Michcio Napisano 20 Października 2008 Napisano 20 Października 2008 noi powoli moje marzenia zaczynają się spełniać! dzisiaj się dowiedizałem że wraz z 5 osobową ekipą od 9 do 17 maja 2009 jedziemy nad Jezioro Ivösjön w Szwecji. Wraz z radością przyszedł pewien niepokój. Od 5 godzin przeglądam fora nt. spinningu i tak się zastanawiam, co ze sobą zabrać? Woblery? Gumy? Blachy? Żywca ? Jakie rozmiary przynęt? Po pierwsze musze chyba uzupełnić sprzęt szczupakowy. Też zastanawiam się nad tym czego tam używać, żyłka? plecionka? Ahhh7 mc do wyjazdu a ja czuje jakby to było jutro kocham to uczucie oczekiwania
Gość wobler129 Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 Lepiej zaopatrz się w pletkę. I podstawą będzie Salmo Slider 10 Ja uwielbiam nim łowić
nhandu Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 do Szwecji jedziesz z pewnością po szczupaka życia (czego serdecznie Ci życze) więc jeśli chodzi o rozmiary przynęt powinny być w wersji BIG tam nie ma co się bawić w 9cm kopyta tam to są paprochy wg mnie przynęty od 12cm w górę, plecionka obowiązkowo na tamte szczupaki trzeba mieć solidny zapas mocy, a co i ile masz zabrać to już Twoja decyzja ale lepiej mieć za dużo niż za mało, łowić będziesz pewnie z łodzi więc kilogramów nosić nie będziesz. Życze metrówy
Gość wobler129 Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 wg mnie przynęty od 12cm w górę Niekoniecznie. Właśnie bardzo dużo szczupaków łowi się na Slidery 10-tki. Są naprawdę rewelacyjne Do tego mogę dołożyć Salmo Fatso - jednak ja wolę Sliderki. Rozumiem, że łowisz zwykłym kręciołkiem ze stałą szpulą? Może opisz swój sprzęt to będzie łatwiej doradzić coś z przynętami... Bo slider i fatso trochę ważą i lepiej byłoby złożyć zestawik castingowy - tani
nhandu Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 Właśnie bardzo dużo szczupaków łowi się na Slidery 10-tki ale łowi sie ich tak dużo dlatego że ten rozmiar, model itd są tak skuteczne, czy dlatego że najczęściej się nimi łowi a nie większymi które ważą hmmm bardzo dużo i niewygodnie się nimi łowi??? Nie podważam skuteczności żadnej przynęty, wg mnie niema za dużych przynęt na szczupaki, a w mojej poprzedniej wypowiedzi chodziło mi o gumy, polecam film Jig Master napewno pomoże Ci odpowiednio się przygotować do wyjazdu
Paco Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 mysle ze jak juz dojedziesz na miejsce to warto odwiedzic sklep wedkarski na miejscu. Zobaczysz co proponuja na freskvatn wiec moze warto poczekac. Moze jakies wobki rapala?, moze gumki storma, obrotowki blue foxa. U mnie podaja w katalogu woblery rapala, konkretnie X-rap magnum 12-14-16cm oryginal 11-13cm X-rap jointed 13cm X-rap 14cm czesc z nich jest plywajaca a czesc tonaca
Michcio Napisano 21 Października 2008 Autor Napisano 21 Października 2008 no to tak z racji iż wyjazd sam w sobie będzie drogi a ja dotychczas skupiałem się na "drobnym" łowieniu, to nie planuje łowić "metrówek" ( ale mieć taki przyłów? hi hi) Sprzęt jaki posiadami i zamierzam łowić to gumy do 25gr i woblery. Wędka Daiwa Powermesh 5-25g , kręcioł - pożycze od kolegi - Shimano Twin Power XTR 2500 i na to będzie plecionka i na drugiej szpuli żyłka. Drugi kijek to naprawiony i wpłeni sprawny Mikado Blasterpinn 300, 0 do 30g oraz kupiona " na jeden wyjazd" shimano catana 4000 FA ( chyba że znajdę jakimś trafem 300 zł na kręcioł) jak się zepsuje to się nic nie stanie Z przynęt to myślałem Polskie "klasyki": - wahadła, obrotówki( nr 3,4) - kopyta w rozmiarach 7,5 oraz 10 cm różna kolorystyka natomiast ilośc nie wiem, 40-60 sztuk ? - twistery 7,5 oraz 9 cm oraz - woblery: a) Shad Rap 5 cm, 8 cm, 10 cm Minnow Rap 9 cm c) się zobaczy co się dokupi jak macie dodatkowe sugestie to proszę bardzo, jednak sprzęt mnei straszni eogranicza P.S dzięki za powyższe podpowiedzi
sinus Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 Michcio, jakbym płacił niemało za wyjazd, to nastawiałbym się na to czego w polsce nie masz - czyli metrówki właśnie.... jechać tysiące kilometrów i płacić tysiące złotych aby polować na 60 w sumie twój wybór, ale radzę się zastanowić... za stosunkowo nieduże pieniążki można kupićw miarędobre kijaszki o większej mocy - było ostatnio pisane na forum o wyprzedażasz - a kręcioł shimano catana 4000 FA w opinii wielu osób na tym forum jest na tyle mocny, że ten jeden wyjazd nawet przy ciężkim łowieniu przeżyje...
Gość wobler129 Napisano 21 Października 2008 Napisano 21 Października 2008 Zdecydowanie za miękki kij - za mała moc. Na Twoim miejscu dokupiłbym jakiś mocniejszy kij - niekoniecznie drogi, który by obsługiwał Slidera Może mam bzika na jego punkcie, ale kto łowił ten wie o czym mówię
sinus Napisano 22 Października 2008 Napisano 22 Października 2008 Michcio, w odpowiedzi na pytanie z priv poszukaj jakie kije zamówiłi artech , wobler129, i chyba Homegeon - jakiś dragon kogut... było o tym bardzo nie dawno więc nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem
Gość wobler129 Napisano 22 Października 2008 Napisano 22 Października 2008 poszukaj jakie kije zamówiłi artech , wobler129, My mamy do 42g. Kijki są kurcze wyjątkowo twarde i mocne Wyjątkowo twardy kij jak na te c.w. i chyba Homegeon - jakiś dragon kogut Dominik ma kijek do 60g. Też z przeceny i też seria Millenium - te o 60g chyba jeszcze są w przecenie
Endrju Napisano 22 Października 2008 Napisano 22 Października 2008 Fishing-Mart Zescrolluj trochę i szukaj kijka na promocji. Jeszcze jest dostępny.
artech Napisano 24 Października 2008 Napisano 24 Października 2008 Michcio, z własnego doświadczwenia powiem tak: Jedziesz nad jezioro, dlatego prawdopodobnie główną metodą połowu będzie trolling. Sprzęt jakiego potrzebujesz powinien być solidny i to nawet bardzo. Kij krótki i mocny (około 2m i cw do 50-60 g) ten który poleca Endrju, się nada ale ten millenium kogut czy zander do 42 g też da radę. Kołowrotek mocny i niezawodny (nie kupuj tandety), w wielkości pozwalającej pomieścić 150 m plecionki o wytrzymałości co najmniej 20 lb. Co do linki to masz odp. przy kołowrotku Do tego mocne stalowe przypony i sprawdzone krętliki z agrawkami. Dobrze by było mieć zdublowany zestaw podstawowy, tak w razie "w" Przynęty to przede wszystkim duże głęboko schodzące woblery, np: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/siek-m-lorbas-23cm-g5-a20-p641-k4265.html http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/siek-m-szweja-g5-a20-p641-k4266.html http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/siek-m-troll-g5-a20-p641-k4267.html Podstawowy kolor - okoń Do tego Pike Salmo najlepiej głęboko schodzące 16 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/salmo-pike-g5-a20-p92-k482.html Uzupełnieniem przynęt będą jerki i gumy, duże gumy 5-6 calowe kopyta Relaxa bedą ok. Przyda się także lżejsza wędka spinningowa ale poniżej wędki o cw do 30 g nie ma co schodzić. Do tego przynęty na nasze polsikie szczupaki, czasami też się przydają, można zapolować na szwedzkiego okonia To na razie tyle co przyszło mi do głowy na szybko.
Michcio Napisano 26 Października 2008 Autor Napisano 26 Października 2008 dziękuję artach zdążyłem skompletować dwa kije 1) kijek o którym mówił Sinus oraz wobler już zakupiłem - ten Dragon do 60 g, kołowrotek Catana 4000 FA ( na inny mnie nie stać), myśle teraz nad doborem odpowiedniej plecionki( 20 lb) o odopowiednim przekroju. 2) kijek jak już wposminałem wcześniej Mikado Blaster Spinn 300, 30g i kołowrotek Shimano Twin Power XTR 2500, na nim żyłka. Przynęty to 10 cm kopyta ( tak mi tez kolega mówił z którym jadę i który łowił sporo w skandynawii ) no i woblerów masa, tak jak wspominaliście dziękuję za podpowiedzi!
artech Napisano 26 Października 2008 Napisano 26 Października 2008 kołowrotek Shimano Twin Power XTR 2500, na nim żyłka. polecam do tego również plecionkę np. 10 lbPrzynęty to 10 cm kopyta rozumiem że to przynęty na okonia
artech Napisano 26 Października 2008 Napisano 26 Października 2008 myśle teraz nad doborem odpowiedniej plecionki( 20 lb) o odopowiednim przekroju. osobiście mogę polecić PowerPro lub Stren Super Braid.Z opini kolegów po kiju, godne uwagi są jeszcze: cortland spectron i cortland braid master, tuf line xp i spiderwire stealth oraz Sufix Performance Braid ( ta ostatnia dobra podobno od 20lb, ostatnio zakupiłem 10 lb ale jeszcze nie testowałem)
Gość wobler129 Napisano 27 Października 2008 Napisano 27 Października 2008 osobiście mogę polecić PowerPro lub Stren Super Braid. Streena nie miałem, ale mam na kręciołkach Power Pro i Power Strike i ta druga jest lepsza - zaczynając od niemal okrągłego przekroju ( w PP jest całkiem płaska ) kończąc na jakości - wogóle nie widać "frędzelków" od przetarć itd.
artech Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 ( w PP jest całkiem płaska ) kończąc na jakości Wobler przestań wypisywać takie bzdury Bo albo nigdy w życiu nie widziałeś na oczy PowerPro albo koła Power Pro nie jest może najlepszą plecionką dostępną na rynku ale na pewno nie można jej zarzucić że jest płaska w przekroju
Michcio Napisano 28 Października 2008 Autor Napisano 28 Października 2008 Artech pisałeś żeby kołowrotek mieścił 150 m plecionki. Catanka mieści mm/m:0,25-260/ 0,30-180/ 0,35-130/ 0,40-100 . Szpule plecionek dostępne w sprzedaży mają 137 metrów więc mam nadzieje że to nie zrobi wielkiej różnicy do tegi jaki kolor wybrać ? Bo prawdopodobnie na moją kieszeń to będzie właśnie wposminana PowerPro
artech Napisano 28 Października 2008 Napisano 28 Października 2008 Michcio, ja używam zielonej i tylko takiej, chociaż podobno czerwona jest mniej widoczna w wodzie Szpule plecionek dostępne w sprzedaży mają 137 metrów więc mam nadzieje że to nie zrobi wielkiej różnicy nie na pewno nie zrobi i spokojnie się zmieści.
elpojo Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 ( w PP jest całkiem płaska ) kończąc na jakości Wobler przestań wypisywać takie bzdury Bo albo nigdy w życiu nie widziałeś na oczy PowerPro albo koła Power Pro nie jest może najlepszą plecionką dostępną na rynku ale na pewno nie można jej zarzucić że jest płaska w przekroju ALE BZDURY! ! ! Na 3 młynkach mam PowerPro, niedowiarków zapraszam na testy organoleptyczne
Paco Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 Oj panowie....robice dywagacje na temat plecionki PP a temat o szwecji idzie...
artech Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 elpojo, to znaczy, że Twoja PP jest płaska?? O odp. poproszę jednak w temacie o plecionkach.
maniek Napisano 29 Października 2008 Napisano 29 Października 2008 temat o szwecji idzie...Ta jest ,popieram na Szweda panowie wędkarze , na Szweda.
Michcio Napisano 30 Października 2008 Autor Napisano 30 Października 2008 wczoraj dostałem od wujka kilka fajnych dużych wahadeł co o tym sądzicie? bo ja zamierzam je przyzbroić i zabrać Artech - widze że zorientowany jesteś w temacie Szwecji - łowiłeś coś na wahadła?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.