Skocz do zawartości
Dragon

Jeziora Kamionki, Głuchowo, Owieczkowo - proszę o informacje

Tomasz Filipiak

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 months later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Interesują mnie wszelkie informację o jeziorach :

Kamionkowskie pod Toruniem

Głuchowo koło Chełmży oraz

Owieczkowo niedaleko Golubia-Dobrzynia.

Jak kształtują się te jeziora jeśli chodzi o drapieżniki (głównie interesują mnie informację pod kątem spiningu)

Pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Także interesuje mnie to łowisko. Jeżeli ktoś coś o nim wie prosiłbym o podpowiedzi.

Napisano

Witam Pablotor. Mnie też interesuje jęzioro Kamionkowskie jeżeli chodzi o spiningowanie. Mogę Ci udzielić kilku porad na temat jęziora Głuchowo koło Chełmży. Jeżeli jeszcze interesuje Cię ten temat to daj znać.

Napisano

Jasne, że mnie interesuje :razz:

Jeśli chodzi o kamionki to jako takie informacje mam bo jeżdżę tam od roku, ale zawsze warto uzupełniać wiedzę. Ogólnych informacji mogę Ci udzielić. Dodam tylko, że u mnie w grę wchodzi tylko połów z brzegu ponieważ niestety nie posiadam łódki.

Jesteś z Torunia ?

Napisano

Pochodzę z Chełmży. Ja też będę pisał o połowach z brzegu bo też tylko tak łowię. Głównie interesują mnie rybki drapieżne ponieważ lubię pospiningować co nie znaczy że innych nie łowię. Jak tam z dojazdem. Byłem niedawno tam tylko obejrzeć. Patrząc od strony plaży byłem po lewej stronie (na tym większym zbiorniku-że się tak wyraże) Wygląda dosyć ciekawie. Ciekawe jak rybostan? Jeżeli chodzi o Głuchowo to jest łowisko na którym raczej jest niemożliwe wędkowanie z brzegu. Jest dosyć płytkie a co za tym idzie jest sporo "zielska" no i dużo trzcin. Jest kilka pomostów, ale to sobie wędkarze porobili i raczej nie wypada zajmować. Jeżeli chodzi o rybki to jest szansa na ładnego karpia. Na jesień chłopaki połowili ładnych szczupaczków. Ale tak jak wspominałem raczej z łodzi lub pontonu. Ogólnie nie mam zamiaru tam spędzić tego sezonu. Polecam Grodno ,Pluskowęsy lub Archidiakonkę.

Napisano

z dojazdem na kamionkach problemów żadnych nie ma co niestety w ciepłych okresach ściąga wiele turystów na dzikie plażyczki więc o wędkowaniu w ciszy można pomarzyć :wink:

W zasadzie do każdej części jeziora jest elegancki dojazd. Patrząc na lewy brzeg od strony plaży jest droga wzdłuż całego brzegu i potem jest rozwidlenie, jedno prowadzi na cypelek na "małych kamionkach" (tym mniejszym zbiorniku) a drugie prowadzi na ich koniec. Od prawej strony prowadzi droga która kończy się kawałek za wyspą. Jeśli chcesz mogę Ci rozrysować jakiś plan. Gdzieś mam też mapę batymetrzyczną jak znajdę to wrzucę.

Łowię tam tylko na spining. Na pewno jest okoń i słyszałem że trafią się całkiem ładny. Sam łowiłem malutkie, ale nie poświęcałem zbyt wiele czasu tej rybie. Jeśli chodzi o szczupaka to w tym roku wczesną i późniejszą jesienią była tragedia. Na wiosnę padły jakieś 4kg i 5kg ale z łodzi i pod koniec lata na pewno jedna metrówka. Ubiegła jesień za to była rewelacyjna - przynajmniej na początku i można było nieźle połowić. Ogólnie jezioro to uchodzi za bardzo chimeryczne. Więc teoretycznie warunki są a z jakiegoś powodu nie biorą a czasem nie wiesz czemu zaczyna się jazda która na przykład potrafi bardzo krótko trwać...trudno wyczuć. Ja z reguły używam tylko gum. Może to błąd dlatego zamierzam to w przyszły sezonie zmienić. Możemy umówić się na wiosnę ;)

Na Grodnie byłem raz. Słyszałem, że jest tam sandacz ? Prawda to ? Jak tam ze szczupakiem ?

A te Pluskowęsy i Archidiakonka ? (czy jak to tam się piszę) :)

Pozdrawiam.

Napisano

Na Grodnie nie słyszałem żeby sandacz robił szał mimo że jest. Szczupaczka trochę więcej połapano, szczególnie póżniejszą jesienią. Za sandaczykiem to już lepiej na Archidiakoneczkę. Chociaż też tam szału nie robi. Niestety ta ryba tak ma. Ale jeżeli interesuje cię połów sandaczy i chciałbyś się poświęcić tej rybie bardziej to polecam jez. Chełmżyńskie a konkretnie to "mniejsze" od strony Grzywny. Ja w tym roku połowiłem tam szczupaczków. Nie były to jakieś okazy 40-70 cm. ale jest zabawa. Można trafić okonia. Ogólnie woda dosyć ciekawa do spiningowania( dosyć duża i mało zaludniona więc jest gdzie poszaleć) Możesz coś tam narysować, o dojeździe do Kamionek.

Napisano
Polecam Grodno ,Pluskowęsy lub Archidiakonkę.

Warto dodac ze do wszystkich tych jezior rok temu obowiazywaly doplaty w kolach ktore sie nimi opiekowaly :twisted:

Wiec warto najpierw zadzwonic do odpowiedniego kola wykupic doplate (o ile bedzie mozna) aby nie bylo rozczarowan nad woda :evil:

Pozdr

Napisano

W tym roku słyszałem, że nie ma żadnych dopłat...płacisz za komplet jakoś chyba 320 + członkowska i możesz łowić wszędzie. Słyszałem to od dwóch znajomych ale sam nie byłem w kole więc na 100% nie wiem.

Nad archidiakonką jest dosyć swobodnie jeśli chodzi o spining z brzegu ? Na co tam najczęściej łapiesz sandacze ?

Z chełmżyńskim słyszałem że z brzegu kiepsko...?

Napisano

Jeżeli chodzi o składki to już kupiłem i sprawa wygląda następująco- nie ma żadnych dopłat w tym roku. Ja wykupiłem i zapłaciłem 250+58 członkowskie =308 zł. Bez Wisły i wód górskich (w tym jest spining i łódka, nie ma tak jak było przedtem że albo spining albo łódka, albo to i to razem. Jak się kupuję automatycznie trzeba kupić spining i łódkę. Z Wisłą kosztuje 30 zł. więcej a z wodami górskimi 70 zł więcej. Także jeżeli chodzi o dopłaty to nie ma i można wędkować na każdych wodach PZW. Jeżeli chodzi o spiningowanie na Archidiakonce to jest swobodnie ale to jest mała woda i nie ma co się nastawiać na większe chlapanie kijem o wodę bo obrzucasz jęziorko moment. Chyba że ktoś nie lubi przemieszczać się ze spiningiem i woli rzucać w miejscu to polecam. Ja bynajmiej do spiningu potrzebuję dosyć długiej lini brzegowej i jest wtedy gdzie pomachać. A kto ci powiedział że z Chełmżyńskim jest kiepsko z brzegu ? Patrząc pod kątem spiningu to jest jedna z najlepszych wód (nie chodzi mi rybostan- wiadomo raz złapiesz raz nie) Żeby obłowić całe jęzioro to ci sezonu zbraknie. Ja łowię tylko z brzegu i nie ma z tym najmiejszych problemów. Ktoś może patrzył pod kątem dostępu do wody np. autem. Zgodzę się że nie objedziesz jęziora dookoła samochodem ale nie wszyscy muszą mieć samochód pod nosem a już wogóle jeżeli chodzi spining. Ale są też miejsca gdzie dojedziesz bezproblemowo pod samą wodę. Trzeba tylko znać ich położenie. Jakby cię zainteresowało to mogę cię jakoś poprowadzić. Do spiningu polecam. Jest się gdzie wykazać.

Napisano

Drogi obejrzane. Dzięki. Napewno nieraz wybiorę się pospiningować? A orientujesz się jak węgorzyk lub biała? Może wiesz w której części się spodziewać lepszych efektów? Znajdź na jakiejkolwiek mapie miejscowość Strużal (to jest ten duży cypel) bardzo prosto trafić. Od Chełmży jakieś 2-3 km. Jedziesz prościutko do samej wody. Nie ptrafię dać takich linków na kompa jak ty. Obsługuję kompa amatorsko. Napisz czy wogóle orientujesz się w znajomości Chełmży i jej okolicach to ci napiszę więcej dojazdów.

Napisano

Witaj adi!

Mnie również interesują dojazdy do Chełmżyńskiego. Woda to duża, więc i rybostan pewnie jako tako wygląda.

Tu masz skan jeziora f89ccfd0b4fd8441m.jpg zapisz go na dysku, otwórz w paincie i zaznacz kolorem dojazdy.

Jak wygląda z Głuchowem i Archidiakonką - da się tam dojachać nad samą wodę i zwodować łódkę?

Zeszłoroczny szczupak z Głuchowa znaleziony na stronie grudziądzkiego klubu spinningowego: http://www.klubskala.pl/osagrudziadz/zdjecia/duze/151108_3_duze.jpg

Napisano

adi jeśli chodzi o chełmżyńskie to nigdy tam nie łowiłem. Słyszałem tylko że z brzegu to ciężko bo... tam to długie wypłycenie... tam nie ma dojść... a tam to coś jeszcze innego... a jakoś nie złożyło się pojechać i sprawdzić. Jak możesz to podaj jakieś dojazdy i ciekawe miejsca do wędkowania z brzegu. Jak dasz radę to wykorzystaj mapkę, którą podesłał Lesio.

Napisano

mapę skopiowałem na dysk i zaznaczyłem drogi tylko0 jak ją tutaj teraz wstawić?

Napisano

mam nadzieję że się rozczytacie. Te drogi są pewne. Można dorwać coś takiego 5eda03328030683cm.jpg. polecam.

Napisano

Orientujecie się czy można coś wyrwać na Kamionkach z lodu?

Napisano

Dzięki, a czy jest jakiś dojazd od strony Pluskowęs, czy Zalesia?

Tak na marginesie - edytuj posty, jest na to 30min.

Napisano

Jeśli chodzi o kamionki to nie orientuje się jak tam z węgorzem i nie wiem jak z lodem. Z tego co słyszałem łapią ładne karpi ale sam nie sprawdzałem bo ja tam tylko za szczupakiem i trochę za okoniem chodzę. Najlepiej pojechać tam w sezonie o podpytać... czasem zdarzy się ktoś miły i uchyli rąbka tajemnicy.

Dzięki za mapkę.

Napisano
Dzięki, a czy jest jakiś dojazd od strony Pluskowęs, czy Zalesia?

Tak na marginesie - edytuj posty, jest na to 30min.

Od strony Pluskowęs i Zalesia nie ma raczej dojazdów. Działki powykupywane i wszystko pozagradzane. Chyba że jakieś tajne o którym nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.