maniek Napisano 20 Grudnia 2005 Napisano 20 Grudnia 2005 Przechowywanie i konserwacja żyłek. Najwyższej klasy żyłki mają dodatki chroniące je przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego oraz zmniejszające chłoności wody, główna bolączka naszych żyłek . Logiczne wydaje się przechowywanie żyłki w ciemnym miejscu , zapakowanej w nieprzepuszczający powietrza woreczek z folii polietylenowej,po uprzednim wytarciu jej w wacie z detergętem . Najlepiej przechowywać ją w lodówce , w stałej temperaturze , w granicach 5-10 st. C Za niska tem. poniżej 0st.C również szkodzi żyłce, wywołuje powstawanie krystalitów a to z kolei zwiększa kruchości żyłki , co nieraz zaobserwowałem przy połowach z pod lodu na zwykłą letnią żyłkę.
keri Napisano 10 Stycznia 2006 Napisano 10 Stycznia 2006 A może są jakieś sposoby konserwacji plecionek?
maniek Napisano 10 Stycznia 2006 Autor Napisano 10 Stycznia 2006 Keri pewnie że są nawet o tym niedawno czytałem jak tylko odnajde to zapodam.
DAMIANO Napisano 12 Marca 2006 Napisano 12 Marca 2006 tez jestem ciekawy jak plecionki konserwowac bo za dobra plecionkę trzeba trochę zapłacic a wogóle warto wiedziec jak dbac o plecionkę. więc też czekam na poradę w sprawie konserwacji plecionek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.