Paco Napisano 24 Października 2008 Napisano 24 Października 2008 Witam kolezenstwo po kiju. Zapatrzylem sie na wedzisko SHIMANO BEAST MASTER AX SPECIMEN 3,66m BMAX 12275PDL, doskonale pasuje do dloni jest lekkie. Mam pytanie czy takiej karpioweczki mozna uzywac rowniez jako cast? Cw tej wedeczki jest do 100g wiec calkiem sporo. Nie mam pojecia jaka jest akcja ale przypuszczam ze paraboliczna? Nadmieniam ze lowie w morzu no i od nowego sezonu w jeziorach..coz teraz juz sie raczej nie oplaca zalatwiac zezwolenia...zwlaszcza ze juz od 17:00 robi sie u mnie ciemno... Moze ktos mial do czynienia z tym sprzetem. Do tego chce dolozyc Shimano Exage 4000FA czekam na opinie czy warto....nie chodzi o inwestowanie lecz o komfort...
Paco Napisano 25 Października 2008 Autor Napisano 25 Października 2008 No i zastanawiam sie nad kolowrotkiem do tego....moze ma ktos jakies sugestie?
maniek Napisano 27 Października 2008 Napisano 27 Października 2008 Mam pytanie czy takiej karpioweczki mozna uzywac rowniez jako cast? Prosiłeś to odpiszę ,od razu zaznaczam macać macałem tylko w sklepie łowić nie łowiłem ,ponieważ jak się domyślasz akcję ma paraboliczną ,jak dla mnie zbyt miękka ,teraz czy można karpiówki użyć jako surfcasta ,otóż sporadycznie to i owszem ,można ,ale zakładając ciągłe łowienie to odradzam ,inna budowa blanka inna specyfika pracy ,pomyśl ile razy będziesz rzucał w ciągu no np 4 godz. a ile razy zarzuca karpiarz ,owszem karpiówki są zbudowane z mocnych materiałów i z myślą o dużych przeciążeniach ale nie non stop.A taki surfcast to prawdziwy muł roboczy ,nie dość że ścianki ma grubę to wykonanie samego blanku jest nie co inne i różni się od karpiówki ,teraz druga sprawa cw karpiówki mają podany zakres w lbs i znaczne przekraczanie tego progu zbyt często kończy się połamaniem ,w surfcascie wygląda to trochę inaczej nawet stałe przekraczanie cw nie szkodzi to wędzisku bo ono ma spory zapas owego cw.Posiadam surfcasta firmy Jaxon i jestem bardzo zadowolony z tej firmy i następne tego typu wędzisko też kupię tej firmy.
Paco Napisano 27 Października 2008 Autor Napisano 27 Października 2008 maniek, o prosze bardzo fajnia opinia ktora daje do myslenia... Chcialbym nadmienic jeszcze ze niekonieczne mi sa rzuty na odleglosc ponad 100m Lowienie w mojej okolicy calkowicie inne jest niz typowy surfcast. glebokosci kolo 100m zaczynaja sie czesto juz na 10-40m od linii brzegu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.