Skocz do zawartości
tokarex pontony

Bieżąca dyskusja o zgłaszanych rekordowych rybach haczyk.pl

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Że tak odświeżę temat..

Widać że rekordy się nie rozwijają.. może by trzeba coś zmienić??

wg mnie kompletnym bezsensem jest brak kolejności w "aaa-aktualne rekordy"

3 rekordowe zgłoszenia powinny być w jednym poście,

Obecnie żeby tak zrobić trzeba by było zacząć wszystko od nowa. Ponadto jak konkurs stanie się bardziej popularny i wystarczy, że będą 2 - 3 zgłoszenia dziennie, aktualizacja będzie zajmować bardzo wiele czasu.

Natomiast, że trzeba coś zmienić to prawda.

Na pewno konkurs potrzebuje większej propagandy na naszych stronach.

Ponadto dochodzę do wniosku, że jednak ten konkurs potrzebuje większej rywalizacji i nagród. O nagrody się postaram. Pozostaje kwestia rywalizacji i jak np: przeliczać rekordy, zgłoszenia na punkty, żeby rekordowa płoć była równa rekordowemu szczupakowi.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pozostaje kwestia rywalizacji i jak np: przeliczać rekordy, zgłoszenia na punkty, żeby rekordowa płoć była równa rekordowemu szczupakowi.

Już kiedyś wymyśliłem sposób :wink:

Napisano

Nie podobają mi się te nagrody, ale nie o tym chciałem...

Jako punkt odniesienia można skopiować normy złotego medalu z WŚ (kategoria seniorzy) http://www.wedkarskiswiat.pl/content/view/213/201/ i każdej zgłaszanej u nas rybie obliczać procent w stosunku do tej normy. Przykładowo:

okoń 50cm = 100% = 10pkt

okoń 46cm = 92% = 9pkt

okoń 40cm = 80% = 8pkt.

Pobicie normy medalowej = zawsze 11pkt.

Nie jestem matematykiem, ale wzór do obliczania procentu jest taki:

długość naszej ryby * 100 / norma medalowa.

Zaokrąglanie tylko do dołu - czyli 69 % = 6pkt.

Po zakończeniu sezonu, a więc począwszy od 1 stycznia każdy, kto chce uzyskać tytuł 'haczkowego wędkarza roku' (ubiegłego roku) sam zamieszcza w danym temacie wyliczenia ze swoich ryb i sumuje liczbę punktów. O wygranej decyduje matematyka. Zwycięzcę ogłasz tomik. I to chyba na tyle.

Napisano

A jakby tak po prostu

1 pkt za zgłoszenie.

3 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie 3 rybą w swojej kategorii

5 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie 2 rybą w swojej kategorii

10 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie rekordem w swojej kategorii.

I np: Jacek, który właśnie zgłosił pstrąga dostaje 10 pkt.

Wygrywa osoba, która będzie miała najwięcej punktów w danym okresie np: roku.

Napisano

O ile sobie przypominam był kiedyś temat "GP HACZYKA"ooo tu--> http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5538 gdzie miały być naliczane punkty za każdy okaz większy niż jakiś tam ustalony limit długości ,ale niestety niektóre osoby zamażyły sobie "rekordy haczyka" no i macie sytuacje(jaka zresztą była do przewidzenia)że po prostu końcu dojdzie do tego że jakiś rekord będzie kilka lat "królował" bo nikt większej ryby nie złowi.a tak przynajmniej by była dobra zabawa.

Napisano
Jako punkt odniesienia można skopiować normy złotego medalu z WŚ (kategoria seniorzy) http://www.wedkarskiswiat.pl/content/view/213/201/ i każdej zgłaszanej u nas rybie obliczać procent w stosunku do tej normy. Przykładowo:

okoń 50cm = 100% = 10pkt

okoń 46cm = 92% = 9pkt

okoń 40cm = 80% = 8pkt.

Pobicie normy medalowej = zawsze 11pkt.

No tak mniej więcej to proponowałem (pierwszy raz przy pomyśle rywalizacji Mańka z Radkiem)

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5538&postdays=0&postorder=asc&highlight=grand+prix&start=60

To chyba najskuteczniejszy sposób :roll:

Tyle ode mnie, bo nie jestem zwolennikiem takiej rywalizacji (zdjęcia z miarką i te sprawy :roll: )

Napisano

Jedno nie wyklucza drugiego. Możemy połączyć wszystko. Ponadto chyba każdy dąży do tego, żeby złowić tą największą i nie "do pobicia" rybę :wink:

Jest jedna kategoria dla danej ryby i w niej będziemy umieszczać 3 największe aktualne rekordy. W drugiej bieżące rekordy.

Do tego dołączmy punktację i rywalizację w jakimś okresie dla lepszej zabawy i może popularności i niech się kręci.

Najważniejsze aby wszystko było proste i przyjazne dla użytkowników.

Napisano
Ponadto dochodzę do wniosku, że jednak ten konkurs potrzebuje większej rywalizacji i nagród

czyli cała koncepcja fajnej zabawy, gdzie liczy się frajda nie nagrody wyrzucamy do kosza, bo podczas zimy nie było zgłoszeń... :roll:

zrobicie jak uznacie za właściwe kolektywnie bądź tomik jednoosobowo, ale moim zdaniem w tej zabawie nie miało chodzić o masę zgłoszeń tylko fajną zabawę dla stałych użytkowników naszego forum....

Na pewno konkurs potrzebuje większej propagandy na naszych stronach.

z tym się zgadzam, ale nagrody spowodują co najwyżej niesnaski spory doszukiwanie się problemów :!: i dlatego pytam czy tego potrzebujemy/chcemy :?::roll:

Napisano

Jak będą proste zasady oraz możliwość wyboru:

zgłaszam tylko rekordowe ryby lub zgłaszam rekordowe ryby a przy okazji chcę brać udział w rywalizacji zbierając punkty to nie sądzę, żeby było więcej nie snaków niż przy weryfikacji lub opiniowaniu dotychczasowych zgłoszeń.

Napisano
fajną zabawę dla stałych użytkowników naszego forum....

Tylko, że gro stałych użytkowników forum zwyczajnie zbojkotowało ten projekt, z różnych względów - tak wygląda praktyka, choć gdy byliśmy na etapie teoretycznym - to ileż osób było zaangażowanych w ożywioną dyskusję, ileż pomysłów i projektów wówczas przedstawiano...

Rozszerzenie obecnej formy o możliwość dobrowolnego przystąpienia do systemu punktacji, to krok w dobrą stronę, ale ten system musi być przejrzysty, łatwy w obsłudze - każdy powinien mieć możliwość weryfikacji wszystkich punktów.

No i trzeba być coś zrobić, żeby to wszystko było bardziej widoczne, bo aby trafić na małą zakładkę w dziale 'konkursy', trzeba nie lada spostrzegawczości.

Napisano
3 rekordowe zgłoszenia powinny być w jednym poście,

np.

Rekordowe Ryby Haczyk.pl

kategoria SZCZUPAK:

1miejsce: Kocur 108cm, 12kg wobler [zdjęcie]

2miejsce: tomik 87cm, 4kg żywiec [zdjęcie]

3miejsce: DAWID 51cm, 2kg obrotówka [zdjęcie}

(coś w tym stylu, ale bez nadmiaru informacji typu "konkretna przynęta, łowisko, pogoda, opis". To można opisywać w "aaa-bieżące rekordy")

Moderator, mógłby przecież aktualizować tego posta na zasadzie kopiuj/wklej (te 3 pierwsze pozycje) i byłoby to o wiele bardziej przejrzyste.

Użytkownik wysyłałby posta ze zgłoszeniem na aktualny rekord (i czekałby on na autoryzację- czyli na moda, który skopiuje dane i umiejscowi na odpowiednim miejscu, a posta do akceptacji skasuje)

Czyli opcja z jednym postem podsumowujacyn np. rekordy szczupaka odpada, bo zbytnio pracochłonna??

Napisano
ale moim zdaniem w tej zabawie nie miało chodzić o masę zgłoszeń tylko fajną zabawę dla stałych użytkowników naszego forum....

zgadzam sie całkowicie z sinusem , ten konkurs dla mnie jest po to zeby pooglądać sobie biężące rekordy kolegów z forum jak również dzielić się swoim rekordami z uzytkownikami to że komuś się nie chce wrzucić fotki swojej rybki bo nie ma żadnych nagród to niech nie wrzuca i nie ma tu po co zmieniać zasad dla takich osób, a jeśli chodzi o wybór haczykowca roku" to było to odpoczątku w temacie i tez jestem za tym w sumie, ten tytuł to tez jakby nagroda w sensie respektu :mrgreen: innych wędkarzy i to powinno każdemu wystarczyć :grin:

PS: Jacek piękny pstrążek!

Napisano
Całkiem liczna ta większość :wink:

biorąc pod uwagę że kilkanaście osób w ogóle w tym brało udział to fakt, muszę się zgodzić

Czyli chcesz cenzury i zlikwidowania niniejszego tematu.

To Twój temat, więc Tobie powinno zależeć żeby więcej osób brało w tym udział[a jeśli nie powinno to może chociaż chcesz?]

Raczej ty jesteś za cenzurą, ja nie.

Napisano
To Twój temat, więc Tobie powinno zależeć żeby więcej osób brało w tym udział[a jeśli nie powinno to może chociaż chcesz?

Ja tego tematu nie zakładałem, więc to nie jest mój temat. Swój udział miałem jedynie w zakresie idei stworzenia rankingów największych ryb. Nie interesują mnie czyjeś fochy, zgłoszenia odrzucałem wyłącznie z powodów proceduralnych, a nie z powodu piasku na rybie, czy kwestionowania wielkości, więc jak piszesz o niezadowoleniu jakieś dziwnej grupy osób, to rób to w sposób konkretny (o kogo chodzi), a nie enigmatyczny.

Raczej ty jesteś za cenzurą

Jakiś konkretny przykład (cytat), czy po prostu sam nie wiesz, o czym piszesz? To Ty piszesz o zlikwidowaniu możliwości komentowania zgłoszeń, a więc o ograniczaniu użytkowników w swobodzie wypowiedzi, a nie ja.

% rekordu polski w długości

Masz jakiś link do tych rekordów?

Napisano

Jakiś konkretny przykład (cytat), czy po prostu sam nie wiesz, o czym piszesz?

napisałeś "cenzury i komentowania zgłoszeń" więc skoro to rozbiłeś to już sam nie wiedziałem o co Ci chodzi. Skoro usunięcie tego tematu utożsamiasz z tak szerokim pojęciem to owszem, jestem za :mrgreen:

W ogóle się zastanawiam po co ta jałowa dyskusja między nami. Sobi zastanawiał się dlaczego temat ucichł, to przedstawiłem mu moje zdanie, tyle że wg Ciebie powinienem to bardziej zaakcentować. Życzę Ci i nam tylu postów w zgłoszeniach ryb ile jest tutaj :wink:

Napisano
Masz jakiś link do tych rekordów?

W necie chyba ich nie ma.. kiedyś już szukałem i nie znalazłem.

Ale przepiszę z gazetki, choć trochę tego jest :neutral:

Napisano

Rekordy Polski w długości ryby wg WŚ

Amur 129cm

Belona 89cm

Boleń 99cm

Brzana 85cm

Certa 47cm

Dorsz 159cm

Głowacica 118cm

Jaź 57cm

Karaś 53cm

Karp 110cm

Kleń 63cm

Leszcz 76cm

Lin 66cm

Lipień 52cm

Łosoś 127cm

Miętus 78cm

Okoń 55cm

Płoć 45cm

Pstrąg potokowy 79cm

Pstrąg tęczowy 84cm

Sandacz 108cm

Sieja 48cm

Sum 229cm

Szczupak 133cm

Świnka 57cm

Tołpyga 143cm

Troć jeziorowa 73cm

Troć wędrowna 106cm

Węgorz 116cm

Wzdręga 40cm

Napisano

Pogadają pogadają, a później cisza.. Panowie a może by tak bardziej konstruktywnie ?

Są jakieś propozycje? Nowe pomysły? Wnioski?

Coby nie było niejasności co do % długości rekordowej ryby:

Lesio złowił szczupłego 95cm

Rekord WŚ 133cm

wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100

czyli: (95cm/133cm)x100 = 71,4285

zaokrąglajmy po przecinku zawsze w dół czyli 71

oznacza to iż długość złowionej przez Lesia ryby stanowi 71% Rekordu Długości WŚ

( 71 - tyle można przydzielić punktów - jeżeli takowe będą)

Napisano
wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100
Supersobi, a jak policzysz złowioną rybę o długości większej od rekordu w WS :?: pytam z ciekawości
Napisano

przykładowo: szczupak 144cm

podstawiając do wzoru:

144/133x100 = 108,276 czyli 108

Maniuś, no przyznaj że proste :mrgreen::mrgreen:

..w myśl zasady wieksza ryba więcej punktów

Napisano

mam pewne wątpliwości ale widze ze pomysł jest juz prawie przyjęty lepiej podchodził mi pomysł tomika ale róbcie co chcecie :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.