Skocz do zawartości
Dragon

jak zakotwiczyć spławik

tola84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie jak zakotwiczyć spławik. łowie na wolno płynącej wodzie na zamulonym zalewie w Rzeszowie. mam spore problemy żeby zakotwiczć mój zestaw w jednym miejscu. próbowałem robić to w ten sposób ze dodaje dwie srucinki poniżej obciążenia głównego i podnoszę odrobinkę grunt ale prąd z czasem zatapia spławik . dodatkowo dochodzi wiatr i to muliste dno. raz udało mi się to w miarę ustawić z tym ze spadła czułość zestawu. Głebokość zbiornika to około 2 metrów woda bardzo wolno płynie dno muliste o niewielkim pochyleniu. jak znacie jakieś metody chętnie wypróbuje. O ile możecie zobrazujcie to jakoś na rysunku taki rodzaj wiedzy jest łatwiej przyswajalny.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam

A może lepiej tak zrobić że zamontować ciężarek przelotowo, przegruntowić zestaw i lekko naciągnąć żyłkę.

Pzdr

Napisano

jesli łowisz na krotkich odleglosciach na dlugosc wedziska lub do około 3-4 metrów od szczytówki wędziska to rzucasz spławik w upatrzone miejsce i starasz się szybko ściągnąc żyłkę oczywiście na tyle tylko żeby wiatr nie rozwiał żyłki po wodzie, a szczytowkę wedziska przesuwasz pod wiatr czyli w tym przypadku w prawo tak aby wiatr napiął Tobie resztę żyłki miedzye szczytówka a spławikiem, w ten sposób mi wiele razy udało sie utrzymywac zestaw w miejscu przy wietrze, wadą jest to że napięta żyłka powoduje dodatkowy opór dla ryby dlatego należałoby tutaj dociążyc zestaw (żeby spławik stawiał mniejszy opór i był bardziej czyły)

oczywiście wszystko zależy od tego z której strony wieje wiatr i trzeba w ten sposób kombinowac, najgorzej kiedy wieje bezpośrednio w stronę brzegu, wtedy warto spóbowac zatopic szczytówkę wędziska w wodzie, wówczas wiatr nieco mniej będzie wpływał na zatapianie żyłki i jednoczesne przesuwania spławika

post-4706-14544971820038_thumb.jpg

post-4706-1454497182043_thumb.jpg

Napisano

aha i pewnie nie sam prąd zatapia spławik tylko jakis zaczep, haczyk zaczepil za roslinkę na dnie prad zniosl splawik napial zylkei splawik zaczyna sie podtapiac az nam znika z oczu

Napisano

m.pawlik, do 30 minut możesz edytować swoje posty więc nie ma potrzeby umieszczania jednego pod drugim, rada tak na przyszłość ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.