Skocz do zawartości
Dragon

Bieżąca dyskusja o zgłaszanych rekordowych rybach haczyk.pl

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja tylko wyjaśniałem rozwiązanie tomka1, bo nie wszyscy je zrozumieli...

Ale w sumie (po przeanalizowaniu) stwierdzam że propozycja Tomika jest ciekawsza :razz:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

1 pkt za zgłoszenie.

3 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie 3 rybą w swojej kategorii

5 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie 2 rybą w swojej kategorii

10 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie rekordem w swojej kategorii.

Praktyka:

Zgłaszam jutro 30cm karasia (złotego) - dostaję 10 pkt.

Sobi zgłasza pojutrze karasia 40cm - dostaje 10 pkt.

Potem jeszcze Maniek łowi karasia 50cm = 10pkt.

Jeżeli dobrze rozumiem, to każdy z nas otrzyma po 10 pkt, pomimo, że złowiliśmy ryby różnej wielkości. Jak po roku czasu ustalić, że ktoś dostał kiedyś 10 pkt, skoro potem jego ryba np. wypadła z aktualnych rekordów?

Napisano

A nie lepiej połączyć metodę Sobiego i Tomika wtedy zarówno pobicie aktualnego rekordu będzie punktowane jak i długość ryby.

Napisano

lesiu to moze poprostu dziesiec punktów za 1 miejsce, za drugie 6, a za trzecie 3 i konkurs trwa do jakiegos czasu ustalonego a pozniej druga edycja i tak w kółko a jeśli chodzi o to pobicie rekordu to jest dla mnie troche smieszne po pierwsze raczej nie spodziewajmy sie tego a po drugie jak ktoś pobije rekord to te dodatkowe punkty w internetowym konkursie mało go będą obchodzisz i tak zbierze niezłe laury...:D

Napisano

Jeżeli dobrze rozumiem, to każdy z nas otrzyma po 10 pkt, pomimo, że złowiliśmy ryby różnej wielkości. Jak po roku czasu ustalić, że ktoś dostał kiedyś 10 pkt, skoro potem jego ryba np. wypadła z aktualnych rekordów?

Liczymy punkty na bieżąco i zapisujemy w jakiejś tabeli..

Ale jest troche bezsensu w tym.. fakt.. Złowię 3 szczupaki jednego dnia 99cm, 95cm, 97cm..

Żeby mieć 10 punktów (za rekord haczyka) zgłaszam tego 95 i mam rekord + 10pkt. Następnie zgłaszam tego 97cm (znowu biję rekord) i mam następne +10pkt. No na koniec dorzucam 99cm - znowu biję rekord i mam +10pkt. Plus 3 pkt za 3 zgłoszenia daje mi 33pkt Czyli trzeba zakombinować :mrgreen:

Więc trzeba by coś zmienic :lol:

Napisano

Sum 249 cm - 249 pkt :mrgreen:

Raczej ciężko wrzucać wszystkie gatunki do jednego wora. Przypomina to wyważanie otwartych drzwi.

Napisano
Pogadają pogadają, a później cisza.. Panowie a może by tak bardziej konstruktywnie ?

Są jakieś propozycje? Nowe pomysły? Wnioski?

Coby nie było niejasności co do % długości rekordowej ryby:

Lesio złowił szczupłego 95cm

Rekord WŚ 133cm

wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100

czyli: (95cm/133cm)x100 = 71,4285

zaokrąglajmy po przecinku zawsze w dół czyli 71

oznacza to iż długość złowionej przez Lesia ryby stanowi 71% Rekordu Długości WŚ

( 71 - tyle można przydzielić punktów - jeżeli takowe będą)

Jeśli już mam zabrać głos to ,to co podał Supersobi" ,czyli sposób Tomka jest najbardziej czytelny i zarazem prosty .

Napisano

tyle że jest straszna rozbieżność pomiędzy tymi rekordami powiedzmy ktoś łapie sumy rekord to 229 cm żeby zdobyć około 70 punktow musi zlapać suma o dlugosci 160 cm trudna i rzadka sprawa moim zdaniem a dla bolenia przy rekordzie 99 cm zlapać 70 cm-owego często sie to zdarza....

moim zdaniem my ustalmy jakies miary nie wzorujmy sie na rekordach polski WŚ powiedzmy edycja trwa 6 miesięcy są trzy punktowane miejsca i sumujemy to razem wygrywa osoba z najwieksza iloscia punktów ........

to moja propozycja od tej pory odcinam się zostaje przy takiej........... :mrgreen:

Napisano

Liczymy punkty na bieżąco i zapisujemy w jakiejś tabeli..

Ale jest troche bezsensu w tym.. fakt.. Złowię 3 szczupaki jednego dnia 99cm, 95cm, 97cm..

Żeby mieć 10 punktów (za rekord haczyka) zgłaszam tego 95 i mam rekord + 10pkt. Następnie zgłaszam tego 97cm (znowu biję rekord) i mam następne +10pkt. No na koniec dorzucam 99cm - znowu biję rekord i mam +10pkt. Plus 3 pkt za 3 zgłoszenia daje mi 33pkt Czyli trzeba zakombinować :mrgreen:

Więc trzeba by coś zmienic :lol:

Czyli będzie można jednego dnia zgłosić tylko jedno zgłoszenie w danej kategorii.

Napisano
Praktyka:

Najpierw je złówcie, czego wam życzę. Później zróbcie odpowiednie zdjęcia, zmobilizujcie się i wstawcie zgłoszenia w konkursie... i tak dostaniecie po 10 pkt :cool:

Aktualizacja pkt będzie na bieżąco. Zgłaszający będzie tego pilnował.

Napisano
Czyli będzie można jednego dnia zgłosić tylko jedno zgłoszenie w danej kategorii.
to.. to juz kompletnie bez sensu :roll: bo jeżeli złowił 3 ryby na rekord, bądź 2 lub 3 miejsce, to dlaczego miałby nie dostać za nie punktów?

Jak ktoś złowi jedną rybę to dostanie punkty, ale jak 2 dziennie to już tylko jak za jedną?

nonsens :?:

Napisano
to.. to juz kompletnie bez sensu :roll: bo jeżeli złowił 3 ryby na rekord, bądź 2 lub 3 miejsce, to dlaczego miałby nie dostać za nie punktów?

Jak ktoś złowi jedną rybę to dostanie punkty, ale jak 2 dziennie to już tylko jak za jedną?

nonsens :?:

Fakt nonsens.

Czyli zgłaszając do tej samej kategorii ryby złowione tego samego dnia trzeba będzie zgłaszać od największej :mrgreen:

Napisano

od najwiekszej i jeszcze pomysl tomik jak ktos inny złapie rybe która aktualnie bedzie miała miejsce 2 to wogole jej nie zgłosi bo nie miałby punktów..........

Jak nie miałby punktów?

Zgłaszasz i masz.

Napisano

jeszcze bardziej bezsensu ale to już wyjaśnił SuperSobi cofnij sie Kubiak troche w tym temacie :P

• 2 weeks later...
Napisano

Oddaję do waszej dyspozycji Grand Prix haczyk.pl ( w sumie do swojej też :cool: )

Póki co prowadzi Jacek z 10 pkt. :cool:

Powodzenia.

Ps.

Co niektóre rzeczy jeszcze dopracuje, jak się dobrze wyśpię. :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.