BobekSTW Napisano 26 Października 2005 Napisano 26 Października 2005 No właśnie co lepsze na taką pore : 15 stopni, słonecznie, lekki wiatr, godziny porannne. Co będzie lepsze na rybki spokojnego żeru ? Chcę łowić z gruntu ... czekam na odpowiedzi ... z góry dziękuje
keri Napisano 26 Października 2005 Napisano 26 Października 2005 Wszystko zalezy od łowiska, zanęty, i ryby na jaką się spodziewamy. Ja w sobotę wybrałem się z gruntoweczka i testowałem rożne przynęty: i co okazało się być skuteczne - pęcak. Ja na to nie wpadłem ale pogadałdem z miejscowym i sprobowałem . Extra płoteczki na pęcak a na białego to przewaga krąpik.
BobekSTW Napisano 27 Października 2005 Autor Napisano 27 Października 2005 Hmm będe łowił w rzece o lekkim prądzie nastawiam sie na leszczyki i płocie ...
poczatkujacy wedkarz Napisano 10 Grudnia 2005 Napisano 10 Grudnia 2005 Witam! na innym forum czytałem o jakimś tricku na mady z fusami od kawy - wiecie o co chodzi ? CZytałem też o pinkach tak jak w tym temacie, ale nie wiem co to za robale i co na nie bierze jak nabić na hak itp
Gość Dwie_sety Napisano 26 Kwietnia 2006 Napisano 26 Kwietnia 2006 Witam!na innym forum czytałem o jakimś tricku na mady z fusami od kawy - wiecie o co chodzi ? CZytałem też o pinkach tak jak w tym temacie, ale nie wiem co to za robale i co na nie bierze jak nabić na hak itp Pinka to rodzaj białych robaków ale zdecydowanie mniejszych. uzyskuje sie je od innego gatunku muchy. Naturalna barwa tych robaków jest różowa (ang. pink) i stąd jej spolszczona nazwa pinka. Pinka stanowi przeważnie dodatek do zanęty, wtedy biały robak na haczyku wydaje sie rybie wielkim kąskiem. Na pinki można też łowić jak na białe robaki, zakłada sie identycznie, ale ponieważ jest to mały robaczek to czepiają się go przeważnie małe ryby. Pinka jest doskonała do łowienia uklei, można ją tez stosować na niewielkie płotki. Często bywa wykorzystywana w połowach podlodowych. Dodanie łyżeczki fusów (zimnych) pozostałych po kawie do pudełka białych czy czerwonych robaków powoduje dużo większą ich ruchliwość, drażniące działanie kofeiny, żwawe robaczki są łatwiej dostrzegane przez ryby, wzrasta ilość brań (podobno).
tomek123123 Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 Zdecydowanie na to pore jest lepsza pinka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.