Lesio Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 widzę że nikt raczej się nie wypowie. Mówiliśmy już o tym wiele razy, nie ma czego powielać. Konkurs z obecnymi przelicznikami jest na dobrą sprawę tylko dla łowców karpi, amurów, sumów, szczupaków, od biedy także boleni. Jeżeli włączy się do niego kilku karpiarzy, to rozniosą wszystko jak trzeba, bo złowienie kilku/nastu dużych ryb w ciągu sezonu nie powinno stanowić dla nich większego problemu. Muszę przyznać Damian, że dodając Ci ostatnio za tego pięknego 42cm okonia - 1 punkt z kawałkiem, czułem się bardzo nieswojo. W obecnym kształcie konkursu preferujemy - że tak się wyrażę - tylko tuczniki, a jest przecież tyle wspaniałych gatunków ryb, którym nie dajemy żadnych szans... W tym roku już nikt nie będzie tego od nowa przeliczał, ale w przyszłym trzeba będzie chyba pomyśleć o nieco innej formule punktowej.
Krzyś xD Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 Jak dla mnie fajnym przelicznikiem jest ten który zaproponował Tomek1. Może ja wymyśle jakąś jak mi się uspokoi sytuacja na uczelni z poprawkami Ja osobiście preferował bym aby zorganizować jakąś ankietę odnośnie formy punktowania jeszcze przed zakończeniem ostatniej. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Supersobi Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 Mi też nie podoba się forma obecnych przeliczników, ale faktycznie w tym sezonie to juz za późno żeby ją zmieniac. Koncepcja Tomika jest niedoskonała, bo duże, lekkie ryby (np 43cm okoń) są punktowane bardzo mizernie. Jeżeli naczelny by wyraził zgodę można by się zainteresować przerobieniem inicjatywy którą zaproponował kiedyś Tomek1, czyli % długości. Coby nie było niejasności co do % długości rekordowej ryby: Generalna zasada % długości ma się tak: przykład: Lesio złowił szczupłego 95cm Rekord WŚ 133cm wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100 czyli: (95cm/133cm)x100 = 71,4285 zaokrąglajmy po przecinku zawsze w dół czyli 71 oznacza to iż długość złowionej przez Lesia ryby stanowi 71% Rekordu Długości WŚ ( 71 - tyle można przydzielić punktów - jeżeli takowe będą) Ta metoda jest bardzo fajnym odzwierciedleniem "skali okazu", lecz ma tez swoje złe strony: aby dostać 67 pktów należło by złowić: płoć 30cm okon 37cm szczupak 90cm sum 153 sandacz 72 bolen 62cm węgorz 78 cm Jak widać sprawiedliwym nie jest ze płoć 30cm = szczupak 90cm = sandacz 72cm = sum 153cm Jak zauważył lesio białorybu jest dużo więcej niż drapieżników więc powinno tez to być wziete pod uwage jakimś przelicznikiem. Siedzenie i trzepanie w ciągu jednej zasiadki 20 płoci 28cm (bo weszły w zanęte) nie moze być równe ze złowieniem 20 szczupaków 84cm, bądź 20 sumów 145cm i to w ciągu całego sezonu.
maniek Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 Bazować chcecie na tabeli WŚ ,ok ale to trochę nie logiczne,bo co będzie w wypadku w razie dany rekord ryby się zmieni w pełni sezonu,przeliczać od nowa ,raczej nie realne.
Lesio Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 co będzie w wypadku w razie dany rekord ryby się zmieni w pełni sezonu,przeliczać od nowa ,raczej nie realne. Przecież nie będziemy się odwoływać do tabeli, tylko przeniesiemy dane z takiej tabeli do nas na forum i te dane będą niezmienne przez cały sezon. Takie dane powinny być wykorzystane do przelicznika, ale nie na zasadzie prostego skopiowania - trzeba by przy niektórych gatunkach wprowadzić pewną korektę - Sobi ładnie przedstawił tę ideę, wszak 30cm płoć nie może się równać 90cm szczupakowi.
przemekli Napisano 20 Października 2009 Napisano 20 Października 2009 może zamiast do rekordu długości danej ryby odnosić się do wymiaru potrzebnego do zdobycia złotego medalu a żeby płoć nie równała się szczupakowi można wprowadzić wagi np. płoć 0,1 a szczupak 0,5
Lord Konrad I Napisano 21 Października 2009 Napisano 21 Października 2009 a żeby płoć nie równała się szczupakowi można wprowadzić wagi np. płoć 0,1 a szczupak 0,5 nie wagi tylko mnożnik, który wywindowałby długość tej przykładowej płoci równającej się z 90cm szczupakiem do 35cm, ale na pewno nie więcej
Damian21 Napisano 4 Listopada 2009 Napisano 4 Listopada 2009 można wiedzieć, kto akceptował zgłoszenie kolegi shadow, http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6474 i czym się sugerował sprawdzając dł. okonia ? podpowiem że, taka zapalniczka ma równe 8cm, a środkowy palec 1,5 - 1,7cm szer. max. nie jestem specjalistą-grafikiem ale coś tu jest nie tak.
Damian21 Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 nie chcę być chamski, ale okoń niestety niema 30cm choćby nie wiem jak go naciągał. tutaj widać dokładnie do widzenia, jadę na ryby.
shadow Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 Witam ,zaluje , ze nie przystawilem zamiast zapalniczki " torunskiego piernika" wtedy kolega musialby sie po taki pofatygowac , by przeprowadzic swoje sledztwo Pytam - po co mialbym zawyzac wymiar tego okonia ?? Chyba nie o to w tym wszystkim chodzi , przynajmniej tak do tej pory myslalem , ale widze , ze zawsze i wszedzie znajdzie sie ktos - kto probuje zepsuc atmosfere itp. Wystarczy rozejrzec sie w pracy czy szkole - ludzi takich niestety nie brakuje.... Okonia zmierzylem miarka wyszlo mi dokladnie 30 cm, uciaszylem sie ,bo jest to moj pierwszy 30stak....pomyslalem, ze mozna by go zglosic, bo chyba taki wymiar musialby miec , by mogl wziac "udzial w zabawie" ...moze to byl blad , moze takie konkursu itp. sa bez sensu....bo zamiast fajnej zabawy zaczyna sie jakas - "krwawa rywalizacja". Wczesniej sadzilem , ze fajnie bedzie zamieszczac fotki pieknych ryb jakich w naszych wodach nie brakuje , napisac - kiedy , na co itp , pomagac poniekad w ten sposob innym lowiacym.....Teraz juz sam nie wiem czy ma to jakikolwiek sens ??? Zawsze uwazalem wlasnie to forum , za najbardziej profesjonalne i fachowe w sieci. Pelna kultura , madre wypowiedzi , ciakawi ludzie. Sam malo sie udzielam...pytam tylko wtedy kiedy naprawde w sieci nie moge znalezc ciekawych informacji na temat jaki aktualnie mnie interesuje , nie chce nabijac postow bezsensowna gadka - bo nie o to chodzi - tak przynajmniej uwazam. Jasli juz pisze to staram sie to popierac jakimis zdjeciami z moich wypraw , zeby nie bylo to tylko czcze gadanie.... Naprawdze chetnie codzinnie tu zagladam nawet po kilka razy , by dowiedziec sie czegos ciekawego , nie trafiajac na glupie - docinki, wulgaryzmy, czy zaczepki....jakie niestety mozna spotkac na innych forach... Szkoda , ze obraz tego forum jaki mialem do tej pory ... zaczyna sie zmieniac.... Pozdrawiam i zycze sukcesow jeszcze w tym sezonie...wszystkim "haczykowca" oraz Tobie "Sherlocku".....
Damian21 Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 Witam ,zaluje , ze nie przystawilem zamiast zapalniczki " torunskiego piernika" wtedy kolega musialby sie po taki pofatygowac , by przeprowadzic swoje sledztwo Pytam - po co mialbym zawyzac wymiar tego okonia ?? pochwalić się, nabić punktów - kolega akurat się liczy w konkursie. wyszło niejako przy tym "cztedziestaku" w temacie Okonie 2009, jednak konkurs to konkurs, zresztą po co ja strzępie paluchy, nbędę po prostu ignorować takie rzeczy. reszta twojej wypowiedzi jest raczej bezprzedmiotowa.
Lesio Napisano 6 Listopada 2009 Napisano 6 Listopada 2009 Zgłoszenie pozostaje. Sprawdziłem nieco dokładniej zdjęcie okonia - to, na którym jest w towarzystwie zapalniczki. Zapalniczka ma ok. 8,1cm (zmierzyłem jedną ze swoich). Nie bawiłem się w kreślenie wykresów, bo nie mam na to czasu, jedynie ustawiłem fotografię na ekranie monitora w taki sposób, aby zapalniczka miała swoją realną wielkość. Następnie przyłożyłem do ekranu liniał i okazało się, że okoń ma równe 30cm. Cieszę się Damian, że czuwasz, ale następnym razem bądź bardziej prezyzyjny i nie wprowadzaj zupełnie niepotrzebnie nerwowej atmosfery pomiędzy uczestników 'rekordowych ryb'. Wierzę, że wykonasz ostatni krok, ale to już najlepiej na priv do shadowa. Sprawę od strony formalnej uważam za zamkniętą.
Damian21 Napisano 7 Listopada 2009 Napisano 7 Listopada 2009 Lesio, nie pisałem ile mi wyszło bo czekałem aż ktoś inny się wypowie, mnie wyszło 29cm przy 8cm zapalniczce. jednak przy tak drobnych różnicach i być może minimalnym zniekształceniu terenu ten centymetr się tam znajdzie. jednakże ostatnio pojawiają się same sztuki 40, 30, 40cm co budzi podejrzenia. z fotki w ręce wyglądało to marniej choć na zapalniczce różnice okazały się minimalne, jednak jeżeli powiedziało się A trzeba powiedzieć B i wyszło jak wyszło. oficjalnie przepraszam kol. shadow i na przyszłość będę ostrożniejszy i bardziej wyrozumiały, biorąc pod uwagę również czynnik jakim jest dobra reputacja kol. shadow bo trochę już tu jest i pokazał parę fajnych ryb.
tomik Napisano 21 Listopada 2009 Autor Napisano 21 Listopada 2009 Zostało mi jeszcze kilka gatunków ryb "do zaktualizowania" i określenia przeliczników. Zaznaczyłem je na czerwono w regulaminie konkursu: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=7706 Potrzebuje danych z prasy lub z Internetu dotyczących wymiaru i wagi złowionej danej ryby i zrobienia zestawienia dla każdej z nich. Tak abym mógł później wyliczyć odpowiednie przeliczniki. Może ktoś mógłby mi z was pomóc bo nie wyrabiam czasowo? Będę wdzięczny za pomoc nawet w przypadku jednego - dwóch pozostałych niezaktualizowanych gatunków.
tomik Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Napisano 15 Grudnia 2009 Przypominam, że ostatnie zgłoszenia w przypadku "Grand Prix haczyk.pl" można dodawać do 10 stycznia 2010.
Supersobi Napisano 15 Grudnia 2009 Napisano 15 Grudnia 2009 kurcze musze jeszce chyba wrzucić parę szczupaków
DAWID Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Moje pytanie: dlaczego akceptowane są zgłoszenia łapanych ryb ze stawów komercyjnych, znam w okolicy stawy na które pojade i nałapie duże ilości pieknych tęczaków czy choćby karpi, czy to nie mija się z celem?
shadow Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Przecież nikt Ci nie broni nałapać tęczaków i ich zgłosić....ludzie opamiętajcie się...to ma być zabawa....
Lord Konrad I Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Też się zdziwiłem, że można wrzucać ryby z komercjaków, ale regulamin tego nie zabrania. czy to nie mija się z celem? To prawda, że zabawa jest przez to mniej "fajna"
shaman1111 Napisano 18 Kwietnia 2010 Napisano 18 Kwietnia 2010 Dołek rozpaczy 20mX20m a jezioro komercyjne 6ha to chyba jednak duża różnica
tomik Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Napisano 18 Kwietnia 2010 Przestańcie się dziwić a zacznijcie łowić, choćby na tych komercyjnych zbiornikach. Później nie zapomnijcie dodać zgłoszenia. Sprzęt już czeka i o takie nagrody a szczególnie o któryś ze spinningów sam mam ochotę powalczyć. Stąd bardziej bym się na waszym miejscu przejmował rywalizacją ze mną, bo mam zamiar wkrótce ładnie w Grand Prix haczyk.pl przypunktować
Lord Konrad I Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 bo mam zamiar wkrótce ładnie w Grand Prix haczyk.pl przypunktować dawaj te dwie płotki i już
pagori Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 Ostatnio wrzuciłem klenia 53 cm i nie został dodany do rekordowych ryb haczyk.pl. Niezależy mi bardzo by sie tam znalazł bo rybki łapie dla własnej przyjemności, ale niewiem dlaczego nie dodano tego zgłoszenia
sinus Napisano 9 Maja 2010 Napisano 9 Maja 2010 Ostatnio wrzuciłem klenia 53 cm i nie został dodany do rekordowych ryb haczyk.pl. ja nie kojarzę, więc czekamy na Lesia.... ale pierwsze co mi do głowy przychodzi to pytanie czy dodałeś go w obu tematach tzn. bieżące rekordy i 3 największe zgłoszenia często userzy o tym nie pamiętają...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.