Krzycho Wędkarz Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Witam Chciałbym przedstawić w swoim temacie moje doświadczenia na temat kołowrotków i innego sprzętu wędkarskiego. Na forum jest dużo postów typu: "Jaki kołowrotek kupić?", "Który lepszy?", "Ile przeznaczyć na kołowrotek?" I chyba najważniejsze: "Jaka firma?" Otóż przeglądając ofert firm wędkarskich doszedłęm do wniosku, że: Zdecydowana większość sprzętu wędkarskiego, nawet najlepszych firm (Shimano Catana, Michell, Abu Garcia) jest produkowana w Chinach. Jednym słowem ciężko jest zakupić kołowrotek lub wędkę produkowaną w innym miejscu niż w przeklętych Chinach za miskę ryżu. To nie odnosi się tylko do wędkarstwa. Kupując koszulkę Adidasa, Pumy, Nike za 200zł nabywasz koszulkę "made in China". Grałem swojego czasu w tenis ziemny, więc wiem, że 90% rakiet pochodzi z Chin (nawet tych znajwyższej półki cenowej, wartych 600-800zł). Tak samo narty, buty, telefony, radia, rolki, rowery i 1000000 (milion) innych rzeczy. Nie ma się wiec co zrażać, że np. kołowrotek za 250zł ma na pudełku nadruk "made in china", bo jest to norma, niestety trochę przerażająca. Tak samo nie ma się co chwalić, że "kupiłem za 100zł kołowrotek produkowany w Japonii, czy tam Niemczech", bo najprawdopodobniej jest on również wyprodukowany w chinach. Zdziwienie ogarnęło mnie, gdy kupiłem haczyki produkowane w Niemczech i żyłkę produkowaną w Japonii. Choć nie jestem pewien, czy nadruk odpowiada rzeczywistości, bo jeżeli kołowrotki za 200zł, to czemu nie haczyki za 50gr. Dziękuję za uwagę. Ciekaw jestem Waszych opinii. P.S: Nie wiem, czy to nie powinno być w tematach ogólnych, w razie potrzeby proszę przenieść.
CHOMIK1980 Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Dla mnie to mogą to i z drewna obojętnie gdzie robić ważne aby było dobre.
keri Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak wiele produktów jakie nas otaczają i które posiadamy są wyprodukowane w Chinach - czy to zle? nie wiem jedno jest pewne że temu że z Chin jest dostępne dla mas bo jest tanie tzn tańsze niż wyprodukowane w innym kraju niekoniecznie kraju bardziej rozwiniętym technologicznie. Wybór należy do nas czy chcemy kupić coś taniego z Chin czy wyprodukowanego w innym kraju ale droższego. Jednym słowem ciężko jest zakupić kołowrotek lub wędkę produkowaną w innym miejscu niż w przeklętych Chinach za miskę ryżu. czy ja wiem czy ciężko?? ciężko raczej kupić coś za mała kasę nie z Chin.Chcesz Japan to http://www.mefistofishing.pl/kolowrotki-spinnigowe-c-2.html
tomek1 Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Prawda jest taka, że Chińczycy potrafią zrobić wszystko- łącznie z najwyższymi technologiami. A to jakiej jakości towar dostajemy jest po prostu pochodną ceny produktu.
madi Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Produkty z Chin zalewają cały rynek, począwszy od wykałaczek, zabawki dla dzieci czy też różnego rodzaju sprzęt elektroniczny. Jednak zauważmy, że nie zawsze dany produkt wyprodukowany w Chinach czy też w Malezji jest "ichnym" produktem trafiający na nasz rynek. W większości przypadków dany koncern czy to LG czy np. Shimano poszukują takiej strefy ekonomicznej, w której dany produkt można wyprodukować taniej (co nie znaczy gorzej) dzięki tzw. taniej sile roboczej, niskich kosztach dzierżawy działek pod działalność, jednak przy utrzymaniu standardów technologicznych. Takie działania maja nawet miejsce u nas w Polsce, gdzie właśnie w stworzonych strefach ekonomicznych powstają różnego rodzaju firmy produkcyjne, nawet z Korei.
Maciej C. Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Chińczycy zmienili świat. Niestety czesto są to zmiany na gorsze. Czy wiecie, ze zabawki z mojego dzieciństwa okazały się znacznie lepsze i ciekawsze, niz zabawki jakie dziś moge kupić moim dzieciom? Przy zakupach trzeba być teraz bardziej czujnym, niż kiedykolwiek, bo zalewa nas tani chłam okraszony garścią wyrobów dobrej klasy. Kupiłem ostatnio dobrą i dość drogą latarkę, oczywiście chińską. Krótko po zakupie natrafiłem w necie na niemal identyczną latarkę, nawet nazwa rózni się tylko jedną literą, a cena jest o połowę nizsza. Az podskoczyłem i pognałem czym prędzej zobaczyć to cudo. A to zwykła podróbka. Te same wymiary, podobne moletowania na tubusie, ale oringi już pojedyncze, gumki cieniutkie, zaś o regulatorze, diodzie i szkle lepiej nawet nie myśleć. Kolejny efektowny, lecz niezbyt sprawny i nietrwały przedmiot. Już kiedyś kupiłem tak wykonaną latarkę, która padła po krótkim czasie. Z drugiej strony przy niektórych cenach po prostu nie warto inwestowac w sprzet dobrej jakosci, Taniej jest co pewien czas kupic nowy. Tak dzieje się dziś np z narzedziami na budowach.
Borsuck Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 W większości przypadków dany koncern czy to LG czy np. Shimano poszukują takiej strefy ekonomicznej, w której dany produkt można wyprodukować taniej (co nie znaczy gorzej) Oj znaczy gorzej, znaczy... To samo dotyczy min. samochodow japońskich koncernów produkowanych w Chinach. Kilkuletnie mitsubishi, toyota są mniej awaryjne niż półtoraroczne made in china. Ale cóż - takie są prawa rynku. Ja mam dwa kołowrotki made in china - zobacze ile wytrzymają, bo w obwodzie mam jeszcze młynki made in NRD - kilkudziesięcioletnie - super sprawne
Gość greg37 Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 Oj znaczy gorzej, znaczy... To znaczy wg Ciebie, że to, co kupujemy ze znaczkiem MADE IN CHINA to są podróbki? Made in Japan? A w czym to lepsze, oprócz napisu?
pawel1234-93 Napisano 2 Maja 2008 Napisano 2 Maja 2008 chciałem was uswidomic że z tym MADE IN JAPAN wcale nie jest tak ZAWSZE JAPAN, podam przykład z produkcji felg produkowane były w polsce całosc ale plastikowe osłonki były zakładane w niemczech i dlatego były niemieckie Ten proceder to mi opwiadał brat cioteczny który był tam kierownikiem czy derektorem. a te felgi to ATS
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.