Supersobi Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Ja tylko wyjaśniałem rozwiązanie tomka1, bo nie wszyscy je zrozumieli... Ale w sumie (po przeanalizowaniu) stwierdzam że propozycja Tomika jest ciekawsza
Supersobi Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Więc proponujmy inne rozwiązania, bądź twórzmy ankietę (niech się temat lekko rozkręca, a nie przygasa)
Lesio Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 1 pkt za zgłoszenie. 3 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie 3 rybą w swojej kategorii 5 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie 2 rybą w swojej kategorii 10 pkt za zgłoszenie, które stanie się jednocześnie rekordem w swojej kategorii. Praktyka: Zgłaszam jutro 30cm karasia (złotego) - dostaję 10 pkt. Sobi zgłasza pojutrze karasia 40cm - dostaje 10 pkt. Potem jeszcze Maniek łowi karasia 50cm = 10pkt. Jeżeli dobrze rozumiem, to każdy z nas otrzyma po 10 pkt, pomimo, że złowiliśmy ryby różnej wielkości. Jak po roku czasu ustalić, że ktoś dostał kiedyś 10 pkt, skoro potem jego ryba np. wypadła z aktualnych rekordów?
Robal Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 A nie lepiej połączyć metodę Sobiego i Tomika wtedy zarówno pobicie aktualnego rekordu będzie punktowane jak i długość ryby.
DAWID Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 lesiu to moze poprostu dziesiec punktów za 1 miejsce, za drugie 6, a za trzecie 3 i konkurs trwa do jakiegos czasu ustalonego a pozniej druga edycja i tak w kółko a jeśli chodzi o to pobicie rekordu to jest dla mnie troche smieszne po pierwsze raczej nie spodziewajmy sie tego a po drugie jak ktoś pobije rekord to te dodatkowe punkty w internetowym konkursie mało go będą obchodzisz i tak zbierze niezłe laury...
Supersobi Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Dawid, Lesiowi chodziło o rekord haczyka.pl, a nie WŚ
Supersobi Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Zgłaszam jutro 30cm karasia (złotego) - dostaję 10 pkt.Sobi zgłasza pojutrze karasia 40cm - dostaje 10 pkt. Potem jeszcze Maniek łowi karasia 50cm = 10pkt. Jeżeli dobrze rozumiem, to każdy z nas otrzyma po 10 pkt, pomimo, że złowiliśmy ryby różnej wielkości. Jak po roku czasu ustalić, że ktoś dostał kiedyś 10 pkt, skoro potem jego ryba np. wypadła z aktualnych rekordów? Liczymy punkty na bieżąco i zapisujemy w jakiejś tabeli.. Ale jest troche bezsensu w tym.. fakt.. Złowię 3 szczupaki jednego dnia 99cm, 95cm, 97cm.. Żeby mieć 10 punktów (za rekord haczyka) zgłaszam tego 95 i mam rekord + 10pkt. Następnie zgłaszam tego 97cm (znowu biję rekord) i mam następne +10pkt. No na koniec dorzucam 99cm - znowu biję rekord i mam +10pkt. Plus 3 pkt za 3 zgłoszenia daje mi 33pkt Czyli trzeba zakombinować Więc trzeba by coś zmienic
Supersobi Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Kleń 64cm = 64pkt < Szczupak 65cm = 65pkt Kleń na rekord Polski, czy 2,5kg szczupaczek ?
kocur Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Sum 249 cm - 249 pkt Raczej ciężko wrzucać wszystkie gatunki do jednego wora. Przypomina to wyważanie otwartych drzwi.
maniek Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Pogadają pogadają, a później cisza.. Panowie a może by tak bardziej konstruktywnie ? Są jakieś propozycje? Nowe pomysły? Wnioski? Coby nie było niejasności co do % długości rekordowej ryby: Lesio złowił szczupłego 95cm Rekord WŚ 133cm wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100 czyli: (95cm/133cm)x100 = 71,4285 zaokrąglajmy po przecinku zawsze w dół czyli 71 oznacza to iż długość złowionej przez Lesia ryby stanowi 71% Rekordu Długości WŚ ( 71 - tyle można przydzielić punktów - jeżeli takowe będą) Jeśli już mam zabrać głos to ,to co podał Supersobi" ,czyli sposób Tomka jest najbardziej czytelny i zarazem prosty .
DAWID Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 tyle że jest straszna rozbieżność pomiędzy tymi rekordami powiedzmy ktoś łapie sumy rekord to 229 cm żeby zdobyć około 70 punktow musi zlapać suma o dlugosci 160 cm trudna i rzadka sprawa moim zdaniem a dla bolenia przy rekordzie 99 cm zlapać 70 cm-owego często sie to zdarza.... moim zdaniem my ustalmy jakies miary nie wzorujmy sie na rekordach polski WŚ powiedzmy edycja trwa 6 miesięcy są trzy punktowane miejsca i sumujemy to razem wygrywa osoba z najwieksza iloscia punktów ........ to moja propozycja od tej pory odcinam się zostaje przy takiej...........
tomik Napisano 19 Lutego 2009 Autor Napisano 19 Lutego 2009 Zgłaszam jutro 30cm karasia (złotego) - dostaję 10 pkt.Sobi zgłasza pojutrze karasia 40cm - dostaje 10 pkt. Potem jeszcze Maniek łowi karasia 50cm = 10pkt. Jeżeli dobrze rozumiem, to każdy z nas otrzyma po 10 pkt, pomimo, że złowiliśmy ryby różnej wielkości. Jak po roku czasu ustalić, że ktoś dostał kiedyś 10 pkt, skoro potem jego ryba np. wypadła z aktualnych rekordów? Liczymy punkty na bieżąco i zapisujemy w jakiejś tabeli.. Ale jest troche bezsensu w tym.. fakt.. Złowię 3 szczupaki jednego dnia 99cm, 95cm, 97cm.. Żeby mieć 10 punktów (za rekord haczyka) zgłaszam tego 95 i mam rekord + 10pkt. Następnie zgłaszam tego 97cm (znowu biję rekord) i mam następne +10pkt. No na koniec dorzucam 99cm - znowu biję rekord i mam +10pkt. Plus 3 pkt za 3 zgłoszenia daje mi 33pkt Czyli trzeba zakombinować Więc trzeba by coś zmienic Czyli będzie można jednego dnia zgłosić tylko jedno zgłoszenie w danej kategorii.
tomik Napisano 19 Lutego 2009 Autor Napisano 19 Lutego 2009 Praktyka:Zgłaszam jutro 30cm karasia (złotego) - dostaję 10 pkt. Sobi zgłasza pojutrze karasia 40cm - dostaje 10 pkt. Potem jeszcze Maniek łowi karasia 50cm = 10pkt. Jeżeli dobrze rozumiem, to każdy z nas otrzyma po 10 pkt, pomimo, że złowiliśmy ryby różnej wielkości. Jak po roku czasu ustalić, że ktoś dostał kiedyś 10 pkt, skoro potem jego ryba np. wypadła z aktualnych rekordów? Najpierw je złówcie, czego wam życzę. Później zróbcie odpowiednie zdjęcia, zmobilizujcie się i wstawcie zgłoszenia w konkursie... i tak dostaniecie po 10 pkt Aktualizacja pkt będzie na bieżąco. Zgłaszający będzie tego pilnował.
Supersobi Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Czyli będzie można jednego dnia zgłosić tylko jedno zgłoszenie w danej kategorii. to.. to juz kompletnie bez sensu bo jeżeli złowił 3 ryby na rekord, bądź 2 lub 3 miejsce, to dlaczego miałby nie dostać za nie punktów? Jak ktoś złowi jedną rybę to dostanie punkty, ale jak 2 dziennie to już tylko jak za jedną? nonsens
DAWID Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 tak tomik teraz twoja propozycja jest bezsensu hehe
tomik Napisano 20 Lutego 2009 Autor Napisano 20 Lutego 2009 Czyli będzie można jednego dnia zgłosić tylko jedno zgłoszenie w danej kategorii. to.. to juz kompletnie bez sensu bo jeżeli złowił 3 ryby na rekord, bądź 2 lub 3 miejsce, to dlaczego miałby nie dostać za nie punktów? Jak ktoś złowi jedną rybę to dostanie punkty, ale jak 2 dziennie to już tylko jak za jedną? nonsens Fakt nonsens. Czyli zgłaszając do tej samej kategorii ryby złowione tego samego dnia trzeba będzie zgłaszać od największej
DAWID Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 od najwiekszej i jeszcze pomysl tomik jak ktos inny złapie rybe która aktualnie bedzie miała miejsce 2 to wogole jej nie zgłosi bo nie miałby punktów.......... Jak nie miałby punktów? Zgłaszasz i masz.
Kubiak Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 A może by zrobić tak,że 1cm to 1pkt np. Ktoś zgłasza szczupaka 95cm i ma 95 punktów.
DAWID Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 jeszcze bardziej bezsensu ale to już wyjaśnił SuperSobi cofnij sie Kubiak troche w tym temacie
Supersobi Napisano 20 Lutego 2009 Napisano 20 Lutego 2009 Kubiak twój pomysł na pewno nie należy do oryginalnych i pionierskich.. A nie prościej jest 1 cm = 1 pkt
tomik Napisano 2 Marca 2009 Autor Napisano 2 Marca 2009 Oddaję do waszej dyspozycji Grand Prix haczyk.pl ( w sumie do swojej też ) Póki co prowadzi Jacek z 10 pkt. Powodzenia. Ps. Co niektóre rzeczy jeszcze dopracuje, jak się dobrze wyśpię.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.