keri Napisano 13 Października 2005 Share Napisano 13 Października 2005 Bardzo wiele dobrego moge powiedziec o metodzie bocznego troka. Coraz więcej pozytywów słysze u swoich kolegów wędkarzy. No ale co wędkarz to opinia co do techniki jedni sądzą że trok krotszy od przyponu inni że dłuższy. Jedni że to tylko metoda z paproszkiem na okonia a inni że na dużego woblera. Ja jestem ciekaw waszych praktyk. Bardzo proszę o nie przesyłanie mnie do jakiś dziwnych stron www. poprostu podyskutujmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Października 2005 Share Napisano 14 Października 2005 a co na to powiesz, ja łowię w ten sposób, że długość troka z obciążeniem jest regulowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 14 Października 2005 Autor Share Napisano 14 Października 2005 długość troka z obciążeniem jest regulowana Nic innego nie pozostaje tylko podziel sie ze mna techniczną stroną tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Października 2005 Share Napisano 14 Października 2005 niestety jakoś nie mogłem dodać załącznika może jutro mi się uda to obrazowo przedstawię Ci ten, nie mój, patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 15 Października 2005 Share Napisano 15 Października 2005 no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 15 Października 2005 Share Napisano 15 Października 2005 No po wielu męczarniach, przekształceniach i pomniejszeniach wkońcu jest pomysł nie jest mój, podkreślam to jeszcze raz, żeby nie było że sobie przywłaszczyłem ale z powodzeniem go stosuje, jedyna jego wada to, to że przy każdej rybie czy zaczepie trzeba od nowa ustawiać wysokość na jakiej ma być przynęta , jak widać ruchomy jest przypon z przynętą ale wydłużamy lub skracamy odcinek z obciążeniem. ps. sorki za jakość rysunku ale zdolności plastycznych to ja nie mam. jeżeli będziecie mieli jakieś pytanka to walcie śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 16 Października 2005 Autor Share Napisano 16 Października 2005 Przyznaję Artech, że z takim rozwiązaniem jeszcze się nie spotkałem. No i jestem pod wrażeniem prostoty rozwiązania a jednocześnie dającego duże możliwości regulacji troka. Miałem je dzisiaj testować ale jak to w życiu niewyszło nic z wyprawy nad wodę. Zachęcam wszystkich spiningistów i nietylko znających ciekawe rozwiązania tego tematu aby podzielili sie swoją wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 16 Października 2005 Share Napisano 16 Października 2005 Bardzo ciekawe. Artech, czy ten zestaw się nie plącze? Czy oliwka w stosunku do gumy i odwrotnie, guma do oliwki - pod względem wielkości ma jakieś znaczenie? Spróbowałbym bym tego "bocznego troka", nadszedł właśnie w moim życiu czas na spining . P.S. Osobiście jestem "spławikowco - gruntowcem" ale w piątek kupiłem sobie pierwszy raz parę gum i spróbowałem pospiningować (pospiningować, choć wędką niebył spining ) niemniej spodobało mi się ( choć wiekszość gum straciłem), ale jednego okonka juz prawie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RomanS Napisano 17 Października 2005 Share Napisano 17 Października 2005 TOMIK :Mimo wszystko, poczytaj tutaj: http://www.vendi.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=4822&mode=&order=0&thold=0 Nie ma, moim zdaniem, lepszego rozwiązania! Bawiłem się trokiem w ostatnią sobotę i po raz kolejny okazało się, że TROK to jest to!!! Niemal każdy rzut obfitywał w okonia. A ponieważ wszystkie ryby wróciły do wody, to przestrzegam przed jego stosowaniem przez "mięsiarzy" bowiem, mogą doprowdzić do bezrybia. Ale wierzę, że na www.haczyk.pl - takich nie ma. Powodzenia i dobrej zabawy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 17 Października 2005 Share Napisano 17 Października 2005 Artech, czy ten zestaw się nie plącze? Ja stosuję plecionkę jako "główną" i przypon z żyłki ok 0,16 - 0,18 mm i po około 20 rzutach trzeba przewiązać przypon bo się skręca, pracuję teraz nad tym aby wyeliminować ten problem, nie wiem jaka jest relacja żyłka-żyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 18 Października 2005 Share Napisano 18 Października 2005 trochę ciekawych informacji o bocznym troku znajdziecie też tutaj: http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1212&Itemid=53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RomanS Napisano 21 Października 2005 Share Napisano 21 Października 2005 Trchę przemyśleń na temat Bocznego troku: http://www.vendi.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5251&mode=&order=0&thold=0 Ciekawe jak widzą ten temat bywalcy www.haczyk.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 21 Października 2005 Share Napisano 21 Października 2005 Panie RomanS Pańskie przemyślenia są bardzo adekwatne do stanu na dzień dzisiejszy. Wędkuje ok 20 lat i widziałem w życiu wiele bardzo nieodpowiedzialnych zachowań pseudo wędkarzy "mięsiarzy". Ja osobiście też uważam ze metoda bocznego troka jest trochę niebezpieczna dla rybostanu naszych i tak bardzo ubogich wód. W praktyce niestety sam miałem wiele przypadków przy tej metodzie że musiałem niestety uśmiercic parę okonków nasto centymetrowych które połkneły przynęte tak że wypuszczenie ich z tą przynętą w przełykach a niejednokrotnie w żołądkach byłoby nieodpowiedzialne. Apel jest oczywisty i mam nadzieję że wielu mięsiarzy to przemyśli. Jednocześnie proszę o opisywanie nowych nowatorskich rozwiązań w tej metodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 21 Października 2005 Autor Share Napisano 21 Października 2005 Przepraszam ten gość to ja . Niezalogowałem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RomanS Napisano 23 Października 2005 Share Napisano 23 Października 2005 Niezwykle rzadko mała ryba połyka w całości paprocha. Na ogół zapięta jest na sam haczyk pyszczkiem, co znacznie upraszcza odhaczenie, a jednocześnie zmniejsza ryzyko jej śmierci. Chociaż i takie przypadki się zdarzają - to fakt. Jednak są to mniejsze przypadki ewentualnego zmniejszenia rybostanu, niż w przypadku stosowania troka przez typowych "mięsiarzy", którzy w sposób radykalny mają wpływ na rybostan i bez najmniejszego zastanowienia biorą wszystkie złowione ryby. Ważne jest, aby to sobie uświadomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RomanS Napisano 2 Listopada 2005 Share Napisano 2 Listopada 2005 Ponieważ metoda bocznego (dla niewtajemniczonych) jest z pozoru trudna. Kilka wyjaśnień na temat stosowanych przynęt: http://www.vendi.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5260&mode=&order=0&thold=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dwie_sety Napisano 2 Listopada 2005 Share Napisano 2 Listopada 2005 Bardzo dobre są też sztuczne muchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 2 Listopada 2005 Autor Share Napisano 2 Listopada 2005 A co sądzicie o połowie jazia i klenia; z bocznym trokiem przy pomocy mini woblerków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RomanS Napisano 12 Listopada 2005 Share Napisano 12 Listopada 2005 Kolejna odsłona metody bocznego troku: http://www.vendi.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5270&mode=&order=0&thold=0 Tym razem rozwiązania umożlwiające połowy szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sławosz(+) Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 no To mój debiut na tym forum więc witam serdecznie wszystkich Kolegów "po kiju" !! oj artech, obawiam się, że twój pomysł nie jest do końca przemyślany ok, regulujesz sobie wysokość prowadzenia przynęty, wszystko spoko, wielka zaleta ale przychodzi moment brania i rybę trzeba zaciąć! porządnie bo... "spadnie"... i tu zaczynają się schody... w momencie zacięcia, a nie wykluczone, że nawet podczas brania przepon nam się ześlizguje w dół spowodowane jest to umieszczeniem stopera na żyłce głównej,a każdy wie jak zachowuje się stoper na żyłce... na twoim obrazku to nie wygląda tak źle, bo stoper umieszczony jest w odległości 5 cm od oliwki przy łowieniu na wysokości 20- 30 cm nad dnem droga pokonywana przez stoper w stronę oliwki radykalnie się zwiększa wtedy dobre zacięcie staje się loterią i podczas holu spięcie się ryby jest bardzo prawdopodobne no chyba, że będziemy cięli za plecy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 21 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2006 moment brania i rybę trzeba zaciąć! porządnie bo... "spadnie"...i tu zaczynają się schody... w momencie zacięcia, a nie wykluczone, że nawet podczas brania przepon nam się ześlizguje w dół No i chyba masz racje. Pozostaje zamiana miejscami troka z haczykiem, wtedy haczyk będzie na stałej lince a trokiem można regulować długość przyponu. Tylko czy to będzie miało sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Stycznia 2006 Share Napisano 23 Stycznia 2006 Zapewniam was panowie, że nie ma najmniejszego problemu ani z zacięciem ani z wyczuwaniem brania, jednak po każdym holu rybki "grunt" trzeba ustawiać odnowa. Zacinałem w tamtym roku ładne okonie i małe szczupaczki w ten sposób, bardzo mało było niezaciętych brań, a nierzadko "grunt" ustawiony był na około 70 cm, (nawet przy zadużych - dosyć "luźnych" stoperach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 23 Stycznia 2006 Share Napisano 23 Stycznia 2006 na twoim obrazku to nie wygląda tak źle, bo stoper umieszczony jest w odległości 5 cm od oliwki biorąc pod uwagę tą psełdoskalę wygląda to bardziej na 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sławosz(+) Napisano 23 Stycznia 2006 Share Napisano 23 Stycznia 2006 a co ja tam wiem kolega artech zapewnia, więc wiecie do kogo z pretensjami na luźnych stoperach to już prawdopodobnie przy rzucie przepon zjeżdża do oliwki mojego chłopskiego rozumu ten sposób nie przekonuje Połamania kija PS. W piątek jadę na Siemianówkę więc jak się uda połów to zdam relację i wrzucę jakieś fotki, a jak się nie uda to tylko zdam relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2006 jadę na Siemianówkę Hej Nareszcie jakiś ziomal. Gdzie głównie wedkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi