczystość każdego zbiornika zmienia się wiosną/latem/jesienią/zimą.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

wojtek chudak - (przepraszam wojtek - miało być bez agrafki) wolfram przywiązuję bezpośrednio plecionki - odpinam agrafkę przekładam wolfram przez OCZKO CZERWONEGO haka następnie nawlekam oczko wolframu na ostrze haka i zaciągam, z drugiej strony -łamię kętlik by pozostawić oczko wolframu i wiążę przed oczkiem supełek a plecionkę wiążę węzłem zderzakowym na wolframie!!! ale jest pewien problem - czytaj dalej - mniej brań okonia ale więcej szczupola

Napisano

PS. nie nadużywajcie tego przepisu na łowienie na długi przypon i mały haczyk - z rozwagą - jedna osoba jest w stanie wyłowić prawie cały przychówek okonia w małym jeziorze czy stawie albo zimowisku na rzece.

Napisano

HAYABUSA - Witaj mistrzu :wink:

Mam nadzieję, że będziesz częściej tu zaglądał bo na pewno będę miał dużo pytań. Kiedy przeczytałem Twoje posty pomyślałem spróbuję, co mi tam. Pojechałem nad wodę zakładam pierwszego żywca - jakieś 10 sekund po zarzuceniu okoń 25 cm :mrgreen: .

Byłem na razie 3 razy, zawsze były ładne rybki. Raz miałem 16 szt. takich około 23 cm.

Jednego razu 3 okonie, ale za to 4 brania szczupaka, dwa udało się wyciągnąć. Ogólnie rewelacyjny ten Twój sposób :mrgreen: .

Trochę mnie osłabiłeś z tym haczykiem :wink: Ja tu ze 150 km przejeździłem w poszukiwaniu złotego haczyka Gamakatsu nr 4 lub 2, a już muszę szukać na nowo :twisted:

Może znasz jakiś konkretny numer tych haczyków? Jak nie to coś znajdę. Łowiłem na przypon z żyłki 016. Piszesz że 0,12 - troszkę mało mi się wydaje, ale spróbuję. Widzę że odszedłeś od łapania na plecionkę 0,04 - dlaczego? Najlepsze brania mam na małe płoteczki i uklejki, takie najlepiej około 6-8 cm, mniejszych nie zakładam bo małe okonki walą jak głupie.

Mój największy problem to wbijanie się ostrza haczyka w główkę żywca. Po zacięciu ryby okoń wypluwa rybkę po kilku sekundach. to coś na pewno nie tak haczykiem. Pewnie jakieś 40% zacięć kończy się w ten sposób.

Spławik używam 3+2, teraz spróbuję 3+1.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

HEJ "pociemu" widzę że się Ci spodobało :-) - fajnie.

Modyfikacja metody "wolframowej" - okoniowo/szczupakowej i "żyłkowej" - okoniowej, polega na rozwiązaniu problemu właśnie o którym piszesz - wbijanie się haka w łepek - jeśli założysz hak o kolanku mniejszym od główki/grzbietu żywca - to nie obejmie on łba/grzbietu żywca i nie będzie się wbijał w łeb/bok tylko zaczepiał w gardle - i to jest rewelacja :-).

A odnośnie wagi spławików -waglerów to się mi trochę poukładało i tak: 3+2 to raczej do metody "wolframowej" i większego żywca - typu zeszłoroczne - dwuletnie drobne wierzchówki-płocie, ukleje, stynki, kiełbiki, tegoroczne karski. Jak mam większe stynki lub różanki to zawsze na wolfram (nie wiem co w nich jest ale często szczupol na płotkę nie weźmie a na nie natychmiast), spławik 3+1 lub nawet 2+1 to do metody żyłkowej i łowienia w drugiej połowie lata i jesieni na tegoroczne żywce, typu płotka, stynka, ukleja, krasnopórka.

I poukładło się mi jeszcze jedno - po przypłynięciu/przyjściu ostatnio zaczynam zawsze od metody wolframowej, i zakładam najsmaczniejsze stynki lub tłuste różanki. Jeśli żerują akurat szczupole to między braniami okoni nie tracę zestawów i ryb, a jeśli okazuje się że biorą tylko okonie to zmieniam przypon na żyłkowy żeby się nałowić do bulu. Podobnie jeśli wyczaiłem miejsce wyłącznie z okoniami np. poprzedniego dnia i wiem że wyłapałem szczupaki - typu 4 z jednego takiego miejsca (mała szansa że będzie więcej) to też zakładam zestaw żyłkowy.

PS. Szczupaka biorę raczej ostatnio rzadko - 1 na 10, w wyłapaniu z okoniowego miejsca szczupaków chodzi o to bardziej by je stamtąd "usunąć" by można było łowić łowniejszymi zestawami żyłkowymi...

PS. Wczoraj największy miał 33cm :-) wrzesień jak okonie czują że woda się schładza (a jest czesto cieplejsza od powietrza) zaczynają się grupować w stada i się dzeje...

Napisano

Witam.

Miałem założony haczyk nr 12 owner, czerwony. Niby mały ale i tak hak wbijał się w rybkę. Jeszcze muszę pokombinować. Mam trochę problem z żywcem. Rybki łowię na bieżąco, ale nie zawsze rybki chcą współpracować i łowią się nie te które powinny :razz: .

Zbroję zawsze za pyszczek. Zastanawiam się czy zbrojenie za grzbiet wpływa jakoś na ilość brań i na skuteczność zacięć?

Co do szczupaka. Ostatnio wyholowałem dwa na przypon z żyłki 0,12 :mrgreen: .

Teraz będę próbował z wolframem. Kupiłem przypon wolframowy firmy Stan Mar, mega cieniutki, grubość 0,07 i naprawdę na taki wygląda. nie wiem tylko jaka powinna być wielkość haczyka na szczupaka. Też takie maleństwa?

Napisano

Panowie musicie pamiętać, że według RAPR-U 2011 okoń posiada wymiar ochronny:

"- okoń do 15 cm /za wyjątkiem wód ujętych w Informatorze wód krainy pstrąga i

lipienia/"

• 3 weeks later...
Napisano
Witam.

Miałem założony haczyk nr 12 owner, czerwony. Niby mały ale i tak hak wbijał się w rybkę. Jeszcze muszę pokombinować. Mam trochę problem z żywcem. Rybki łowię na bieżąco, ale nie zawsze rybki chcą współpracować i łowią się nie te które powinny :razz: .

Zbroję zawsze za pyszczek. Zastanawiam się czy zbrojenie za grzbiet wpływa jakoś na ilość brań i na skuteczność zacięć?

Co do szczupaka. Ostatnio wyholowałem dwa na przypon z żyłki 0,12 :mrgreen: .

Teraz będę próbował z wolframem. Kupiłem przypon wolframowy firmy Stan Mar, mega cieniutki, grubość 0,07 i naprawdę na taki wygląda. nie wiem tylko jaka powinna być wielkość haczyka na szczupaka. Też takie maleństwa?

haczyk na szczupaka jedyneczka z oczkiem oczywiscie,lub tez rozmiar "2" osobiscie uzywam 2 bo licze tez na okonie,ale 1 moze byc,nie ma sie co rozczulac nad malymi haczykami to nie ploc:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.