Avallone Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 To jak (gdzie)do rekordów Haczyk dodać rybę nie dodając ją do GPH i ile tam tych dni może być poślizgu?? Bo w sumie moje rekordowe sumy są z maja więc ich nie dodam ale inne rybki jak najbardziej. Wielka szkoda że krąpia nie ma bo mam takiego 46cm co wart uwagi Pozdrawiam A w GP nie ma zapisu więc warto dodać że zza granicy nie akceptujecie.
tomik Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Napisano 16 Sierpnia 2010 Wszystko jest opisane w regulaminach. Teraz również, że punktujemy ryby złowione tylko na polskich łowiskach.
Avallone Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Dostałem takie info od lesio Witaj Avallone,Twój Post napisany przez Ciebie na: "Wędkarstwo - Forum Dyskusyjne", został usunięty przez Administratora lub Moderatora. Powód: Spóźniłeś się ze zgłoszeniem o 34min. Dodatkowo radzę zapoznać się dokładnie z regulaminem 'rekordowych ryb', bo są też inne uchybienia. Lesio Link do tematu: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6484 Twój post: Temat: "Sum - aktualne rekordy haczyk.pl" Gatunek ryby: sum Długość w cm: 188 Data połowu: 18.07.2010 Godzina połowu: 11:10 Łowisko: Sekwana okolice Serressnes Przynęta: żywiec Krótki opis połowu: Metoda grunt. Musiałem dołączyć dodatkowe zdjęcia gdyż przy takich długościach ryb miarka jest prawie niewidoczna. Proszę o zmoderowanie po weryfikacji. Na życzenie oryginały zdjęć dostarczę do weryfikacji http://ifotos.pl/mini/DSC01773J_eqnesw.JPG http://ifotos.pl/mini/DSC01771J_eqnesa.JPG http://ifotos.pl/mini/DSC01769J_eqnwpp.JPG http://ifotos.pl/mini/DSC01768J_eqneqq.JPG A 2 posty wcześniej Administrator nie pisze o minutach PostWysłany: 16-08-10, 18:06 Temat postu: Przypominam, że max. czas na zgłoszenie to 30 dni i o ile w przypadku samych rekordów zgłoszenie z kilko lub kilkunastodniowym poślizgiem myślę, że może pozostać. To jednak w przypadku Grand Prix zgłoszenia po terminie nie będą punktowane. Ponadto przypominam, że na koniec danej tury jest jeszcze krótszy termin na zgłoszenie. Np: Tura II - trwa od 1 maja do 31 sierpnia (ostatnie zgłoszenia można dodawać do 5 września 2010) Gdzie tu logika??? To te 34 minuty to więcej niż te kilka czy kilkanaście dni??
Lesio Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Gdzie tu logika??? To te 34 minuty to więcej niż te kilka czy kilkanaście dni?? Jak nie kijem, to pałką, masz kolejny powód: "Zgłoszenie należy dodać w odpowiednim temacie "bieżące rekordy" (wg. gatunku ryby) [...] Jeżeli będzie to zgłoszenie, które w danej chwili będzie także rekordowym w swoim temacie (gatunku ryby) należy dodać je także w dodatkowym temacie dla danego gatunku ryby, czyli: "Aktualnych rekordach haczyk.pl" To już było tłumaczone wielokrotnie na forum, dlatego zamiast pieniactwa polecam zapoznać się z regulaminem.
Avallone Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Gdzie tu logika??? To te 34 minuty to więcej niż te kilka czy kilkanaście dni?? Jak nie kijem, to pałką, masz kolejny powód: "Zgłoszenie należy dodać w odpowiednim temacie "bieżące rekordy" (wg. gatunku ryby) [...] Jeżeli będzie to zgłoszenie, które w danej chwili będzie także rekordowym w swoim temacie (gatunku ryby) należy dodać je także w dodatkowym temacie dla danego gatunku ryby, czyli: "Aktualnych rekordach haczyk.pl" To już było tłumaczone wielokrotnie na forum, dlatego zamiast pieniactwa polecam zapoznać się z regulaminem. Dodałem tak jak trzeba. dodam jeszcze raz. To nie pieniactwo tylko pytanie na niezrozumiałe dla mnie działanie, umiej proszę odróżnić. Dla mnie zawsze godziny były mniejszą jednostka miary czasu niż dni. Poza tym nie uczestniczę w GP.
Lesio Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Przecież nie ma przeciwskazań, abyś ponowił zgłoszenie, tym razem w zgodzie z regulaminem.
Avallone Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Przecież nie ma przeciwskazań, abyś ponowił zgłoszenie, tym razem w zgodzie z regulaminem. Ponowiłem z tym że na życzenie dostarczę inne zdjęcia bo wyczytałem że max można 2 a dokładnej długości nie idzie odczytać w żadnym sumie pow 170cm ze względu na odległość od miary ( inaczej nie zmieści się w obiektywie) Jeśli mógł bym 4 zdjęcia to owszem było by widoczne ale podejrzewam że jak dałbym 4 to usunął byś.
Gość grzechuce Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Avallone, 2 rybami zgarniesz cala stawke
Avallone Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Nie zgarnę. Admin wyłączył po moim zapytaniu możliwość dodawania ryb z łowisk zagranicznych do GP. Sam rekord forum wystarczy choć szkoda że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi bo miałem i kilka ładniejszych Nadrobi się jak Bozia da
Gość grzechuce Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Admin wyłączył po moim zapytaniu możliwość dodawania ryb z łowisk zagranicznych do GP Nadrobi się jak Bozia da ja tez mam nadzieje ze cos wiekszego mi sie trafi
kocur Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Avallone, ale sam musisz przyznać że łowisz dla siebie a nie dla rekordów portalu (nawet tak znamienitego jak haczyk.pl) Ja podchodzę do tego w ten sposób że umieszczenie tutaj ryb które łowię to tylko zabawa i chęć pochwalenia się(ta próżność ) Generalnie to jest z Tobą problem bo łowisz na zagranicznym łowisku gdzie sum jest tą tzw. rybą sztandarową i masz w tym super wyniki. Czego szczerze Ci gratuluję. Mam nadzieję że może powstanie osobna kategoria łowisk spoza Polski. Tak szczerze to przecież jedna wyprawa kogokolwiek nad Rio Ebro może zdeklasyfikować nas wszystkich. Nie piszę tego jako osoba która czuje z tego powodu jakąś zawiść. Cieszą mnie wszystkie sukcesy kolegów i koleżanek po kiju uzyskane w kraju jak i poza jego granicami. Z tego przecież czerpie się wiedzę na temat naszego hobby. Głupcem jest ten kto tego nie robi. Avallone, mam nadzieję że jeszcze nie raz i dwa podzielisz się z nami swoim doświadczeniem i wiedzą w łowieniu takich okazów. Szczerze zachęcam do szerszego opisywania całości połowu i jego okoliczności.
Avallone Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 bo łowisz na zagranicznym łowisku gdzie sum jest tą tzw. rybą sztandarową Nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie, Sekwana to nie Rhon Loara Tarn czy Garonna. Aloe to prawda najważniejsze są same połowy, czasem i kilka tygodni czeka się na suma i to jest fajne bo taki cieszy.
maniek Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 bo łowisz na zagranicznym łowisku gdzie sum jest tą tzw. rybą sztandarową Nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie, Sekwana to nie Rhon Loara Tarn czy Garonna. Aloe to prawda najważniejsze są same połowy, czasem i kilka tygodni czeka się na suma i to jest fajne bo taki cieszy. To nawet nie o to chodzi że zasobności suma jest na nie których łowiskach większa ,na wielu łowiskach zach. europy można łowić sumy cały rok nawet podczas tarła ,co skrzętnie i dobitnie jest wykorzystywane przez wielką rzesze "sumiarzy",jak się sum zachowuje podczas tarła i zaraz po nie trzeba tłumaczyć ,bije wszystko co się rusza w jego zasięgu. Teraz należało by sie zastanowić jakie szanse mamy my w kraju a jakie kol. z zagranicy. Dobrą propozycją jest oddzielna klasyfikacja.
Avallone Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 bo łowisz na zagranicznym łowisku gdzie sum jest tą tzw. rybą sztandarową Nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie, Sekwana to nie Rhon Loara Tarn czy Garonna. Aloe to prawda najważniejsze są same połowy, czasem i kilka tygodni czeka się na suma i to jest fajne bo taki cieszy. To nawet nie o to chodzi że zasobności suma jest na nie których łowiskach większa ,na wielu łowiskach zach. europy można łowić sumy cały rok nawet podczas tarła ,co skrzętnie i dobitnie jest wykorzystywane przez wielką rzesze "sumiarzy",jak się sum zachowuje podczas tarła i zaraz po nie trzeba tłumaczyć ,bije wszystko co się rusza w jego zasięgu. Teraz należało by sie zastanowić jakie szanse mamy my w kraju a jakie kol. z zagranicy. Dobrą propozycją jest oddzielna klasyfikacja. Jeśli chodzi o mnie to mam szacunek do tej ryby i nie łowię na tarliskach i innych miejscach tego typu(może dlatego nie raz czekam długo na jedno branie) "Sumiarzami" w cudzysłowie można bardziej nazwać te wszystkie rzesze wędkarzy z Polski które na strony internetowe wstawiają co rusz zdjęcia sumów zawieszone na trzepakach do dywanów drzewach i innych. U nas są jedynie sumiarze bez cudzysłowie bo takich rzeczy nie ma a jeśli są to tak rzadkie że się nawet o tym nie słyszy. Jeśli chodzi o szanse w Pl to niedawno kolega w ciągu miesiąca wyciągnął 2szt w granicach 30 tylko dlatego że poczytał nieco na temat suma i się tego zastosował. Sumy trzeba chcieć łapać a nie tylko mówić że suma nie ma. Suma też nie łatwo złapać, to nie płotka czy leszcz. W PL też istnieją piękne łowiska na suma. Co do klasyfikacji to na razie nie mamy żadnej i w sumie mi na niej nie zależy.
maniek Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 Co do klasyfikacji to na razie nie mamy żadnej i w sumie mi na niej nie zależy.Gdybyś był konsekwentny to nie zawracał byś Lesiowi czterech liter ,a widać tak nie jest .Co do reszty wypowiedzi ,proszę trzymać sie tematu ,to nie temat o sumach .
Gość grzechuce Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 W PL też istnieją piękne łowiska na suma. nie jestem sumiarzem dopiero w ym raczkuje ale moge sie z tym zgodzic patrzac zwlaszcza na okolice szcecina gdzie czesto slysze o wyciaganych sumach roznego rozmiaru. zreszta ostatni czas pokazal ze go tu troche jest ja zlowilem 2, Piotr tez 2 a Wojtek zlowil jednego ale za to najladnieszego z nas trzech. niedawno slyszalem ze gosc targal 2 metrowego tez w okolicach szczecina. sam widizalem zerujacego pare razy podobnych rozmiarow. ciagnac temat rekordow slyszalem opinie znajomego co jezdzi do norwegii na szczupaki. powiedzial krotko: jest wiecej duzych i srednich szczupakow znacznie wiecej niz u nas ale tam o szczupaka powyzej 90 wcale nie latwiej niz u nas. i zaznaczyl ze szczupakow pow 90cm znacznie wiecej na naszych wodach zlowil niz tam. zreszta kiedys widzialem zdjecie w wedkarzu polskim sprzed kilku ladnych lat niemiec przyjechal do polski na ryby i zlowil szczupaka ok 20 kilo. zdjecie poszlo do gazety ale jakos ryba nie zostala uznana.
maniek Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 grzechuce, a co to ma wspólnego z bieżacą dyskusją o zgłaszaniu rekordowych ryb na haczyku.Wspomniany sum przytoczony prze zemnie to przykład ,mogłem również wspomnieć o łososiach łowionych na tarlisku . Wracamy do tematu panowie ,wszelkie posty nie na temat idą w kosz.
Gość grzechuce Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 a co to ma wspólnego z bieżacą dyskusją o zgłaszaniu rekordowych ryb o roznicach pomiedzy polskimi a zagranicznymi lowiskami. naturalnie ze kazdy kraj ma swoja miare rekordowej ryby i rozni sie od tego co jest u nas. jak ktos doda rekordowa rybe z lowiska specjalnego gdzie teoretycznie jest ja latwiej zlowic to troche ma sie to nijak do innych bardziej naturalnych lowisk. nie mozn tez mowic o jakims ograniczaniu swobody jak to niestety mnie porazilo innym zapisem z regulaminu bo dodalem zdjecie zrobione w altanie na dzialce tylko dlatego ze nie mialem ze soba aparatu nad woda. osobiscie tez nie przewiduje ze jak bedzie pozwolenie na dodanie ryby zlowionej za granica to ze nagle tlumnie bedzie forum zalewane rybami ktore sa u nas a teoretycznie w takich wielkosciach nie wystepuje. to troche dziwne bo na stronie glownej sa artykuly o polowach za granica.
maniek Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 nie mozn tez mowic o jakims ograniczaniu swobody jak to niestety mnie porazilo innym zapisem z regulaminu bo dodalem zdjecie zrobione w altanie na dzialce tylko dlatego ze nie mialem ze soba aparatu nad woda.Ten zapis regulaminu ustaliła społeczność forum haczyk pl. i nie poruszajmy tej kwestii w tym temacie sa inne miejsca na forum.
Unises Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 Jak nie potrafcie sami się przenieść do innego tematu to chętnie pomogę i przy okazji 'udekoruje krawatem' jeśli nie skończą się dywagacje na temat zagranicznych łowisk w temacie RR, Panowie, nie róbmy Lesiowi 'sralni z sypialni', drugi raz w przeciągu 1 tygodnia.
Lesio Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 Wszystkim uczestnikom przypominam, iż jedną z obowiązkowych rubryk przy zgłoszeniach jest GODZINA POŁOWU. Przez nieuwagę modów przedarło się wcześniej kilka nieprawidłowych zgłoszeń boleni. Reguły RR i GP są bardzo czytelnie wyłuszczone w odpowiednich regulaminach, więc informuję, iż kolejne tego typu uchybienia ze strony userów, będą skutkowały odrzucaniem zgłoszeń bez podania przyczyny.
tomik Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 Postanowiłem, że w przypadku Grand Prix aby walczyć o nagrody główne czyli spinningi firmy Mikado będzie się liczył udział w co najmniej dwóch turach. A w przypadku udziału w trzech - do klasyfikacji ogólnej liczyć będą się najlepsze dwa wyniki spośród trzech tur.
artech Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Jeżeli dobrze zrozumiałem, to osoba biorąca udział w trzech turach, która zajęła miejsca np. 2, 4 i 5 (wszystkie premiowane nagrodami w poszczególnych turach) przegra z osobą która weźmie udział w dwóch turach i zajmie miejsca 3 i 2 Mało to sprawiedliwe Myślałem że nie biorąc udziału w którejś turze dostaje się przynajmniej 10 pkt.
Lesio Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Mało to sprawiedliwe Mało sprawiedliwe jest to, że jeden ma w pobliżu Odrę, jeziora, rzeczki pstrągowe, trociowe i jeszcze nad Bałtyk rzut beretem, a drugi musi rozpoczynać sezon dopiero 1 maja, bo do dyspozycji ma prawie same bajorka.
artech Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Lesio, a do Drwęcy masz daleko ? Wisła też blisko a do Bałtyku tak znowu daleko też nie masz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.