Skocz do zawartości
Dragon

Melasa vs konopia- czy wykluczają się w zanęcie?

wake_up_jk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zastanawiam się nad zmieszaniem w bazowej zanęcie leszczowej takich składników: melasa ok 150-200ml (na 2kg zanęty), ok 200-350g konopii (takiej z puszek lub słoiczków), pinki i kukurydzy (tej ok 100g). Moje pytanie: czy zapach/smak melasy i konopii nie będą się wykluczać i "gryźć"?

Jeśli macie sugestie co do zapachów, ale także do proporcji zaproponowanych przeze mnie, to proszę pisać ;)

Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Leszcza i konopie - to wzajemnie się wyklucza :wink:

Zamiast konopii dodałbym do bazowej zanęty Wanilię lub Carmel MVDE. Bardzo dobre atraktory i najważniejsze że działają ;) Melasy dodaję, ale według mnie ona za bardzo zapachu nie daje (albo coś z moim nosem jest nie tak :lol: ), tylko dodatkowo skleja zanętę.

Co do robactwa w zanęcie: obowiązkowo muszą być jakieś kąski dla ryb atrakcyjne które je zatrzymają w łowisku.

napisz jeszcze do jakiej ilości chcesz dodać wymienione wyżej dodatki. Do 2-3kg mieszanki bazowej?

Napisano
Leszcza i konopie - to wzajemnie się wyklucza :wink:

Wcale się nie wyklucza, a jak przyjrzymy się dokładnie dobrym mieszankom zanętowym ukierunkowanym na leszcze zobaczymy tam mielone konopie z tym, że w małych ilościach - przyspieszają przemianę materii.

Inna sprawa gdy w grę wchodzą całe nasiona...jeśli chcesz łowić leszcze zrezygnuj z nich.

Co do melasy polemizowałbym z Hexmanem. Uważam, że wpływa ona dosyć znacząco na aromat zanęty - ale to jest moja refleksja :wink:

Napisz jeszcze jakiej mieszanki bazowej chcesz użyć i na jakiej wodzie będziesz wędkował.

PS 1. MVDE Carmel to znakomita rada.

PS 2. Swój temat umieściłeś w nieodpowiednim dziale...

Napisano
przyspieszają przemianę materii

Usprawniają pracę zanęty :wink:

Melasy nie dawałem nigdy za wiele, to może dlatego jej nie wyczuwałem. Zadanie domowe to na następne ryby zabrać dużą ilość melasy :lol:

Napisałem, że się wykluczają bo:

takiej z puszek lub słoiczków
a to dobry materiał na płocie :wink:
Napisano

No właśnie sam nie wiem jakiej bazy użyć, ale chętnie poddam się Waszym uwagom. Co do ilości to maks. 2kg. A może jako bazę zastosować zanętę do feedera, a nie dedykowaną pod konkretny gatunek? :roll: I jeszcze mam wątpliwość co do koloru. Jeśli dno jasne, to dajemy ciemniejszą zanętę i na odwrót? Czy pokręciłem? :mrgreen:

Jezioro, w którym będę feeder`ował jest niewielkie i raczej płytkie (maks. głębokość to ok 2,5m- lecz to i tak poza zasięgiem rzutu. Standardowo ok 1-1,5m). Woda dość czysta, bez większych skupisk glonów itp roślin. Dno piaszczyste.

Więc ok, konopie odrzucam, a dam melasę, pinkę i ten atraktor karmelowy. Czy kukurydzę, która także będzie przynętą dodać do zanęty?

Kurde faktycznie w złym dziale napisałem post :???: ...

Napisano
Jeśli dno jasne, to dajemy ciemniejszą zanętę i na odwrót? Czy pokręciłem?
Generalnie jeśli dno jasne to zanęta też jasna ,nie dotyczy to ryb małych tu wszelkie kombinacje dozwolone.

PS -temat przeniosę.

Napisano
wake_up_jk napisał/a:

Jeśli dno jasne, to dajemy ciemniejszą zanętę i na odwrót? Czy pokręciłem?

Generalnie jeśli dno jasne to zanęta też jasna ,nie dotyczy to ryb małych tu wszelkie kombinacje dozwolone.

Mnie się wydaje, że na odwrót , to duże nic sobie nie robią z kontrastu, bo nikogo się nie boją a małe takich miejsc unikają.

Napisano
Mnie się wydaje, że na odwrót , to duże nic sobie nie robią z kontrastu, bo nikogo się nie boją a małe takich miejsc unikają.
Ja mam,niestety inne doświadczenia , z prawie każdą większą rybą ,która jest bardzo nie ufna ,oczywiście dodam że mówię o dzikiej wodzie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.