Skocz do zawartości
Dragon

Fotografia wędkarska

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartosz
Napisano

Ech... Nie chciałem zabierać głosu w kolejnej jątrzącej się sytuacji, ale nie mogę się powstrzymać i chcę wyrazić swoje odczucia. Mianowicie odnoszę wrażenie, że Pike to ten sam typ człowieka co jeszcze niedawno obecy na naszym forum sheryf3. Nie mam zamiaru nikogo tu obrażać ani napadać, ale to po raz kolejny utwierdza mnie w słowach mańka, że są "święte krowy" na forach wędkarskich... Pierwsze posty Pike'a słodziły wszystkim użytkownikom, w tym i mnie. Same zwroty typu: "Podpisuję się pod tym!", "Zgadzam się w 100%!", itd. Następstwa analogicznie jak u sheryfa3. Trzymam stronę Tomaszka, P i andi64.

Zdjęcia z wyżej przytoczonego forum też zapamiętałem nieco inaczej...

Jak mówię nie chcę nikogo obrażać, wystawiam tylko swoją opinię! Pozdrawiam!

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 392
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeju Andi to jest chore, widze tu jakies problemy .

Ja tego linka znam od jakiegoś czasu. Dobrze się stało, że Andi zdecydował się go wkleić, bo każdy może ocenić sposób postępowania naszego kolegi. Polecam szczególnie fragmenty:

Mam nazieję, że to ostatnie godziny związane z tą nieprzyjemną sytuacją.

Dzisiaj rano otrzymałem maila od Pike'a z bardzo poważną groźbą, ponieważ moje obawy są uzasadnione, przekazuję treść otrzymanego maila do odpowiednich służb, by wszystko było jasne.

Joker nie przejmuj się i nie bierz tego zbytnio na serio. Ja jeszcze po czwartej otrzymałem kolejne pogruszki, a przed piątą rura zmiękła. Chyba trzeźwieje powoli z tego obłędu.

Na koniec dwie daty:

Ostatni wpis w cytowanym temacie:

Sob Lut 03, 2007

Zarejestrowanie się Pike'a na Haczyku

Przedstawiamy profil :: Pike

Każdy ma swój rozum, może ocenić

Napisano

Mowimy tu o zdjeciach a nie o typach ludzi. Wcale, ale to wcale bartoszu nie przekonales mnie ze Pike oszukiwal, bo

odnoszę wrażenie, że Pike to ten sam typ człowieka co jeszcze niedawno obecy na naszym forum sheryf3

Z technicznego punktu widzenia zdjecia pochodza z aparatu philips 362 na co wskazuje zawartosc EXIF zdjec pikea i zdjec pokazanych przez tomaszka. Jest tam drobna roznica ale EXIFy roznych aparatow roznilyby sie znacznie bardziej. Nie chce sie powtarzac ze zawartosc EXIFa w tym modelu jest tak nietypowa ze nielatwo jest ja odczytac, a i samemu ja tak ustawic... Nie potrafilbym wygenerowac takiego exifa recznie. Bedzie chcial, zrobi zdjecie monitora (w co wątpię i sie nie dziwie ze nie ma takiego zamiaru) ale pewnie i wtedy zrobi to aparatem analogowym po czym przeskanuje zdjecie, odpowiednio zmodyfikuje i wrzuci na forum. Jak juz mowilem, wszystko co mialem do powiedzienia w temacie - powiedzialem i nie mam juz wiecej do dodania. Chcecie, roztrząsajcie. Udowadniajcie linkami do forów. Dla mnie pike w tym przypadku nie oszukiwal.

Pozdrawiam.

Napisano
Chcecie, roztrząsajcie. Udowadniajcie linkami do forów. Dla mnie pike w tym przypadku nie oszukiwal.

Podważenie zdjęć było jedną z wątpliwości osób znających Pike'a z innego forum, a nie celem samym w sobie

Napisano
EXIFy roznych aparatow roznilyby sie znacznie bardziej.
Domniemanie. Póki co widać konkretną różnice w EXIF-ach i chyba jako student inżynierii zgodzisz się ze mną że w takich sprawach nie ma miejsca na drobne różnice wynikające nie wiadomo skąd.

A ja wzorem tomek1-ka jeszcze "polecam szczególnie fragmenty:"

ani mnie, ani narzeczonej to się nie udaje.
Jakoś to dziwnie w sprzeczności z tym co pisał o żone, córce itp tutaj. Myslę że facet poprostu notorycznie zmysla, uważając że w Internecie może sobie pofolgować. Trochę może i prosze bardzo neich na jakis czatach nawet sobie udaje 14-latkę ale tutaj jesteśmy po to, żeby takie rzeczy demaskować.
Napisano

Nie ma miejsca na drobne roznice. Ale nie wiemy czy przypadkiem te roznice nie wynikaja z trefnosci zdjec przykladowych. Zwroc uwage na to zdjecie 80kb. Zaraz obok mamy fotke 40kb. Na takie rozbieznosci rowniez nie ma miejsca. Taka rozbieznosc jest niemozliwa i musialy byc modyfikowane. Wsrod zdjec pikea zadnej rozbieznosci z kolei nie widze.

Pewnosci na 100% nie bedzie miec nikt z nas obecnych na tym forum. Nikt za wyjatkiem pike. Dopoki sami nie kupimy sobie philipsa 362 i nie porobimy nim fotek... Nic wiecej nie zdzialamy. Dlatego ja z tej dyskusji chce sie juz wylaczyc. Moje stanowisko jest chyba jasne :)

Pozdrawiam.

Napisano

Ok. – Panie i Panowie,

jednak wrócę jeszcze raz do tematu autentyczności zdjęć – w końcu to wątek o fotografii wędkarskiej. A więc. W poprzednich postach wykazałem, że zawartość EXIF zdjęć Pike-a jednak różni się od oczekiwanej. Nie wiele, ale jednak istotnie. Pozostawała jeszcze jedna sprawa, która nie dawała mi spokoju, a mianowicie.

Data – wczoraj godzina 17:46. Orientacja – zwykly (480x640). Czy jest to niemożliwe? Wrecz przeciwnie. Takich wlasnie informacji się po tym zdjęciu spodziewaliśmy. Skoro ryba zostala zlowiona wczoraj… Inaczej być nie moglo. :>

Przypadek zrządził, że na jednym z forów wędkarskich jeden z użytkowników w ramach dziesiejszego prima aprilis umieścił zdjęcie, rzekomo złowionego wczoraj (o ironio) suma. Kilka postów później przyznał się, że nas nabierał. Heh – mnie tez nabrał. Wziąłem więc ochoczo to zdjęcie i co widzę w tagu który wg, mariaChi ma określać datę zrobienia zdjęcia? A no widzę dzisiejsza datę. Odbyłem szybką rozmowę na gg z autorem. Okazało się że użył do zmiany rozmiaru i zapisania zdjęcia – tego samego programu co Pike czyli poczciwego Irfan View. Co zrobiłem – wziąłem zdjęcie Pike-a zapisałem je ponownie Irfankiem i co widzę – dzisiejszą datę!

Oto rzeczone zdjęcie

b93998a30e537687m.jpg

Oto przerobione zdjęcie Pike-a z dzisiejsza datą w EXIF

4aaee48a6d16f114m.jpg

A to zrzut ekranu dla tych, którym się nie chce instalować tego softu i grzebać po EXIF-ach

1fd54b976a4d03d2m.jpg

Jak więc brzmi moja wersja w tej chwili? Zdjęcie jest skanem. Podobieństwa EXIF (ponieważ nie są identyczne) są przypadkowe ponieważ Philips 362 faktycznie zapisuje zdjęcia z rozdzielczością 300 dpi i prawie pustym EXIF (marna firma - wiadomo) więc podobieństwo wynika głównie z tego że nie bardzo jest co porównywać, a Irfan View przy pomniejszaniu zachował (domyślnie) rozdzielczość zdjęcia. Data nie jest oczywiście żadną data zrobienia zdjęcia tylko utworzenia zdjęcią - w tym za pomoca programów. Co wykazałem wyżej.

Tak, więc ciśnie się parę złośliwości pod adresem autora słów

Orientacja oraz data zrobienia zdjęcia. Nie patrzcie na date modyfikacji bo data modyfikacji wiaze się z zapisem zdjęcia na dysk, ale na DATE ZROBIENIA ZDJECIA. Ona znajduje się w polu EXIF.
jak On to uczynił do mnie – ale oczywiście to nie ma najmniejszego sensu. Jak pisałem, w tym na priv do maryaChi chodzi o sucha analizę techniczna a nie personalne udowadnianie sobie czegoś.

Liczę mariaChi że jednak zabierzesz jeszcze głos w tym temacie i ustosunkujesz się do moich najnowszych wyników. :)

Napisano

Nie wiem tomaszku jaka wersje IrfanView posiadasz, ale moja na prawde nie ingeruje w EXIFa zapisujac plik. IrfanView 3.99. :P

Nadal twierdze wiec ze zdjecie nie jest skanem :)

Napisano

Też 3.99 - ale sam widzisz zrzuty i zdjęcia. Robisz save as. Co jest zrozumiałe jeśli zmniejszasz zdjęcie i ale chcesz je zapisać jako kopię a zachować oryginał nie zmieniony. To logiczne że w EXIF pojawia się nowa - aktualna data.

Napisano

Aha czyli wiesz juz dzieki temu ze zdjecia byly zmniejszane? ;) Zmniejszylem, ale data nie ulegla zmianie... Zmienila sie nie wiedziec czemu orientacja. Data pozostala nietknięta.

EXIF nie mowi nam o wszystkich modyfikacjach Tomaszku. Zmieniajac DPI modyfikujemy EXIF, zmieniajac jednak zwykla wielkosc zdjecia w pikselach... W EXIFie nie ma o tym informacji. Jesli chcesz printy moge je wkleic - ale to jutro, mialem meczacy weekend :cool: . Data po modyfikacjach IrfanView nie ulega u mnie zmianie.

Napisano

maryaChi, no to bardzo dziwne - bo jak widać u mnie jaki i u kolegi (na innym forum - patrz link) ulega. A czy w zdjęciach ktore wkleiłem widzisz zmodyfikowaną datę?

Zmniejszylem, ale data nie ulegla zmianie...
A zrobiłeś - zapisz jako?
Aha czyli wiesz juz dzieki temu ze zdjecia byly zmniejszane?
Tak - były zmniejszane - i dlatego sądzę że zdjęcia Pike też były zmniejszane - i dlatego data zapisana w EXIF została ustawiona na aktualną - tak jak w (tym razem) w mojej "laborce".
Napisano

a to w końcu Pike jest Tomek czy Mariusz? Bo mnie już sie wszystko chyba pomieszało :P

choc nie wiem, czy chcę żeby mi się odmieszało... :roll:

Napisano

Witaj Tomaszku ponownie i pewnie nie po raz ostatni :)

Tak zmniejszylem i zrobilem zapisz jako. Przyznam ze nie ogladalem Twoich printow bo wierzylem na slowo ze data zrobienia zdjecia sie zmienila. Nie patrzylem, teraz spojrzalem. Ale oczywiscie data nie ulegla zmianie. Zmianie ulegla data modyfikacji czy wiek pliku. Nazywajmy to jak chcemy.

File date to data dzisiejsza - data modyfikacji.

Od razu pod spodem masz tomaszku PHOTO DATE. Ona mowi nam o dacie zrobienia zdjecia. Jak widzisz nie zostala ona zmieniona.

Cenie Twoje zaparcie :) Ale ponownie nie zostalem przekonany.

Pozdrawiam.

Napisano

Hej maryaChi :)

masz rację - faktycznie pomyłka - patrz więc tutaj:

306db580e094fc82m.jpg

defb13f8aada5858m.jpg

Zwróć uwagę nie tylko na zdjęcie Pike-a fabrykowane przeze mnie ale też na zdjęcie które mnie skłoniło do tego eksperymentu. Tam daty fotografii nie ma wcale.

Przyznaję że zdjęcie tym razem nie było modyfikowane Irfanem, wiem wiem to tylko plik i zapisać można co chcesz. Ale jak widać oryginalne zdjęcie nie ma tam zapisane kompletnie nic!

Napisano

Ale jednak wydaje się że sam Pike mi pomógł!!!

Widzieliśmy wszyscy jego nowe zdjęcie na forum w temacie

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=35143#35143

Pomijam że zdjęcie z zeszłego roku a chłopak wygląda nieco starzej niż na tych żekomo z tego roku - to pomijam celowo i całkowicie.

Pamiętasz jak mówiłem że brakuje segmentu komentarza? tutaj

Napewno - otóż najnowsza fota Pike-a jest prędzej zrobiona jego Philipsem bo ...... MA segmęt komentarza. Co Ty na to - w takim razie???

4f608284e9f526a3m.jpg

Tu najnowsze zdjęcie naszego bohatera: (sorry Pike ale skoro nie zabierasz głosu... )

87d55bda502524f3m.jpg

Zastanawia mnie też brak miniaturki w zdjęciu. Widać że musiało być zmniejszane i miniaturka gdzieś została stracona. Czy Irfan wytnie miniaturkę przy jakiejś operacji? Napisz co o tym myślisz i proszę nie rozpatruj tego w kategoriach pokonywania się, a raczej dochodzenia do pewniej wiedzy z której skorzystają wszyscy na haczyk.pl którzy czytają ten temat.

Napisano

ja to zdjęcie widziałem w galerii L.F. w tamtym roku i pamiętam że fota była większa i nie było się do czego doczepić jeśli chodzi o jakość foty, była wyrażna, a ta tu ma wiele do życzenia jeszcze trochę a twarzy wcale by nie szło rozpoznać,

i po co no to robi?

Napisano

Maryachi - kupię dziś jakiś normalny aparat cyfrowy, bo (mam nadzieję, że mamy podobne poczucie humoru) zawsze żal mi było wszelkiego rodzaju Kozietulskich, Rejtanów: padniesz, sił Ci zabraknie, daj spokój. Pozdrawiam :cool:

Napisano

Tomaszku, naprawde nie chce mi sie juz wklejac kolejnych printow na ten sam temat. Poszukalem wersji readera jaka posiadasz - mozliwe ze nie ta sama, ale z identycznym interfejsem. Sprawdzilem te zdjecia i tylko jedno nie ma napisane Comment Segment Available. Ostatni karp bodajże. Jeden karp, Sum, grudniowe szczupaki (zdjecie niewyrazne, moge sie mylic), okon z jaxona crystalisa. Wszystko to posiada comment segment available. Nie wiemy co to jest. Moim zdaniem jest to nic, ale jesli dla Ciebie cos znaczy, i jest dowodem na zrobienie zdjecia aparatem philips 362 oznacza to tez ze zdjecie z sumem bylo zrobione tym aparatem.

Jesli zyczysz sobie obszerniejszej relacji co mysle o tym comment segment avaliable i czemu jest dla mnie niewazne ... Moge to zrobic ale jak obiecasz mi ze to bedzie juz ostatnia pilka z Twojej strony. Za kazdym bowiem razem jak cos napisze twierdzisz ze skladasz bron, po czym znajdujesz jakas literke i oglaszasz wszystkim ze zdjecia pikea to skany.

Nawet jesli nie sprawdzilbym i nie zobaczyl ze ten comment jest w 4ch z 5 zdjec pike'a nie uznalbym ze sa to skany. EXIFy sa blizniacze dla wszystkich zdjec Pike'a i zdjec przykladowych. 4 z 5 zdjec pike'a maja nawet to nieszczesne zdanie Comment segment Available. U mnie w readerze w wersji 1.1.0.26 widac to jak na dloni.

Jesli chcesz wiec relacje na ten temat powiedz. Zrobie to, ale popre jeszcze photoshopem, a zeby to zrobic musze poczekac na kumpla ktory wraca z pracy o 15:00.

Edit: Pike kup!! :) Bedzie spokoj raz na zawsze. :P

Napisano
kupię dziś jakiś normalny aparat cyfrowy,

wystarczy jak wkleisz tą fotkę w ten sposób jak wklejałeś na L.F.

i po sprawie.

Napisano

Marku, Ty jesteś normalny szantażysta! Nie mogę Cię jakoś nie wspomóc w tej Twojej heroicznej postawie. No, nie mogę (choć to wszystko są bzdury i szkoda kalorii) - znalazłem więc zdjęcie, które chyba jest podobne, bo to z okoniem było robione przy innej pogodzie:

df94f87b0910b90bmed.jpg

Skończmy już to. Fajnie by było być na forum, gdzie prócz konstrukcji wędki jeszcze coś dla kogoś jest ważne, ale naprawdę nie muszę.

Napisano
Edit: Pike kup!! Bedzie spokoj raz na zawsze.

Marku - nie będzie. Ty jesteś fachowcem w swojej dziedzinie, a ja w swojej. Na tym się akurat znam, bo z tego żyję :). To nie ma nic wspólnego z tymi zdjęciami, wierz mi (z wyjątkiem tego, na którym wyglądam jak jakiś - za przeproszeniem - kulturysta). Jest taki poziom: ponadwerbalny - wierzę, że rozumiesz. Pozdrawiam serdecznie i ciesz się, że nie jestem Twoim ojcem - takiego Wojownika zamknąłbym w komórce (i liczył, że zdoła uciec). Pozdrawiam :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.