Skocz do zawartości
tokarex pontony

Feeder i przelotki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przedstawiłem się już w dziale dla nowych. Od dłuższego czasu czytam forum i zbieram potrzebną mi wiedzę no i w końcu się zarejestrowałem. W niedługim czasie będę kupował wędzisko, itp, i mój wybór padł na wędkę : ROBINSON Diplomat Feeder, 360cm, o cw. 40-120g. Łowił będę głównie na jeziorach ale na pewno prędzej czy później wybiorę się np. na Odrę bądź inne rzeki. Wiem ,że już było dużo tematów ale nie spotkałem się z takim problemem.

Jestem praworęczny i wolałbym kręcić kołowrotkiem prawą ręką. Ale wszystkie kołowrotki są na lewą rękę albo nie znalazłem takich na prawą. Czy jeśli obrócę wędkę przelotkami do góry to wędka straci swoje własności? (Tylko proszę się nie śmiać za takie pytania laika:))

Pozdr

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

da się w kołowrotkach przełożyć korbke ..... z dwóch stron masz takie samo wejście odkręcach i przekładasz na odwrót... wydaje mi się że we wszystkich tak da rade przynajmiej ja patrze teraz w jednym moim i da się............

Napisano
Ale wszystkie kołowrotki są na lewą rękę albo nie znalazłem takich na prawą. Czy jeśli obrócę wędkę przelotkami do góry to wędka straci swoje własności?

Odkręcasz nakrętkę korbki, wyciągasz całą korbkę, wkładasz z drugiej strony, zakręcasz nakrętkę i kręcisz prawą ręką :wink:

Napisano

swoją drogą, przecież trzymanie wędziska(szczególnie jak coś większego weźmie :mrgreen: ) wymaga więcej siły niż kręcenie korbką... Ale, tak jak Ci napisano w większości kołowrotków da się to zmienić ;)

Napisano

Może to trochę dziwne, ale wolałbym jednak mieć wędzisko w lewej ręce. Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano
przepraszam za głupie pytanie.
Nie ma głupich pytań ,mogą być tylko głupie odpowiedzi :wink::razz: ,pytania mogą być źle zadane .Unifikacja kołowrotków pozwala na założenie i z prawej i z lewej strony korbki ,jeśli dobrze pamiętam to nawet tak stanowi prawo w wielkiej księdze z gwiazdkami.UE :wink: Ale ty pytałeś o co innego ,czy wędziskiem odwróconym do góry przelotkami można wędkować ,zapewne można ale taki stan stwarza niebezpieczeństwo dla wędziska tzn dla blanku w ekstremalnych sytuacjach nawet do złamania .Dlaczego tak jest ,otóż producent wychodzi z założenia że wędzisko będzie użytkowane w normalny sposób czyli przelotkami w dół ,więc przelotki montuje dla takiego użytkowania ,z kont mogę wiedzieć o tym ,no właśnie po tą są targi wędkarskie na których można dowiedzieć się ciekawych rzeczy.
Napisano
Jestem praworęczny i wolałbym kręcić kołowrotkiem prawą ręką.
Też jestem praworęczny a kręcę lewą :roll: a wy jak odwrotnie?
Napisano
Też jestem praworęczny a kręcę lewą :roll: a wy jak odwrotnie?

ja też w sumie tak i tak powinno być ale jak kolega woli odwronie to jego sprawa :mrgreen:

Napisano

Je też jestem praworęczny i kręcę lewą ręką i dla mnie jest to naturalne - nie musiałem sie tego "uczyć" ani do tego przyzwyczajać, ale zauważyłem dziwną rzecz. Jak zabieram ze sobą laika na ryby i daje mu chwile pospinningować to bardzo często wędkę chcą trzymać w lewej dłoni a kręcić prawą.

Lord Konrad I, mogę wiedzieć skąd taki podpis po nickiem??? Nie obraź się ale to troche przypomina mi niesławne "chwdp".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.