PcMichu Napisano 30 Czerwca 2008 Napisano 30 Czerwca 2008 Witam, mam pytanie, co to DIP i PELLET i jak się je stosuje?
andi64 Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 http://www.tandembaits.home.pl/2008/?section=shop&groupid=35 http://www.tandembaits.home.pl/2008/?section=shop&groupid=34
Unises Napisano 1 Lipca 2008 Napisano 1 Lipca 2008 DIP jest atraktorem (zapachem) przeważnie w płynie, służy do uatrakacyjniania przynety hakowej. Najczęściej moczy się przez chwile w słoiczku z dipem wcześniej już założona kulkę proteinową na włos. Dipem można też polewać kulki w siatce PVA do nęcenia punktowego pod zestaw. Czasami można użyć DIPu do szybkiej zmiany pierwotnego zapachu kulki proteinowej, co może zakończyć się "braniem ryby na bezrybiu" PELLET jest to granulat może służyć jako zanęta jaki i przynęta (przynętowy ma centryczny otwór), charakteryzuje się tym ,że wraz z upływem czasu powoli rozpuszcza się na dnie tworząc wabiącą chmurę zapachową. Czas rozpuszczania się pelettu zależy od temperatury wody ale przede wszystkim od jego średnicy wynosi od 2 do max 4 godzin. Pellet rozpuszczając się, nie pozwala się rybom zbytnio najeść, Sam pellet nie nadaje się podczas stosowania strategi długotrwałego nęcenia, lecz dodany w niewielkiej ilości np. do kulek proteinowych pozwala na szybsze "uruchomienie" nowego łowiska.
PcMichu Napisano 1 Lipca 2008 Autor Napisano 1 Lipca 2008 Dzięki wielkie Panowie. Przydadzą mi się te informacje...
ddd Napisano 8 Lipca 2009 Napisano 8 Lipca 2009 Moze ktos mi opisac krok po kroku jak zrobic najprostszy pallet?
ds-fan Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Witam mam takie pytanko a mianowicie czym się różni pellet od Granulatu?
ddd Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 W kilku artukułach czytalem ze mozna go robic samemu ale nigdzie nie bylo opisane jak.
warszawa_24 Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Czytałem o tym jak się wytrwarza pellet, wątpie czy ktoś potrafi w domowych warunkach go zrobić.
cinek1979 Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 granulat to najczęściej karma dla karpi, pstrągów czy sumów jej cena to okolo 3-4 złote za kilogram(worek 20kg) a pellet to typowo wędkarski wynalazek ktory ma za zadnie zwabić karpia i rozpuszcza sie czego nie robi granulat on jedynie pęcznieje i staje sie miękki, granulat najczęściej pachnie rybą bo ma w sobie sporą dawke mączki i oleju rybnego a pellet mamy w calej gamie smaków średnic i kolorow....tu link do producenta granulatu/karmy http://www.bestfeed.com.pl/polska/produkty/standard/ryba.html
Unises Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 A dlaczego Maszyny/prasy.. Bo koszty uruchomienia (przy produkcji jednostkowej) są dość spore. Równie dobrze jakbyś chciał z węgla, robić koks, lub jeszcze lepiej brykiety w warunkach domowo - garażowych
ds-fan Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Na stronie karppassion jest art jak zrobić granulat ,ale jak sie pellet robi to nie wiem.
SQra Napisano 14 Lipca 2010 Napisano 14 Lipca 2010 Panowie jade jutro na karpia na kilka godzin z rana, wyjazd wypadł spontanicznie a nie mam śmierdzacego pelletu ani kulek a tylko na takie mozna liczyć tam na branie. Mam natomias 10mm pellecik ale nie jest to pellet haczykowy, z zainsalowaniem go na włosie sobie poradze ale co zrobić żeby się tak szybko nie rozpuścił ? Normalnie po 20 max 30 min romaka się i spadnie z włosa. Czy namoczenie go w oleju coś pomoże? Jest jakiś inny trik ?
Unises Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Czy namoczenie go w oleju coś pomoże? Tak, dlatego takie firmy jak np. Carp Devil Baits dołączają do większych opakowań Pelletu buteleczkę oleju łososiowego, zwykle takie zaimpregnowanie odsuwa "rozpad " w czasie 2 - 3 krotnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.