Skocz do zawartości
Dragon

Bieżąca dyskusja o zgłaszanych rekordowych rybach haczyk.pl

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

mam pytanko co do regulaminu Grand Prix Haczyk.pl czy te ryby które były zgłoszone wczesniej i widnieją w konkursie juz od jakiegos czasu są punktowane czy te które będą zgłaszane teraz na bieżącą jeśli tak to troche nie za bardzo i spóżnilismy sie z tym regulaminem bo dlaczego wiekszosc rybek bedzie tam o tak a niektore punktowane powinien regulamin ten powstac w tym samym czasie co zgłoszona pierwsza rybka!

Napisano

Dawid, przeczytaj najpierw regulamin Grand Prix spokojnie i dokładnie. Jest tam napisane od kiedy i do kiedy i jaka to edycja.

Napisano

tomik przeczytałem po raz wtóry i mi się to nie zgadza edycja trwa od 1 lutego tego roku do grudnia czyli tak jak myslalem - wczesniejsze rybki się nie liczą beznadzieja!

Napisano

Ja stwierdziłem inną paranoję (nie to żebym był zazdrosny). Skoro prawo nie działa wstecz (regulamin i grand prix powstało z datą 01.03) więc jak można włączyć do rywalizacji zgłoszenia z lutego (Jacek nie bierz tego osobiście do siebie :smile: ) :?::?:

Nie widziałem żeby ktokolwiek zaczął startować "w zawodach już przed zawodami" :?::idea:

Zgłaszam to do przemyślenia przez górę i oczekuję prawniczej interpretacji :razz: czyli posta od Lesia :razz:

Napisano
Jacek nie bierz tego osobiście do siebie :smile:

Nie biorę, nie biorę... Zaraz mnie pozbawią pierwszego miejsca, a choć chwile chciałem się nim nacieszyć, bo co do dłuższej obecności w tym miejscu to złudzeń nie mam, hehe ;)

No dobra, a na poważnie - moim zdaniem powinno to być Grand Prix 2009, i powinny się liczyć ryby złowione i zgłoszone w całym bieżącym roku, czyli od 1 stycznia do 31 grudnia 2009, z karencją na zgłoszenie powiedzmy do 15 stycznia 2010. Inne okresy - czyli od lutego, marca czy cokolwiek innego będą trochę sztuczne. Żeby nie było niesnasek, to wszyscy którzy złowili w tym roku ryby spełniające kryteria, a ich nie zgłosili, powinni mieć teraz jeszcze taką możliwość, powiedzmy w ciągu dwóch tygodni. I będzie sprawiedliwie.

Supersobi, Ty i tak znowu nałapiesz tych metrowych szczupaków i wykasujesz wszystkich :wink::mrgreen:

Napisano
tomik przeczytałem po raz wtóry i mi się to nie zgadza edycja trwa od 1 lutego tego roku do grudnia czyli tak jak myslalem - wczesniejsze rybki się nie liczą beznadzieja!

No tak rzeczywiście beznadzieja, może jeszcze zaliczyć te z innych konkursów od 2004 roku.

Ja stwierdziłem inną paranoję (nie to żebym był zazdrosny). Skoro prawo nie działa wstecz (regulamin i grand prix powstało z datą 01.03) więc jak można włączyć do rywalizacji zgłoszenia z lutego (Jacek nie bierz tego osobiście do siebie

Ty odświeżyłeś temat o ile pamiętam 13 lutego i zaczeliśmy dyskutować, że jednak Grand Prix będzie. Jacek dodał zgłoszenie 14, więc dlatego to zgłoszenie zaliczam.

• 2 weeks later...
Napisano

Mój obecny pomysł punktacji docelowo się nie sprawdzi.

Choćby dlatego, że jeżeli w tej edycji np: w kategorii "Szczupak" padną 3 po 15, 14, 13 kg a w następnej edycji takich nie będzie ale będzie dużo po np: 12 kg to i tak dostaną one tylko po 1 punkcie bo nie będą rekordami. I taki szczupak przegra z np: z rekordową płocią 40 cm, która dostanie 10 pkt a która nie padnie w tej edycji.

Bez sensu tak czy inaczej :wink:

A trzeciej kategorii specjalnie dla Grand Prix dla danej ryby do danej edycji nie będziemy tworzyć.

Wracamy, więc do wzoru:

"wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100

czyli: (95cm/133cm)x100 = 71,4285

zaokrąglajmy po przecinku zawsze w dół czyli 71 "

ale...

łowię tego przykładowego szczupaka 95 cm - dostaje 71 pkt.

a ktoś łowi Jazia 45 cm

czyli (45/57)x100 = 78 pkt. i wygrywa nasze GP

A przecież na typowych zawodach GP coś takiego było by niemożliwe.

Niemożliwe bo wiadomo, liczy się najpierw waga... my wagi nie uznajemy, więc czegoś tu brakuje. Moim zdaniem jakiejś PROPORCJI

Więc teraz tak, skoro ustaliliśmy w regulaminie Rekordowych Ryb minima zgłaszanych ryb (powiedzmy jest to nasz wymiar ochronny) więc traktujmy to jako PROPORCJĘ.

Może zróbmy taki wzór?:

Przykładowy szczupak 95 cm - 95 dzielimy na nasze minimum i mnożymy razy 100 - (95/70)x100 = 135,71 , czyli 135 pkt.

Przykładowy jaź 45 cm - (45/40)x100 = 112,5 czyli 112 pkt.

Różnica jest i dopiero bardzo ładny jaź 55 cm prawie pod rekord WŚ "pokonałby" tego typowego szczupaka. :wink:

Ewentualnie też zastanowiłbym się też jeszcze w tym przypadku nad mnożnikiem. Nie 100 a np: 150-200 wtedy udało by nam się też w miarę zachować Proporcję wagowe bez konieczności ważenia ryb.

Napisano
"wzór: (długość złowionej ryby) / (długość rekordowej ryby WS) x 100

Nie wiem czy 'długość rekordowej ryby' jako współczynnik do wzoru to najlepszy pomysł

, ponieważ może zdarzyć się tak, że będzie on "ruchomy" i... Ci którzy np. złapali rybkę

dopiero co - po podkręceniu rekordu WŚ, będą traktowani nowym wyższym współczynnikiem, i wtedy może okazać się to niesprawiedliwe, np. gdy złapiesz karasia większego o 1 cm niż kolega {dotychczasowy lider haczyka} ale i tak będziesz miał mniej punktów niż on, a tylko dlatego, że dokonałeś tego o miesiąc "za późno".

Dlatego też wydaje mi się, że lepszym współczynnikiem będzie bardziej stała i lepiej zaokrąglona norma medalowa np. za złoto w danym gatunku.

Napisano
Ewentualnie też zastanowiłbym się też jeszcze w tym przypadku nad mnożnikiem. Nie 100 a np: 150-200 wtedy udało by nam się też w miarę zachować Proporcję wagowe bez konieczności ważenia ryb.

,...że niby jak zamierzasz 'konwertować' długość na wagę? :shock: i po co? :roll:

Napisano

,...że niby jak zamierzasz 'konwertować' długość na wagę? :shock: i po co? :roll:

Podałem przykład szczupaka i jazia. Ale i tak w rzeczywistości Szczupak 95cm byłby cięższy od jazia 55, więc jakby przyjąć jeszcze jakiś w miarę proporcjonalny mnożnik we wzorze przekładałoby się to w miarę fajnie w punktach. I wychodziłoby w miarę rzeczywiście mimo tego, że nie ważylibyśmy w ogóle ryb.

Napisano

Ja bym nie brał w ogóle pod uwagę wagi, gdyż to promuje łowców sumów, szczupaków, karpi... Łowcy takich ryb jak okoń, pstrąg, jaź czy kleń mieliby mniejsze szanse, a przecież złowienie dużych ryb tych gatunków wcale nie jest proste. Grand Prix rozumiem jako konkurs z równymi szansami dla łowców wszystkich ryb, promujący umiejętności. Ktoś, kto regularnie, w zaplanowany sposób łowi np. rekordowe jazie, zasługuje wg mnie na wyższe uznanie niż ktoś, kto "przypadkiem" wyciągnął jednego, dużego i ciężkiego szczupaka.

Napisano
Ktoś, kto regularnie, w zaplanowany sposób łowi np. rekordowe jazie, zasługuje wg mnie na wyższe uznanie niż ktoś, kto "przypadkiem" wyciągnął jednego, dużego i ciężkiego szczupaka.

Popieram w 100% tach

Napisano
Ja bym nie brał w ogóle pod uwagę wagi, gdyż to promuje łowców sumów, szczupaków, karpi... Łowcy takich ryb jak okoń, pstrąg, jaź czy kleń mieliby mniejsze szanse, a przecież złowienie dużych ryb tych gatunków wcale nie jest proste. Grand Prix rozumiem jako konkurs z równymi szansami dla łowców wszystkich ryb, promujący umiejętności. Ktoś, kto regularnie, w zaplanowany sposób łowi np. rekordowe jazie, zasługuje wg mnie na wyższe uznanie niż ktoś, kto "przypadkiem" wyciągnął jednego, dużego i ciężkiego szczupaka.

Tak Jacku ale takimi kryteriami można się kierować w konkursie "Sukcesy i Rekordy" oceniając zgłoszenia w ankiecie tego konkursu: "Które zgłoszenie waszym zdaniem powinno wygrać"

A nie w Grand Prix, tu wygrywa ten, który zdobędzie najwięcej punktów. Nawet jeżeli zrobi to samymi Płociami.

A teraz do rzeczy bo mam wrażenie, że mnie źle zrozumieliście. Ja nie chcę wprowadzić do zgłoszeń obowiązku ważenia ryb. Tylko szukam takiego "przelicznika - danej" we wzorze, która sama to na podstawie wymiaru ryby jakby określi.

I dane zgłoszenia różnych ryb będą sprawiedliwie ocenione w punktach tak jak by to było w rzeczywistym Grand Prix.

Ponadto mam pomysł aby tak jak w rzeczywistym Grand Prix tak i w naszym składało się ono z "zawodów" w których trzeba przede wszystkim startować i zajmować czołowe miejsca, żeby się liczyć w całym Grand Prix lub je docelowo wygrać na sam koniec. Z tego co pamiętam tzw. "małymi punktami"

U nas będą to etapy:

I - luty - maj

II - czerwiec - sierpień

III wrzesień - grudzień

i np: zwycięzca pierwszego etapu otrzyma - 1 pkt do Ogólnej Klasyfikacji Grand Prix

drugi - 2pkt itd.

Edycję Grand Prix wygra ta osoba, która weźmie udział co najmniej w dwóch etapach i w całej edycji uzyska najmniej "małych punktów"

Wprowadzam to aby bardziej zmobilizować was do udziału bo tym samym na nagrodę nie trzeba będzie czekać rok, tylko będą co każdy etap.

A dla zwycięzcy na sam koniec postaram się jeszcze dodatkowo o coś szczególnego.

Ponadto jak sądzę dzięki temu startujący będą się musieli starać przez cały sezon co mam nadzieję przełoży się na ilość zgłoszeń :cool:

Napisano

Ale się zakręciłem, czytają te nowe propozycje. Czyli jak to w koncu jest??

Pkty wg wzoru, czy wg rekordów?

Dziwi mnie że "modzi" się nie wypowiadaja i nie udzielaja w tym temacie

• 1 month later...
Napisano

Kombinowałem, przeliczałem i może coś takiego:

Ryba w cm/przez jej minimum a potem razy, jeszcze raz jej długość:

Np:

Szczupak 95 cm

95/70 = 1,35 x 95 = 128,92 pkt

Płoć 34 cm

34/25 = 1,36 x 34 = 47,6 pkt.

Okoń 43 cm

43/30 = 1,5 x 45 = 61,63 pkt.

Karp 81 cm

81/60 = 1,25 x 81 = 109 pkt

Sum 153 cm

153/100 = 1,53 x 153 = 234 pkt

Udałoby się w ten sposób choć spróbować zachować w jakimś stopniu proporcje punktowe między poszczególnymi rekordowymi rybami bez konieczności ich ważenia.

Ewentualnym wyjątkiem byłby tu węgorz w którego przypadku po prostu przyjelibyśmy, stałą z naszego minimum, czyli 70/10 = 0,7 którą mnożylibyśmy przez dł. ryby

czyli, np:

Węgorz 88 cm

88 x 0,7 = 61,6 pkt

Napisano
Okoń 43 cm43/30 = 1,5 x 45 = 61,63 pkt.
Sum 153 cm 153/100 = 1,53 x 153 = 234 pkt

:roll: chyba też nie bardzo

może później przyłączę się do tworzenia wzoru na miarodajną punktację

Napisano
Okoń 43 cm43/30 = 1,5 x 45 = 61,63 pkt.
Sum 153 cm 153/100 = 1,53 x 153 = 234 pkt

:roll: chyba też nie bardzo

może później przyłączę się do tworzenia wzoru na miarodajną punktację

Albo albo

Stała 100 cm jako dzielnik

Np:

Szczupak 95 cm

95/100 = 0,95 x 95 = 90,25 pkt

Płoć 34 cm

34/100 = 0,34 x 34 = 11,56 pkt.

Okoń 43 cm

43/100 = 0,43 x 43 = 18,49 pkt.

Karp 81 cm

81/100 = 0,81 x 81 = 65,61 pkt

Sum 153 cm

153/100 = 1,53 x 153 = 234 pkt

Napisano

Ale to też będzie źle, zdaje się że karp 81 cm będzie w rzeczywistości cięższy niż szczupak 95 a różnica punktowa na korzyść szczupaka w tym wypadku byłaby sporo większa

Napisano

A może bez tego mnożenia :wink: czyli długość przez minimum. Ewentualnie pomnożyć jeszcze przez stałą np. 100 żeby wynik był w całościach. Trzeba tylko pokombinować z z długościami minimalnymi.

np.

Szczupak - 95 : 70 = 1,36 x 100 = 136

płoć - 38 : 28 = 1,36 x 100 = 136

okoń - 45 : 33 = 1,36 x 100 = 136

pstrąg - 49 : 36 = 1,36 x 100 = 136

Chyba zgodzicie się że złowienie 38 cm płoci to wynik porównywalny ze złowieniem 95 cm szczupaka :wink:

Napisano
Chyba zgodzicie się że złowienie 38 cm płoci to wynik porównywalny ze złowieniem 95 cm szczupaka

ale nie w Grand Prix :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.