Skocz do zawartości
tokarex pontony

Bieżąca dyskusja o zgłaszanych rekordowych rybach haczyk.pl

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
widzę że nikt raczej się nie wypowie.

Mówiliśmy już o tym wiele razy, nie ma czego powielać. Konkurs z obecnymi przelicznikami jest na dobrą sprawę tylko dla łowców karpi, amurów, sumów, szczupaków, od biedy także boleni. Jeżeli włączy się do niego kilku karpiarzy, to rozniosą wszystko jak trzeba, bo złowienie kilku/nastu dużych ryb w ciągu sezonu nie powinno stanowić dla nich większego problemu.

Muszę przyznać Damian, że dodając Ci ostatnio za tego pięknego 42cm okonia - 1 punkt z kawałkiem, czułem się bardzo nieswojo. W obecnym kształcie konkursu preferujemy - że tak się wyrażę - tylko tuczniki, a jest przecież tyle wspaniałych gatunków ryb, którym nie dajemy żadnych szans...

W tym roku już nikt nie będzie tego od nowa przeliczał, ale w przyszłym trzeba będzie chyba pomyśleć o nieco innej formule punktowej.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Jak dla mnie fajnym przelicznikiem jest ten który zaproponował Tomek1.

Może ja wymyśle jakąś jak mi się uspokoi sytuacja na uczelni z poprawkami ;)

Ja osobiście preferował bym aby zorganizować jakąś ankietę odnośnie formy punktowania jeszcze przed zakończeniem ostatniej.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Napisano

Mi też nie podoba się forma obecnych przeliczników, ale faktycznie w tym sezonie to juz za późno żeby ją zmieniac. Koncepcja Tomika jest niedoskonała, bo duże, lekkie ryby (np 43cm okoń) są punktowane bardzo mizernie.

Jeżeli naczelny by wyraził zgodę można by się zainteresować przerobieniem inicjatywy którą zaproponował kiedyś Tomek1, czyli % długości.

Coby nie było niejasności co do % długości rekordowej ryby:

Generalna zasada % długości ma się tak:

przykład: Lesio złowił szczupłego 95cm

Rekord WŚ 133cm

wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100

czyli: (95cm/133cm)x100 = 71,4285

zaokrąglajmy po przecinku zawsze w dół czyli 71

oznacza to iż długość złowionej przez Lesia ryby stanowi 71% Rekordu Długości WŚ

( 71 - tyle można przydzielić punktów - jeżeli takowe będą)

Ta metoda jest bardzo fajnym odzwierciedleniem "skali okazu", lecz ma tez swoje złe strony:

aby dostać 67 pktów należło by złowić:

płoć 30cm

okon 37cm

szczupak 90cm

sum 153

sandacz 72

bolen 62cm

węgorz 78 cm

Jak widać sprawiedliwym nie jest ze płoć 30cm = szczupak 90cm = sandacz 72cm = sum 153cm

Jak zauważył lesio białorybu jest dużo więcej niż drapieżników więc powinno tez to być wziete pod uwage jakimś przelicznikiem. Siedzenie i trzepanie w ciągu jednej zasiadki 20 płoci 28cm (bo weszły w zanęte) nie moze być równe ze złowieniem 20 szczupaków 84cm, bądź 20 sumów 145cm i to w ciągu całego sezonu.

Napisano

Bazować chcecie na tabeli WŚ ,ok ale to trochę nie logiczne,bo co będzie w wypadku w razie dany rekord ryby się zmieni w pełni sezonu,przeliczać od nowa ,raczej nie realne.

Napisano
co będzie w wypadku w razie dany rekord ryby się zmieni w pełni sezonu,przeliczać od nowa ,raczej nie realne.

Przecież nie będziemy się odwoływać do tabeli, tylko przeniesiemy dane z takiej tabeli do nas na forum i te dane będą niezmienne przez cały sezon. Takie dane powinny być wykorzystane do przelicznika, ale nie na zasadzie prostego skopiowania - trzeba by przy niektórych gatunkach wprowadzić pewną korektę - Sobi ładnie przedstawił tę ideę, wszak 30cm płoć nie może się równać 90cm szczupakowi.

Napisano

może zamiast do rekordu długości danej ryby odnosić się do wymiaru potrzebnego do zdobycia złotego medalu

a żeby płoć nie równała się szczupakowi można wprowadzić wagi np. płoć 0,1 a szczupak 0,5

Napisano
a żeby płoć nie równała się szczupakowi można wprowadzić wagi np. płoć 0,1 a szczupak 0,5

nie wagi tylko mnożnik, który wywindowałby długość tej przykładowej płoci równającej się z 90cm szczupakiem do 35cm, ale na pewno nie więcej ;)

• 2 weeks later...
Napisano

nie chcę być chamski, ale okoń niestety niema 30cm choćby nie wiem jak go naciągał.

tutaj widać dokładnie 18e39014bf372359m.jpg 1d604247309c130bm.jpg

do widzenia, jadę na ryby.

Napisano

Witam ,zaluje , ze nie przystawilem zamiast zapalniczki " torunskiego piernika" wtedy kolega musialby sie po taki pofatygowac , by przeprowadzic swoje sledztwo :mrgreen:

Pytam - po co mialbym zawyzac wymiar tego okonia ??

Chyba nie o to w tym wszystkim chodzi , przynajmniej tak do tej pory myslalem , ale widze , ze zawsze i wszedzie znajdzie sie ktos - kto probuje zepsuc atmosfere itp. Wystarczy rozejrzec sie w pracy czy szkole - ludzi takich niestety nie brakuje....

Okonia zmierzylem miarka wyszlo mi dokladnie 30 cm, uciaszylem sie ,bo jest to moj pierwszy 30stak....pomyslalem, ze mozna by go zglosic, bo chyba taki wymiar musialby miec , by mogl wziac "udzial w zabawie" ...moze to byl blad , moze takie konkursu itp. sa bez sensu....bo zamiast fajnej zabawy zaczyna sie jakas - "krwawa rywalizacja".

Wczesniej sadzilem , ze fajnie bedzie zamieszczac fotki pieknych ryb jakich w naszych wodach nie brakuje , napisac - kiedy , na co itp , pomagac poniekad w ten sposob innym lowiacym.....Teraz juz sam nie wiem czy ma to jakikolwiek sens ???

Zawsze uwazalem wlasnie to forum , za najbardziej profesjonalne i fachowe w sieci. Pelna kultura , madre wypowiedzi , ciakawi ludzie.

Sam malo sie udzielam...pytam tylko wtedy kiedy naprawde w sieci nie moge znalezc ciekawych informacji na temat jaki aktualnie mnie interesuje , nie chce nabijac postow bezsensowna gadka - bo nie o to chodzi - tak przynajmniej uwazam. Jasli juz pisze to staram sie to popierac jakimis zdjeciami z moich wypraw , zeby nie bylo to tylko czcze gadanie....

Naprawdze chetnie codzinnie tu zagladam nawet po kilka razy , by dowiedziec sie czegos ciekawego , nie trafiajac na glupie - docinki, wulgaryzmy, czy zaczepki....jakie niestety mozna spotkac na innych forach...

Szkoda , ze obraz tego forum jaki mialem do tej pory ... zaczyna sie zmieniac....

Pozdrawiam i zycze sukcesow jeszcze w tym sezonie...wszystkim "haczykowca" oraz Tobie "Sherlocku".....

Napisano
Witam ,zaluje , ze nie przystawilem zamiast zapalniczki " torunskiego piernika" wtedy kolega musialby sie po taki pofatygowac , by przeprowadzic swoje sledztwo :mrgreen:

Pytam - po co mialbym zawyzac wymiar tego okonia ??

pochwalić się, nabić punktów - kolega akurat się liczy w konkursie. wyszło niejako przy tym "cztedziestaku" w temacie Okonie 2009, jednak konkurs to konkurs, zresztą po co ja strzępie paluchy, nbędę po prostu ignorować takie rzeczy. reszta twojej wypowiedzi jest raczej bezprzedmiotowa.
Napisano

Zgłoszenie pozostaje.

Sprawdziłem nieco dokładniej zdjęcie okonia - to, na którym jest w towarzystwie zapalniczki. Zapalniczka ma ok. 8,1cm (zmierzyłem jedną ze swoich).

Nie bawiłem się w kreślenie wykresów, bo nie mam na to czasu, jedynie ustawiłem fotografię na ekranie monitora w taki sposób, aby zapalniczka miała swoją realną wielkość. Następnie przyłożyłem do ekranu liniał i okazało się, że okoń ma równe 30cm.

Cieszę się Damian, że czuwasz, ale następnym razem bądź bardziej prezyzyjny i nie wprowadzaj zupełnie niepotrzebnie nerwowej atmosfery pomiędzy uczestników 'rekordowych ryb'. Wierzę, że wykonasz ostatni krok, ale to już najlepiej na priv do shadowa.

Sprawę od strony formalnej uważam za zamkniętą.

Napisano

Lesio, nie pisałem ile mi wyszło bo czekałem aż ktoś inny się wypowie, mnie wyszło 29cm przy 8cm zapalniczce. jednak przy tak drobnych różnicach i być może minimalnym zniekształceniu terenu ten centymetr się tam znajdzie.

jednakże ostatnio pojawiają się same sztuki 40, 30, 40cm co budzi podejrzenia. z fotki w ręce wyglądało to marniej choć na zapalniczce różnice okazały się minimalne, jednak jeżeli powiedziało się A trzeba powiedzieć B i wyszło jak wyszło.

oficjalnie przepraszam kol. shadow i na przyszłość będę ostrożniejszy i bardziej wyrozumiały, biorąc pod uwagę również czynnik jakim jest dobra reputacja kol. shadow bo trochę już tu jest i pokazał parę fajnych ryb.

• 2 weeks later...
Napisano

Zostało mi jeszcze kilka gatunków ryb "do zaktualizowania" i określenia przeliczników.

Zaznaczyłem je na czerwono w regulaminie konkursu:

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=7706

Potrzebuje danych z prasy lub z Internetu dotyczących wymiaru i wagi złowionej danej ryby i zrobienia zestawienia dla każdej z nich. Tak abym mógł później wyliczyć odpowiednie przeliczniki.

Może ktoś mógłby mi z was pomóc bo nie wyrabiam czasowo? Będę wdzięczny za pomoc nawet w przypadku jednego - dwóch pozostałych niezaktualizowanych gatunków.

• 4 weeks later...
Napisano

Przypominam, że ostatnie zgłoszenia w przypadku "Grand Prix haczyk.pl" można dodawać do 10 stycznia 2010.

• 4 months later...
Napisano

Moje pytanie: dlaczego akceptowane są zgłoszenia łapanych ryb ze stawów komercyjnych, znam w okolicy stawy na które pojade i nałapie duże ilości pieknych tęczaków czy choćby karpi, czy to nie mija się z celem?

Napisano

Przecież nikt Ci nie broni nałapać tęczaków i ich zgłosić....ludzie opamiętajcie się...to ma być zabawa....

Napisano

Też się zdziwiłem, że można wrzucać ryby z komercjaków, ale regulamin tego nie zabrania.

czy to nie mija się z celem?

To prawda, że zabawa jest przez to mniej "fajna"

Napisano

Przestańcie się dziwić a zacznijcie łowić, choćby na tych komercyjnych zbiornikach. Później nie zapomnijcie dodać zgłoszenia. Sprzęt już czeka i o takie nagrody a szczególnie o któryś ze spinningów sam mam ochotę powalczyć. Stąd bardziej bym się na waszym miejscu przejmował rywalizacją ze mną, bo mam zamiar wkrótce ładnie w Grand Prix haczyk.pl przypunktować :wink::cool:

• 3 weeks later...
Napisano

Ostatnio wrzuciłem klenia 53 cm i nie został dodany do rekordowych ryb haczyk.pl.

Niezależy mi bardzo by sie tam znalazł bo rybki łapie dla własnej przyjemności, ale niewiem dlaczego nie dodano tego zgłoszenia

Napisano
Ostatnio wrzuciłem klenia 53 cm i nie został dodany do rekordowych ryb haczyk.pl.

ja nie kojarzę, więc czekamy na Lesia....

ale pierwsze co mi do głowy przychodzi to pytanie czy dodałeś go w obu tematach tzn. bieżące rekordy i 3 największe zgłoszenia :?:

często userzy o tym nie pamiętają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.