Skocz do zawartości
tokarex pontony

Pinka czy biały robaczek ...

BobekSTW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No właśnie co lepsze na taką pore : 15 stopni, słonecznie, lekki wiatr, godziny porannne. Co będzie lepsze na rybki spokojnego żeru ? Chcę łowić z gruntu ... czekam na odpowiedzi ... z góry dziękuje

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wszystko zalezy od łowiska, zanęty, i ryby na jaką się spodziewamy. Ja w sobotę wybrałem się z gruntoweczka i testowałem rożne przynęty: i co okazało się być skuteczne - pęcak. Ja na to nie wpadłem ale pogadałdem z miejscowym i sprobowałem . Extra płoteczki na pęcak a na białego to przewaga krąpik.

• 1 month later...
  • 4 months later...
Gość Dwie_sety
Napisano
Witam!

na innym forum czytałem o jakimś tricku na mady z fusami od kawy - wiecie o co chodzi ?

CZytałem też o pinkach tak jak w tym temacie, ale nie wiem co to za robale i co na nie bierze jak nabić na hak itp :)

Pinka to rodzaj białych robaków ale zdecydowanie mniejszych. uzyskuje sie je od innego gatunku muchy. Naturalna barwa tych robaków jest różowa (ang. pink) i stąd jej spolszczona nazwa pinka.

Pinka stanowi przeważnie dodatek do zanęty, wtedy biały robak na haczyku wydaje sie rybie wielkim kąskiem.

Na pinki można też łowić jak na białe robaki, zakłada sie identycznie, ale ponieważ jest to mały robaczek to czepiają się go przeważnie małe ryby. Pinka jest doskonała do łowienia uklei, można ją tez stosować na niewielkie płotki. Często bywa wykorzystywana w połowach podlodowych.

Dodanie łyżeczki fusów (zimnych) pozostałych po kawie do pudełka białych czy czerwonych robaków powoduje dużo większą ich ruchliwość, drażniące działanie kofeiny, żwawe robaczki są łatwiej dostrzegane przez ryby, wzrasta ilość brań (podobno).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.