Skocz do zawartości
tokarex pontony

Czym mielicie ziarna itp?

Tołdi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanko (ponieważ dopiero od niedawna zaczynam "bawić" się w zanęty) - czym mielicie ziarna i tym podobne? Kiedyś próbowałem mielić prażone konopie w elektryczej maszynce do mięsa na sitku do maku, ale niestety maszynka tego nie wytrzymała (poszedł plastikowy element od ślimaka, naszczęście tani :) ). Próbowałem też ręcznej maszynki do pieprzu, ale ta się zapycha i nie idzie już dalej mielić. Słyszałem, że używa się młynków do kawy, tylko nie wiem czy elektrycznych ( maszynka do mięsa nie podołała, czy młunek wytrzyma? ) czy ręcznych?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

ja miele konopie i inne oleiste ziarna w młynku do kawy ale w proporcji 1:1 z bułką tartą,kaszką kukurydzianą i staram sie nie zmielić tego a pył tylko by ziarna były "przełamane",maszynka do mięsa (ja mam starą ręczną) też jest dobra i daje rade z tym że dodaje więcej bułki tartej i czasem miele wszystko dwa razy

Napisano
poszedł plastikowy element od ślimaka, naszczęście tani :)
:mrgreen: Ja kupiłem od razu 5szt .co by nie być zaskoczonym w czasie mielenia :wink: ,ale u mnie rozsypał się na pelecie i suchej karmie dla psa.A konopie tylko w starym młynku elektrycznym do kawy ,i nie mieszam z żadnymi dodatkami ,tyle tylko że nie sypie konopi na ful.
Napisano
ja miele konopie i inne oleiste ziarna w młynku do kawy

Ja też tak mielę ziarna, tylko trzeba pamiętać by co jakiś czas przeczyścić młynek :wink: (bo jak jest długo nie czyszczony to słabo mieli :razz: )

Napisano

Ja konopie prazone mielę normalną maszynką do mięsa, tylko oczywiście nie na końcówce do maku, tyko na odrobinę wiekszej :lol: . Na jedne z zawodów miałem do zmielenia prawie kilogram i miałbym ciężko zmielić to w takim młynku :wink: . Dlatego zależy od ilości. Na małą ilość nie oplaca się brudzić całej maszynki :wink:

PS ja miele bez bułki tartej. Co daje dodanie bułki tartej do mielenia nasion oleistych? Bo powiem szczerze, że pierwszy raz się z tym spotykam :shock:

staram sie nie zmielić tego a pył

konopii nie da sie zmielić na pył :lol::mrgreen:

Napisano

Ponoć wchłaniają część oleum i łtwiej się mieli a przy okazji przechodzi bułka zapachem tego co mielimy. Ale czy tak jest w rzeczywistości zamierzam dopiero sprawdzić.

Napisano
wchłaniają część oleum

Co przy zanętach płociowych jest nie wskazane, bo płocie uwielbiają zanęty które mocno pracują, a co za tym idzie są oleiste :wink: .

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
bo po co?

aromat? :wink:

Jeżeli zmielisz ziarna to ich aromat jest dużo mocniejszy. Oczywiście są sytuacje, kiedy ziaren nie miele(np. strzelanie z konopi), ale takie sytuacje zdarzają się niezmiernie rzadko.

Bardzo mocny aromat mają dodatki wcześniej wyprażone, a dopiero później zmielone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.