Skocz do zawartości
Dragon

Bieżąca dyskusja o zgłaszanych rekordowych rybach haczyk.pl

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Chyba udało mi się ustalić "stały przelicznik" który pozwoli w miarę rzeczywiście i bez konieczności ważenia ryby a tylko na podstawie jej wymiaru oceniać ją punktowo w stosunku do innych gatunków. I pozwolić na zabawę w GP w wirtualnym świecie.

Po prostu "stały przelicznik" będzie indywidualny dla każdego gatunku.

Ustaliłem go dla każdego gatunku ryby indywidualnie na podstawie rekordów polski. Dzieląc rekordowe wagi ryb przez ich rekordowe długości i wyszło mi:

- amur - 0,296

- boleń - 0,089

- brzana - 0,082

- certa - 0,034

- dorsz - 0,210

- głowawica - 0,169

- jaź - 0,063

- karaś - 0,075

- karaś srebrzysty - 0,075

- karp - 0,277

- kleń - 0,058

- leszcz - 0,086

- lin - 0,069

- lipień - 0,024

- łosoś - 0,233

- miętus - 0,053

- okoń - 0,053

- płoć - 0,041

- pstrąg potokowy - 0,072

- pstrąg tęczowy - 0,097

- pstrąg źródlany - 0,043

- sandacz - 0,143

- sieja - 0,050

- sum - 0,38

- szczupak - 0,188

- świnka - 0,042

- tołpyga - 0,375

- troć wędrowna - 0,130

- troć jeziorowa - 0,087

- węgorz - 0,044

- wzdręga - 0,36

I teraz dla przykładu bierzemy pod uwagę zgłoszenia do obecnej edycji. Wyglądało by to następująco:

Jacek - pstrąg potokowy długość: 48 cm x 0,072 = 3,456 pkt.

Supersobi - boleń długość: 62cm x 0,089 = 5,518 pkt.

Robal - płoć długość: 26cm x 0,041 = 1,066 pkt.

+ weźmy dla większego porównania inne wcześniejsze zgłoszenia:

Stocha - lin 44 cm x 0,069 = 3,036 pkt.

Marcin20 - leszcz 67 cm x 0,086 = 5,76 pkt.

Sebastian10010 - karp 78 cm x 0,277 = 21,606 pkt.

DAWID - szczupak 80 cm x 0,188 = 15,04 pkt.

I wydaje się to być bardziej sprawiedliwe, rzeczywiste i proporcjonalne bez konieczności ważenia ryb.

Napisano

Hmm, jak dla mnie to te rozbieżności w punktacji są za duże. Wymiarowy sum dawałby od razu 26,6 punkta! Minimalny możliwy do zgłoszenia sum daje 38 punktów, i koniec zabawy...

Ja wciąż uważam że waga nie powinna mieć najmniejszego znaczenia, tylko długość złowionej ryby procentowo w stosunku do długości rekordowej ryby danego gatunku.

Napisano
Hmm, jak dla mnie to te rozbieżności w punktacji są za duże. Wymiarowy sum dawałby od razu 26,6 punkta! Minimalny możliwy do zgłoszenia sum daje 38 punktów, i koniec zabawy...

No i dokładnie tak jak na zawodach GP, albo łowisz pińcset uklei albo jednego konkretnego leszcza :wink:

Ja wciąż uważam że waga nie powinna mieć najmniejszego znaczenia, tylko długość złowionej ryby procentowo w stosunku do długości rekordowej ryby danego gatunku.

Jacek, pisałem już wcześniej. Konkurs "piękności" już mamy . Nazywa się "sukcesy i Rekordy".

Napisano
No i dokładnie tak jak na zawodach GP, albo łowisz pińcset uklei albo jednego konkretnego leszcza :wink:

hehe

Jacek, pisałem już wcześniej. Konkurs "piękności" już mamy . Nazywa się "sukcesy i Rekordy".

No to można by zapodać jakąś aktualną edycję :)

• 1 month later...
Napisano

Muszę jeszcze dopiąć parę spraw w związku z tą rywalizacją oraz przemyśleć parę kwestii ale postanowiłem, że "Rekordowe ryby oraz GP haczyk.pl" od 1 lipca zastąpi konkurs"Sukcesy i Rekordy" . Tabela wyników będzie zweryfikowana do ostatniego przelicznika, który zaproponowałem. Rywalizacja dostanie lepsze od obecnego wsparcie propagandowe i miejsce w serwisie oraz nagrody dla uczestników. Szczegóły na dniach.

• 1 month later...
Napisano

A co innego można w takiej sytuacji zrobić? Które zgłoszenie zdjąć z pierwszej trójki i na jakiej podstawie regulaminowej?

Napisano

Mam odmienne zdanie. Póki regulamin nie określa, co należy robić ze zgłoszeniami ryb o tej samej długości, obecną praktykę uważam za zasadną. W przypadku zgłoszenia kilku ryb tego samego gatunku i tej samej długości nikt nie będzie się bawił w ustalanie, które z nich powinny się znaleźć w rankingu 'pierwszej trójki', bo nie wiadomo nawet jakie kryterium ma o tym decydować - data połowu, data zgłoszenia, czy może jeszcze coś innego. Póki co, zachęcam Was moi mili superbohaterowie do udziału bardziej 'merytorycznego' w samych 'rekordowych rybach haczyka'. :cool:

• 3 weeks later...
Napisano

W związku z tym, że ostatnie zgłoszenia do Grand Prix haczyk.pl pokazują, że system punktacji jest nie doskonały i są zbyt duże różnice w przyznanych punktach pomiędzy rybami o podobnej wadze. Na dniach przygotuję bardziej precyzyjne współczynniki.

Zasada punktacji pozostanie ta sama, myślę jedynie, że należy dla każdej ryby w zależności od jej różnych wymiarów w cm, przyjąć odpowiedni współczynnik.

Zapewne będzie to w jakiś zakresach np: co 5 - 10 cm.

Tym samym obecna tabela wyników będzie zaktualizowana.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Amur, leszcz, płoć i jeszcze kilka innych gatunków ma już poprawione przeliczniki.

Jutro dokończę resztę , tych które są wśród obecnych zgłoszeń i zaktualizujemy punktację.

Pozostałem będę weryfikował na bieżąco.

Napisano
już poprawione przeliczniki.
szczupak 80-89 cm - 0,06

90-99 cm - 0,77

czyli przykład:

89cm - 5,34

90cm - 69,3 :shock:

pomijając ten oczywisty błąd, zgłoszenia z pogranicza przedziałów będą zawsze pokrzywdzone.

jak dla mnie zbyt namieszane jest teraz, i ja większego sensu w tym nie dostrzegam.

Napisano

Może kiedyś siądę i zrobię przelicznik dla każdego cm każdego gatunku ryby :wink:

Tylko to i tak pełnych realiów nie odda bo 80 cm Karp może ważyć zarówno 9 kg jak i blisko 12 kg i tak samo jest z innymi gatunkami

A przyjęliśmy, że nie ważymy fizycznie ryb.

Niemniej, jak ktoś słusznie zauważył przy poprzednim przeliczniku: np: za bolenia 83 cm, który normalnie w przyrodzie waży ok. 5,5 kg było jakieś 7,4 pkt. a za podobnej długości amura 24 pkt. , czyli trzy razy więcej a przecież 83 cm amur waży ok 7-8 kg.

Obecna punktacja mam nadzieje, że przynajmniej takie anomalie wyrówna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.