Skocz do zawartości
tokarex pontony

Wedziska Dragon

maciekxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chłopaki - powiem może inaczej co by nie dołączyć do przekrzykiwania się. Podstawową klasyczną i typową przynętą na szczupaka jest kopyto - 6. Guma ta z główką 12g waży około 45g i to by było z mojej strony na tyle jeśli chodzi o łowienie szczupaków wędką z cw. do 25g. :cool:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ja łowię szczupaki głównie na woblerki :) gumy zakładam rzadko i raczej tylko na okonia i jeśli już to paproszki :) woblerki niezbyt duże ok 4-5 cm

Napisano
kopyto - 6. Guma ta z główką 12g waży około 45g

Czyli twoim zdaniem kopyto-6 czyli 6cm.z główką 12gr. waży 45gr. i idąc dalej za twoim rozumowaniem to spining o cieżaże wyzutu do 25gr. sie nie nadaje bo jest za słaby?To skoro ja łowie kopytami 7-9cm i główkami o ciężaże 16gr.-20gr. to jakiego twoim zdaniem powinienem użyć kija spiningowego czy morskiego.Chyba zle odbieram twój post bo o głupote cie nie podejrzewam. :cool:

Napisano

angler-73, co do kopyta 6 to już sandacz wyjaśnił. A ja proponuję ze swojej strony uzbroić to 9 cm kopytko którego używasz w główkę 16g i zważyć!

Napisano

To zupełnie żyjemy w innych światach wedkarskich bo moim zdaniem kopyto 15cm. na główce 12gr.nie jest cyt;klasyczną i typową;przynętą na szczupaka ale o gustach i guscikach sie nie gada kazdy łapie na to co uważa i ok.ale wytłumacz mi i innym do czego sa w takim razie wedki spiningowe które są przeznaczone zgodnie z opisem producenta do połou szczupaka(PIKE)i mają ciężar wyżutu od 10gr.-25-30gr.i jeszcze jedno należy zawsze pamiętać o zapasie mocy na kiju w stosunku do ciężaru przynęty. I jeszcze jedna prośba jakie twoim zdaniem powinien mieć parametry kij spiningowy na szczupaka używajac ;klasycznych;przynęt.Z góry dziękuje

Napisano

Widze że dochodzi tu do małych sprzeczek. Ja juz postanowiłem że kupie wędke o cw. 5-25g zapewne Dragona bo póki co taka mi starcza i tak częściej łowie okonie niż szczupaki a taki kij spokojnie starcza do łowienia średnich sztuk szczupców :) W następnym roku albo w wakacje zaopatrzę się w kij o większym ciężarze wyrzutowym np. do 40g :) zawsze to lepiej mieć dwa kije niż jeden :D pozdrawiam ;)

Napisano

Ależ o sprzeczkach nie może być mowy! No przecież nie z moim udziałem! :mrgreen:

angler-73, nie przejmował bym się zbytnio opisem producenta na kiju, zwłaszcza tak "renomowanego" jak Dragon. Przykładowo Dragon HM ileś tam - Pike - nie nadaje się na szczupaka i to jest powtarzająca się opinia nie tylko moja. Wędka jest za miękka i za słaba. No chyba że nastawiasz się na gluty po 60cm - to inna piłka.

Jeśli natomiast pytasz o moje zdanie to uważam, że minimum jest cw. 50g i moc około 20lb. To co bym rekomendował to cw około 80g i 30lb mocy. Wtedy masz dobre szanse przy spotkaniu z metrowym rywalem a i wypuszczenie ryby w dobrej kondycji będzie realnym zadaniem (szczególnie, że w PL sezon na szczupaka zaczyna się latem kiedy to woda jest już ciepła i tak naprawdę jedynie szybki hol gwarantuje że ryba przeżyje spotkanie z wędkarzem).

Napisano

kyrtap ja też :mrgreen: Mam Dragona Milenium Heavy Duty Pike 10-35gr.2,70 spininguje nim pare lat na rzece używając różnych przynet i łowiąc rózne ryby i nigdy o nim nie powiedziałem ze sie nie nadaje.Złowiłem na niego suma 7 kg.hol trwał 5min.

Szczupak 8kg.100cm hol 10-15min z emocji nie pamiętam :mrgreen: Polecił bym kazdemu ten kij na szczupaki i inne ryby w granicach 10kg.gdyż jego moc i akcja jest wystarczajaca.Jesli chodzi o kłótnie to podobnie jak Tomaszek ,zresztą jestem obecny o dłuższego czasu na forum WŚ a tam panują normalne tego typu dyskusje :twisted: POZDRAWIAM a po nizej mój szczupaczek

dfe35220f8a612c8m.jpg

Napisano

angler-73, nie twierdzę że się nie da. I na okoniowy zestaw udaje się czasem wytaszczyć metrowego szczupaka. Chodzi o to żeby kontrolować rybę w czasie holu i nie 'modlić się' oby się tylko udało. Sam piszesz że swoją zdobycz ze zdjęcia holowałeś około 15 min a więc bardzo długo. Pomijam już kwestię C&R i jak ryba to zniosła (na haczyku ryby zabijamy i zjadamy jak "jest wymiar" :mad: więc pominę ten wątek) - ale ryzyko że w czasie holu stracisz rybę jest też większe - bo sam pewnie przyznasz że ryba dłuższy czas robiła co chciała. Na mocnym kiju - nie dość że hol jest pewniejszy i szybszy, możesz nawet dużą rybę zatrzymać jeśli 'idzie' nie tam gdzie chcesz (np. w krzaczory) a na dodatek tylko wtedy możesz w ręku poczuć prawdziwą siłę ryby! :twisted::mrgreen: Właśnie w ręku a nie tylko posłuchać pyrkania kołowrotka!

Wracając do wątku, KoZi2o pisze o wędce do 25g a więc jeszcze delikatniejszej niż twoja, dlatego szczerze radzę że na szczupaka się nie nadaje - czytaj - gdy nastawiamy się na szczupaka.

Napisano

Z całym szacunkiem dla twojej wiedzy i doświadczenia ale nie wydaje mi sie ze łowiłeś i walczyłeś z ryba w dużej rzece która walczy z tobą w środku koryta,miałem juz nie raz na kiju rybe która zauwazyła że to ja ją mam na haczyku a nie na odwrót po paru minutach:lol: i jeszcze jedno jeśli chodzi o kontrole holu i modlenie sie jak to ująłeś wędka jest wazna ale nie najwazniejsza :!: jest to cały zestaw składający sie z kołowrotka,żyłki lub plecionki i to uważam decyduje o pewności holu,łącznika z przynęta i samej przynety a właściwie kotwiczki czy haczyka na którym ryba jest zapięta,

Na mocnym kiju - nie dość że hol jest pewniejszy i szybszy, możesz nawet dużą rybę zatrzymać jeśli 'idzie' nie tam gdzie chcesz (np. w krzaczory) a na dodatek tylko wtedy możesz w ręku poczuć prawdziwą siłę ryby! Właśnie w ręku a nie tylko posłuchać pyrkania kołowrotka!
i tu mnie zagiołeś :!: gdybym nie wiedział że rozmawiamy o wędkach to pomyślał bym ze o kijach!i jak można nie lubiec najwspanialszego dżwięku jaki wydaje hamulec kołowrotka?idąc dalej uważasz że odjazd 4kg. bolka na żyłce 0,16 na 50-60m.to nie prawdziwa ryba już nie wspomne o braniu suma na sumowy zestaw któremu czeba oddać co jego i zacząć ściągać go gdy sie uspokoi a wiem o czym mówie najdłuższy hol jaki przeżyłem trwał 45min.i skończył sie wygrana suma z powodu pekniętego haka,i ostatnia uwaga najwazniejsza spróbój kiedyś złowić rybe na normalny sprzęt i poczuć adrenaline i dreszczyk emocji związany z holem jak to robi większość wędkarzy a nie ciągnąć rybe jak zwierzaka na linie po to by go szybko i pewni wyciągnąć.

P.S Ciekawe co na to inni koledzy wedkarze którzy holowali swoje ryby życia dłużej niż 15min?Na pewno w swoich opowieściach nie mówią że sie modlili żeby sie udało a wręcz przeciwnie,odnosili sie z szacunkiem do ryby która holują i podziwiaja jej siłe a jednocześnie przynosząc chwałe sobie samemu.Przemyśl to i mam nadzieje że sie nie obrazisz że w ten sposób ci wyjaśniam moje podejscie do wędkarstwa.

A co do wyboru kija na szczupaka to faktycznie Tomaszek ma racje od 5-25 jest za słaby chyba że na twoim łowisku pływają same malce.

Napisano

No niestety nie ma tam jakichs rewelacyjnych sztuk :) jak już pisałem wyżej dużo niewymiarowych zostało wpuszczonych na zbiornik i z brzegu trudno jest złowić coś porządnego :) więc głównie nastawiam sie na okonie u siebie :) Na szczupaka to jeszcze sobie kupie wędke porządniejszą. Póki co ta mi starczy :) dzięki za porady ;) Ja osobiscie jestem gruntowcem :D a spinningować zacznę dopiero w tym sezonie tak na poważnie :)

Napisano

a Jeszcze mam pytanie czy na wędke o cw. 10-35 też można skutecznie połapać okonie ? Czy wtedy łapanie na małego woblerka ok. 4-5cm albo na paproszka nie mija sie z celem ?

Napisano

Biorąc pod uwagę lekturę tego wątku to na okonie cw 35-50 g. :wink: A tak na poważnie to 10-35 to troche za dużo jak na garbusy. Ryby te mają miękkie pyski i przy zacięciu można je uszkodzić. Więc pozostaje chyba zakup dwóch kijków. Pozdrawiam

Napisano

angler-73, jasne że się nie obrażam! Taka dyskusja jaką tu teraz prowadzimy jest powiedział bym bardzo typowa! Podobnymi usłane są wszelkie możliwe fora wędkarskie. Każdy ma swoje podejście i je tutaj wykłada. Napewno też nic nie jest na 100% na lewo albo na prawo i każdy z nas w jakiejś części przychylił by się do wywodów drugiego, ale na potrzeby dyskusji i obstawania przy swoim bardzo łatwo zekstremalizowac swoje podejście. Nie chcę wpaść w tę półapkę - więc poprzestanę na tym co napisałem. Niech każdy to interpretuje jak umie, chce i może.

nie wydaje mi sie ze łowiłeś i walczyłeś z ryba w dużej rzece która walczy z tobą w środku koryta

Shannon na wysokości j. Ree jest dość duża ;) Można by zresztą godziny spędzić na tej dyskusj, rozważając wszelkie poboczne wątki - jak np. rozginanie kotwiczek, które moim zdaniem nie ma wiele wspólnego z mocą zestawu, a przynajmniej nie zawsze i nie przy każdej rybie (nie mówię o szczupaku, bo jego akurat już gdzies nazwałem na tym forum "głupkiem" czy "osiłkiem" ze względu na sposób w jaki walczy).

A co do wyboru kija na szczupaka to faktycznie Tomaszek ma racje od 5-25 jest za słaby

Cieszę się tylko że na sam koniec zgodziłeś się ze mną w kwestji kluczowej dla tego tematu czyli wędki do 25g :mrgreen:

Napisano

Pierwszym wędziskiem jest Dragon Mystery Contact Jig 3-20g, a drugim Dragon Millenium Sensitive Zander cw 14-35g. Ciekaw jestem waszych opini na temat tych wędzisk bo mi się wydaje że ten kij z serii mystery to chyba jednak nie jest na sandacze :P no chyba ze na jakies mniumnie... Bardziej wierze w drugie wędzisko na pewno jest mocniejsze no i mozna sie pobawic większymi przynętami. Stad moje pytanie dlaczego Contact Jig został nazwany hitem sezonu w połowach sandaczy ?

Napisano

Dragon Mystery Contact Jig 3-20g ma zanizony ciezar wyrzutu, kummpel ma takiego i naparza 30g przynetami kijek nawet nie jeknie :lol: Ja zobserwowalem tyle ze jest szybki czuly, ma spory zapas mocy. Sandaczow kumpel nie lowi wiec czy dobra na sandala to ci nie powiem :roll:

Gość wobler129
Napisano

Mam Millenium Power Jig 225cm 5-25g wklejka typowo sandaczowa - jest super :grin:

Napisano

I tu cie złapałem;napisałeś

Cieszę się tylko że na sam koniec zgodziłeś się ze mną w kwestji kluczowej dla tego tematu czyli wędki do 25g

a ja napisałem;A co do wyboru kija na szczupaka to faktycznie Tomaszek ma racje od 5-25 jest za słaby chyba że na twoim łowisku pływają same malce.

Widzisz różnice? Dolna granica jest nie do przyjęcia bo jest za niska jak by była od 10-25gr to nadawał by sie sredniaki.Ale koniec tamatu,super mi sie z tobą szeptało i cenie takich jak ty.pozdrawiam i do następnego :mrgreen:

Napisano

Sorki że się wtrące ,ale akurat w jednej kwesti Tomaszek ma racje,

braniu suma na sumowy zestaw któremu czeba oddać co jego i zacząć ściągać go gdy sie uspokoi a wiem o czym mówie najdłuższy hol jaki przeżyłem trwał 45min.i skończył sie wygrana suma
Może nie wiesz ,ale sum po tak długim holu to już tylko tzw"szmata" i wielce prawdopodobne że tylko raki będą miały uciechę z niego.
Ciekawe co na to inni koledzy wedkarze którzy holowali swoje ryby życia dłużej niż 15min?Na pewno w swoich opowieściach nie mówią że sie modlili żeby sie udało a wręcz przeciwnie,odnosili sie z szacunkiem do ryby która holują i podziwiaja jej siłe a jednocześnie przynosząc chwałe sobie samemu.P
Chwałę i szacunek zawsze będzie miała ryba, czy to będzie płoć ,karp , czy sum .
Napisano

Masz racje Maniek,ale takie sumy co akurat mi wziął na Warcie trafiają sie żadko i mało kto nastawia sie sprzętowo na takiego potwora,do tego wzioł nie na ten kij co miał jak sie często dzieje :twisted: zaatakował małą rybke na żywcówce i walczyłem z nim na odcinku uregulowanym i szedłem z nim od mostu do mostu i gdy już był prawie jak ;szmata;stanął w dołku pod jakimś konarem i po zawodach,2 tyg.póżniej jakis gościu wyciągnął w tym samym miejscu suma jak to w wiadomościach mówili potwora 48kg.i jestem wręcz przekonany że to był mój.Pare lat mineło od tego wydażenia i nie miałem szczęścia przeżyć takiej przygody.Tomaszek łowi w rzekach napewno bardziej rybnych i obfitujących w takie okazy a u nas jest coraz gorzej :cry:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.