Jarosław Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Słonecznik mączka z ziarna, mało klejąca, do zanęt powierzchniowych. Dobrze też wynosi do góry zanęty pracujace. Bardzo pożywny szczególnie podczas dobrego żerowania. Stosuję go na różne sposoby a najczęściej wyprażony, mielony razem z łupinami na karpiowate. Używam tylko na zawody. Więcej pewnie powie Maniek.
madi Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Podobnie jak Jarosław również stosuję ziarno słonecznika właśnie na karpiowate. Zawsze jednak używałam ziaren bez łupin, więc to: mielony razem z łupinami na karpiowate jest dla mnie nowością, godną wypróbowania Wiem natomiast, że pestki dyni na pewno mieli się z łupinami, które również dają efekt smużący. Zwykle słonecznik wyprażam na patelni, podobnie jak inne ziarna, następnie mielę jeśli chcę osiągnąć dobrze pracującą zanętę. Z ilością również nie należy przesadzać, ponieważ słonecznik ma właściwości natłuszczające, jednak jest bardzo pożywny. Bez obaw można również dodawać do zanęty surowe, całe ziarna, jednak jakoś bardziej przemówił do mnie pierwszy sposób.
Jarosław Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Łupiny z orzeszków ziemnych, dyni i słonecznika jako bardziej lekkie od ziarna mają własności wynoszące a podczas prażenia pąkają. Ja zawsze podczas prażenia dodaję bardzo niewielką ilość oleju słonecznikowego pomimo, że zdania są różne (ale wolno mi ) też do konopi.
madi Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Ja zawsze podczas prażenia dodaję bardzo niewielką ilość oleju słonecznikowego pomimo, że zdania są różne Ale rozumiem do prażenia ziaren w łupinach? Nie widzę natomiast sensu dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do ziaren bez łupek, tym bardziej do tych o właściwościach natłuszczających. Oczywiście mogę nie mieć racji ale wolno mi Prawda, święta prawda, tym bardziej jak są efekty
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.