Skocz do zawartości
tokarex pontony

Bieżąca dyskusja o zgłaszanych rekordowych rybach haczyk.pl

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolejna niestety "wpadka" gatunkowa :shock::oops: -

wzdręga Skrętka, to ładna płoć.

:shock::shock:

Na pewno? Miałem w zgłoszeniu jeszcze jedno, wyrazne zdjęcie. Usunąłem je ponieważ okazało się że "wierzymy zgłaszającym na słowo" a nie było ono zbyt ładne...

Proszę bardzo:f93b119792e1b381m.jpg

Ryba miała ładny, złoty kolorek, czego niestety nie widać na zdjęciu (lampa).

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Nie może być tak, że zgłoszenie od razu wyleci, bo komuś coś nie pasuje. Sprawa wymaga rozważenia. Ja przyjmuję zasadę, że generalnie nie ingeruję w te zgłoszenia, którym nie dałem akceptacji.

Napisano
tomek104 napisał/a:

Kolejna niestety "wpadka" gatunkowa :shock::oops: -

wzdręga Skrętka, to ładna płoć.

:shock: :shock:

Na pewno? Miałem w zgłoszeniu jeszcze jedno, wyrazne zdjęcie. Usunąłem je ponieważ okazało się że "wierzymy zgłaszającym na słowo" a nie było ono zbyt ładne...

Proszę bardzo:

Ryba miała ładny, złoty kolorek, czego niestety nie widać na zdjęciu (lampa).

.

Skrętek- na pewno, chociaż na tej fotce jest odrobinę do wzdręgi podobna. Na fotosiku masz jeszcze jedno zdjęcie, więc na jednym się nie oparłem. Co do kolorku, to niewątpliwie ładnie wybarwiona- zwłaszcza płetwy i te złotawe pokrywy skrzelowe. To Cię pewnie zmyliło. Kolor ryby jest zależny od wielu czynników, (barwa dna, przejrzystość wody,...) Jakkolwiek ubarwienie ryb jest zmienne, w zależności od warunków, to budowa pozostaje taka sama (pomijam różnice wynikające z dostępności pożywienia). Cechy szczególne takie jak kształt głowy, pyska, umiejscowienie płetw zawsze u zdrowych ryb jest niezmienne. I jeszcze jedna cecha- (też niezmienna, chociaż zdarzają się niewielkie różnice w odcieniach u poszczególnych populacji) wzdręga ma żółtą tęczówke- natomiast płoć czerwoną.

Napisano
I jeszcze jedna cecha- (też niezmienna, chociaż zdarzają się niewielkie różnice w odcieniach u poszczególnych populacji) wzdręga ma żółtą tęczówke- natomiast płoć czerwoną.
W sumie to masz racje i się zgadzam z tobą ,no może ta tęczówka ma dla mnie mniej istotną wskazówkę.

Czyli suma sumarum ,moim zdaniem tomek104, powinien być w komisji weryfikacyjnej ,takie "sokole oko" [bez obrazy] nie powinno się marnować :wink:

:razz:

Napisano
W takim razie proszę o usunięcie zgłoszenia.

Chyba nie o usunięcie, tylko o zgłoszenie jako inny gatunek :arrow: W końcu pomyłka- rzecz ludzka, a płoć naprawdę ładna :mrgreen:

Napisano

zgodnie z sugestiami szacownego gremium zgłoszenia poprawiono :wink:

zgłoszenie "hybrydus robalus",czy też "robalus hybrydus"pozwoliłem sobie wykasować, niemniej mam zapisaną jego kopię gdyby szanowna komisja kontroli gier i zakładów uznała, żenależało je zostawić mogę je wstawić ponownie.

Napisano
zgodnie z sugestiami szacownego gremium
szanowna komisja kontroli gier i zakładów uznała,

Czyżbym wyczuwał delikatną nutkę ironii :?::wink:

Napisano
Czyżbym wyczuwał delikatną nutkę ironii :?::wink:

absolutnie nie :!: poprostu mam dziś dobry humor :!:

tomek104, więcej luzu :wink:

Napisano
absolutnie nie :!: poprostu mam dziś dobry humor :!:

tomek104, więcej luzu :wink:

Spoko- przecie delikatnie zapytałem... a jaki wyluzowany przy tym byłem... :wink:

Napisano

W zakładce "rekordowy szczupak" jest napisane że ryba ma 80cm, czy to aby nie pomyłka :?:

Ten raczej na pewno tyle nie ma :???:

Napisano

No właśnie zdaje się, że Tomek104 też to wcześniej zauważył.

Przy akceptacji tego zgłoszenia miałem wątpliwości co do wymiaru, widzę że wy również, więc zdaje się, że będzie korekta.

Napisano
zdaje się, że Tomek104 też to wcześniej zauważył.

Tak jest :arrow:

2. Szczupak Mateusza, choć fajny- nie ma 80 cm... :neutral:
Dalej podtrzymuję... :wink:
Napisano

jeszcze jedno pytanie - co robimy z rybami "niepolskimi", czy Tomaszek i tomek104, ustalili już o jakie gatunki należałoby wzbogacić katalog rekordowych ryb i jakie przyjąć kryteria wymiarowe - jeżeli tak to podajcie je panowie jeszcze raz w tym temacie i stworzymy właściwe tematy do zgłoszeń i wpiszemy to do regulaminu zgłoszeń

Napisano
chyba tyle...

dziękuję :!:

w wolnej chwili postaram się pozakładać odpowiednie tematy (mam nadzieję, że wyrobię się przed pierwszymi zgłoszeniami).

tomik w wolnej chwili uzupełnij regulamin o podane przez tomek104 ryby i wymiary, bo postów administratora edytować nie mogę :wink:

Napisano

Tematy według nazw ryb, układają się alfabetycznie ale żeby mocno się nie "mieszały" ryby występujące u nas z rybami występującymi wyłącznie po za granicami, zrób tak:

Blue shark- zagranica - aktualne rekordy haczyk.pl (kolor czarny)

Blue shark - zagranica - bieżące rekordy haczyk.pl

Napisano
Tematy według nazw ryb, układają się alfabetycznie ale żeby mocno się nie "mieszały" ryby występujące u nas z rybami występującymi wyłącznie po za granicami, zrób tak:

oki się zbuduje ... :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.