Dawido Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 Byłem tam (około 200 metrów za tamą) 2. stycznia, śnieg do kolan zniechęcił mnie do dalszego marszu. Ryby mnie unikały. Okonie łowiłeś też na spinning? Bliżej starorzecza czy tamy? Pozdrawiam Dawido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RekinKalisz Napisano 24 Stycznia 2010 Share Napisano 24 Stycznia 2010 I tutaj i tutaj na spining Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 witam kolegów byłem parę razy nad tym zbiornikiem od strony lasu koło tamy zero rezultatów trzeba dokładniej poznac zbiornik to wtedy są wyniki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 Trzeba, trzeba, jak każdy. Zero rezultatów - nic nie złowiłeś? Czy może nie to, co chciałeś? Jaką metodą? Może nie trafiłeś w dzień? Wiesz... las podobno znacznie odstaje od "murku" albo "portek", piszę "podobno", ponieważ nigdy od jego strony nie łowiłem i nieprędko tam się zapuszczę. :> Witam, Kolegę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 w sumie to tylko jeden zbiornik w okolicy co można posiedziec i połowić nie wiem jak wygląda łowienie od strony Trojanowa nigdy tam nie siedziałem,może trzeba będzie spróbowac w tym roku nobo gdzie tu jechac w okolicy Ostrowa Wlkp i Kalisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Trzeba, trzeba spróbować! I "murek" KTW też należy odwiedzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 posiedziałbym z kims co zna lepiej ten zbiornik taka mała zasiadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 co to nikt tu nie bywa !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Spokojnie, spokojnie. We wtorek ruszam na Pokrzywnicę za tamą (za Szałe). Następnie celuję w Prosnę, a nad sam zalew skoczę w przeciągu trzech tygodni - oczywiście do Trojanowa, tam lód powinien puścić w pierwszej kolejności. Do czerwca uganiam się za okoniami z przerywnikami na klenia i jazia, i - później - szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Podobno Szałe w Trojanowie puściło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 Dopiero dziś się wybrałem. Szałe do połowy zamarznięte. Wiatrzysko straszne i z okoniami też strasznie - strasznie źle. Twistery i rippery białe, perłowe, motor oil, herbata z pieprzem, denaturat, seledynowe, przyniosły raptem jedno niemrawe puknięcie, a wczoraj - podobno - świetnie brały pod lodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek761031 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Witam mianowicie co do szałego jest to bardzo rybne jeziorko jest tu każda ryba i śmiem twierdzić że na rekord polski w zeszłym roku brał dobrze sandacz i to nie mały padło troche ładnego węgorza i suma z leszczem niema żadnego problemu tak jak z karpiem ,jeśli ktoś się wybiera na dłuższy wypad polecam nęsenie miejscowe (kukurydza,konopie,pelet i kulki zróbcie mieszanke,lub zanęta Lorenca sprawdza się rewelacyjnie na tym akwenie) a napewno ładnego leszcza czy karpia złapiecie,a co do miejsc to trzeba dobrze czytać wode to wyniki będą,co do łowienia od strony ulicy czyli od tamy w kierunku restouracji KTW to mósicie uwarzać bo idą pod wodą stalowe liny ok 60-70m od brzegu,a dalej jest już ok.Natomiast jeżeli ma ktoś łódke to polecam połowić nad starym korytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek761031 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 jak ktoś będzie potrzebował informacji na temat Szałego lub Prosny to dajcie znać to sprubuje pomóc bo bardzo często jestem na rybkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Kolega też spinninguje? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek761031 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 tak też spininguje czasami ale wole bardziej grunt i spławik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Zdjęcia z dzisiaj, lód puścił w 99,9%. Woda zaczyna odżywać po ciężkiej zimie, czasem coś się spławi , podpłynie do powierzchni, uaktywniło się także sporo żyjątek w postaci owadów wodnych i ich larw. Gorzej ze współpracą z wędkarzem, to że biorą płotki i karpie to pewnie wiecie, niestety okonie jeszcze nie poczuły wiosny. Udało mi się jednak trafić sandaczyka i odnotować na szczytówce kilka trąceń i puknięć. W Prośnie podobnie, białoryb ruszył z kopyta, a okonie... swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazur Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 o rekin co tam ja nałapałem na pokrzywnicy okoni okolo20-30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Prace muszą być wykonane przy pełnym opuszczeniu wody w zbiorniku... Ciekawe, jak długo przyjdzie czekać na odbudowanie rybostanu? Ciekawe również, dokąd oddelegują szczupaki i sandacze, oby chociaż trochę z nich posłano do Prosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam kolegów z okolicy. Nieciekawe wiadomości, co do czyszczenia szałe. Czy naprawdę nie mają innego sposobu? U nas w Ostrowie podeszli do kwestii Piasków w zupełnie inny sposób. Stworzono system kilku studnii głębinowych, które są odpowiedzialne za nawadnianie czystą wodą i utrzymywanie stałego poziomu wody. Od czasu powstania tego systemu stan biologiczny wody poprawia się, a m.in. rybostan nic na tym nie traci, a wręcz przeciwnie, zyskuje. Może nie jest to idealny sposób, i dość długotrwały proces, ale na pewno mniej radykalny. Przy okazji, na jakie ryby polecacie nastawić się w kwietniu nad zalewem Szałe? Jakie są waszym zdaniem najlepsze przynęty i zanęty? I co sądzicie o miejscówkach w okolicach stacji PKP Kalisz Winiary (na załączonym obrazku oznaczona literką "A") i czy trudno z samej stacji dostać się nad wodę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 Dziś zostałem zapewniony przez Pana Macieja ze sklepu wędkarskiego "Zaczep", że bagrowanie bagrowaniem, lecz rybom nic nie grozi i nie będą nigdzie przenoszone. ))) Piter, nic specjalnego, moi ziomkowie celują w karpia, płoć i leszcza. Necą bodaj Lorpio - ciemną płocią i karpiem, przynętą na ogół jest pinka, pinka z zanęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SztoruS Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam jestem nowy u was na forum i mieszkam w Kaliszu Dawido wierzysz w to ? Bo ja osobiście wiem jak odbywało się spuszczanie wody i co działo się z rybami podobnie jak w gołuchowie jak naprawiano lej przy tamie ... Ludzie dosłownie bili się o ryby ... Jeśli nie bd przenoszone to co bd czyścić 1 strone szałego od trojanowa do połowy ?? A jeśli przeniosa to wpisza na papierku jak zwykle tyle tu tyle tu a w rzeczywiscości wiekszość trafi na domowa patelke ... Kalisz nie mógł się nigdy dogadać z opatówkiem i taka jest prawda ... Co się działo gdy teraz zaczeły karpie żerować ? wedkarz na wedkarzu i ile szło tyle brali ... Na szałe niby są ryby ale wiekszosć wedkarzy po woli omija zalew z daleka ze wzgledu na totalny syf i nie ład ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam Kolegę. Informacja pochodzi od prezesa Kalisz Miasta, a to właśnie koło - jak pewnie wiesz - jest gospodarzem Szałego, więc mam powody, żeby patrzeć z optymizmem na to całe - nadchodzące - zamieszanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SztoruS Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Wiem o tym iż kolo kalisz miasto zarzadza szałe Ja zwróciłem uwage jak to do tej pory się odbywało ... Powiedz mi czy dotarła do Ciebie informacja o kłusolach którzy tłukli pradem od strony trojanowa ?? Działo się to z 3-4 tyg temu Pozdrawiam Ps. Kiedyś można się spotkać nad woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Nie, nic o tym nie słyszałem, wypytam przy najbliższej sposobności. Co do kłusownictwa to sporo tego już na Prośnie, starając się wczoraj podejść klenia, kilku łebków z wahadłami i dość pokaźnymi twisterami. A i nie zapominajmy, że w niektórych wędkarskich już wystawili żywce. Ale prądem? Przecież tam wciąż ktoś siedzi, zostali ujęci? Pozdrawiam. PS. Na ryby piszę się prawie zawsze (maj będę miał z lekka obciążony - sesja, ale za to czerwiec szykuje się wolną amerykanką ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SztoruS Napisano 17 Kwietnia 2010 Share Napisano 17 Kwietnia 2010 No to elegancko my szykujemy się ekipa z innego forum na spotkanie nad woda wiec jak coś dam Ci znać ... Nie wiem czy zostali ujeci ... Wiem iż taka sytuacja miała miejsce ... Ja wtedy siedziałem w murowancu a moi znajomi na szałe i od nich ta informacja ... Nie chciało mi się wierzyć zbytnio ale kilka dni pozniej na muro gadałem z wedkarzami ta sama informacje przekazali ... Ps. Co do żywcy twisterów moge jedynie napisać BO TO POLSKA .... Ps2. Byłem wczoraj na szałe i połapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi