Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zima Bez Lodu

promisesdruk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zima bez lodu

Witam

Chciałbym rozpocząć temat łapania zimą kiedy nie ma lodu

Często łowię na starych korytach Odry , które mają bezpośrednie połączenie z rzeką jak i w portach miejskich. Jest to najlepsze miejsce na łapanie dużych płoci i leszczy w zimie. W grudniu czy styczniu nie ma szans na złapanie pokaźnej ilości ryb bezpośrednio w rzece , dlatego gromadzą się one w kanałach portowych i zatokach rzecznych gdzie woda jest spokojna i przede wszystkim cieplejsza Osobiście łapię batami 7m i 8 m stosuje w miarę możliwości cienkie zestawy ponieważ ryby biorą bardzo delikatnie . Niektórzy mogą napisać ,że to strasznie grube żyłki i nie ma to nic wspólnego z delikatnym zestawem ale zaznaczam ,że łapanie na bata nie jest identyczne jak łapanie na zestaw skrócony i nie można tak precyzyjnie przytrzymać przyjęty w jednym miejscu kiedy np. wieje wiatr Jako żyłkę główną stosuję 0,14mm przypon 0,08-0,10 haczyk 16-14 dosyć duże ale mało ryb się spina (taka jest moja teoria). Do bata mam założony amortyzator 1,1mm Tam gdzie jeżdżę w grudniu trafiają się bardzo duże płocie ( na jednej wyprawie można dostać kilka szt. o wadze 0,6-1,0kg),dlatego guma w bacie jest mi niezbędna przy odjazdach aby nie stracić ryby. W łowiskach, o których piszę główną przewagę maja płocie i leszcze czasami zdarzają się okonie. Spławik jaki stosuje to 1 lub 1,5 gr. zależnie od tego czy jest wiatr i fala czy nie. Osobiście preferuje 1,5 gr. szybciej spada do gruntu i ukleje się nie czepiają , których też jest sporo .Przypon długości ok. 35-40 cm dosyć dług, ale dlatego że w łowisku jest też leszcz. Spławik wyważam na zero główne obciążenie rozkładam na 3 śrucinach w różnych odległościach . 15 cm od haczyka na przyponie zakładam 0,09 śrucinę która zawsze kładę na dnie . Spławik wtedy lekko wystaje ponad lustro wody i każde najmniejsze branie jest widoczne. Śrucinę zakładam na przypon dlatego ,że leszcze wystawiają do góry i wystarczy tylko że podniesie tą śrucinę a spławik jedzie w górę bardzo widocznie. Tyle o sprzęcie teraz jakie zanęty stosuje .Nęcę bardzo mało bo ryby nie maja się najeść tylko dobrze zerować, dlatego na jeden wypad Stosuję

30dkg- Marcel breame gold pro ciemy

30dkg marcel river

1 kg glina rozpraszająca czarna

Do tego kopra melasa, coco belge i zapach w płynie sensas brasem. Na koniec czerwona pinka i porcja jokersa. Stosuję taki zestaw od bardzo dawna i zawsze osiągam wymierzone efekty. Teraz w grudniu kiedy łapanie jest ograniczone i nie ma zbyt gdzie się wybrać miejsca o których pisze są idealne. Przy każdej wyprawie i 5-6godzinnym łapaniu osiągałem wyniki od6-15kg ryb. Tyle o mnie i łapaniu zimą . Pewnie są osoby, które się z tym nie zgadzają ale to jest tylko forum i moje osobiste doznania sam do tego doszedłem i stosuje w praktyce a co najważniejsze bardzo dobrze się sprawdza nad wodą

Pozdrawiam Pablo okręg zielonogórski/ Nowa Sól

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Muszę przyznać, że ani w Twoich zestawach ani nęceniu nie doszukałem się błędów. Łowisz na pinkę, ochotkę czy kanapkę :?:

Napisano

Ja w zimie stosuje różne układy przynęt po 1 ochotkę na haczyku po małego czerwonego robaka z białą pinką.Ale bez ochotek się nawet nie ruszam.POZDRAWIAM

Napisano

zawsze ze sobą mam ochotkę i czerwoną pinkę , jako że używam haczyków 16-14 to jako zestaw leci 1 ochotka i 1 ewentualnie 2 czerwone pinki. dużo joka w zanęcie szybko zwabi ryby dlatego bardziej preferuje założyć pinkę ale bywaja takie dni ,że ochotka jest niezbędnia z resztą wielu wedkarzy przyzna rację ,że bez joka i ochotki hakowej nie wybiera się na ryby. to podstawowy składnik zanety i jeden z najskutecznejszych naturalnych pokarmów.

pozdrawiam Pablo okręg zielonogórski/ Nowa Sól

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.