Sochon Napisano 18 Stycznia 2009 Napisano 18 Stycznia 2009 Potrzebuję tanią matchówkę, około 80 złotych, spośród oferty jakich firm powinienem szukać, znacie jakieś konkretne modele, jak na tę cenę dobre xD
rafcio Napisano 18 Stycznia 2009 Napisano 18 Stycznia 2009 za tę cenę to raczej nic dobrego nie kupisz , proponuję zaoszczędzić ok.180 to już będzie nie najgorzej, Ja za swojego dragona zapłaciłem 205zł i nie żałuję ani złótówki .Do wiosny jeszcze trochę czasu proponuję dozbierać niż kupić tani szajs i się póżniej żałowac
zdrapek Napisano 18 Stycznia 2009 Napisano 18 Stycznia 2009 Kolega dobrze radzi dozbieraj ile możesz i wróć z zapytaniem - takie minimum 150-160 zł na dobry kijaszek. Jak znajdę jakąś okazje to podrzucę link. Propo Dragona to w tym sezonie wypuszcza 2 nowe modele match- ciekawe w jakich cenach będą?.
Sochon Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Napisano 19 Stycznia 2009 hmm więc co proponujecie, nigdy wcześniej nie zajmowałem się spławikiem, a wiem że przydałby mi się. Edit: nie będę łowił żadnych karpi ani czegoś takiego, więc raczej ma to być lekka odlełościówka
Damian21 Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 na 5-20 jak i lzejsze spokojnie polowisz takie "zarybieniowe" karpiki a i nawet okaz wymęczysz wiec niewidze problmu, w zeszlym sezonie mialem okazje wyciagnac jednego dnia nawet do kilkunastu w granicach 40cm na 3m wklejke dragona progress superlite 2-10g na splawik oczywiscie zylka 0,16 przypon 0,12 podbieraka niemialem wiec wszystko z reki.. improwizacja
Sebastian10010 Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 Ciężar wyrzutu nie decyduje w znaczącym stopniu o tym jakie ryby możemy wyholować, składa się na to wiele czynników (ustawienie hamulca, waleczność ryby, opanowanie wędkarza i warunki w jakich łowimy bo gdzieś trzeba wymęczyć rybę i dać jej powalczyć przy stosunkowo cienkiej żyłce) Ja na odległościówkę Browninga cw do 15gr wyholowałem kilkanaście amurów od 5 do 8 kg i żaden się nie urwał. A co do ceny to zgadzam się z przedmówcami lepiej dozbieraj trochę więcej i wtedy pomyśl o kupnie wędki.
Robal Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 zobacz Mikado Trython Match choć nie miałem w ręku
zdrapek Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 Ja bym zaproponował bardzo fajną i dobrą wędeczkę na naprawde pszyzwoite pieniążki. Browning ambition match: http://www.zebco.pl/strona/p/product/id/60.html Cena zaczyna się od 150-160 zł ale narawdę warto. Tryton to niezaciekawa wędeczka z włókna (ale tania), lepiej wydać troszkę więcej i mieć kijek na lata niż za rok lub dwa zastanawiać się nad kupnem nowego kijka.
marbo30 Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 zdrapek,a miales tego Browninga w rekach ja sie wlasnie do niego przumierzam ,ale nie znam nikogo kto ma ta wedke i kto by cos powiedzial o niej
Sochon Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Napisano 19 Stycznia 2009 i teraz mam problem z wyborem długości, ale sądzę że 3.90 wystarczy, prawda? Zadko będę łowił na jakichś dużych odległościach.
maniek Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 i teraz mam problem z wyborem długości, ale sądzę że 3.90 wystarczy,Mam 3,6 m i spokojnie daje rady .
kocur Napisano 19 Stycznia 2009 Napisano 19 Stycznia 2009 nigdy wcześniej nie zajmowałem się spławikiem Sochon, moim skromnym zdaniem na początek do nauki to w zupełności wystarczy jakaś prosta niedroga odległościówka a do dlatego że lepiej nauczyć się na czymś tańszym i nie żałować za bardzo jak się uszkodzi niż wylewać łzy nad match'em za 200 - 300 zł. Ja na początek miałem Yorka Quest 3,90 i używam go do tej pory. Już nie pamiętam ile za niego dałem ale coś chyba około 70 zł. Jest lekka i wytrzymała a hol 30 cm płoci lub też już 50 cm leszcza to fajna zabawa i emocje ale sądzę że 3.90 wystarczy To zależy gdzie i co chcesz poławiać. Ale 3,90 to w zupełności do nauki wystarczy Jak już załapiesz o co chodzi to wtedy możesz przesiąść się na lepszy kij za konkretne pieniądze. Panowie kolega Sochon ma 15 lat więc z kasą nie stoi tak jak my starsi więc chyba łatwiej mu będzie zacząć na tańszym kiju tym bardziej ze to nie wszystko a dopiero początek kompletowania sprzętu. W czasie nauki możesz przecież zbierać kasę na jakąś odległościówkę made in England I tak generalnie to na początku nie zrażaj się niepowodzeniami bo to bardzo subtelna metoda za to dostarcza wiele satysfakcji a wyraz twarzy tyczkarzy i baciarzy kiedy holujesz piękną sztukę spoza ich zasięgu jest bezcenny
Sochon Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Napisano 19 Stycznia 2009 dostarcza wiele satysfakcji a wyraz twarzy tyczkarzy i baciarzy kiedy holujesz piękną sztukę spoza ich zasięgu jest bezcenny xDDDDDNo to już sam nie wiem, ale część kosztów mam już zasponsorowane więc dragon czy browning ? a moze cos innego jeszcze?
Sebastian10010 Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 Ja mam takiego Browninga 3,90m cw do 12 gram. Pisałem o nim wcześniej tylko zawyżyłem jej cw o 3gr bo nie sprawdziłem tylko pisałem z pamięci. Wędka jest godna polecenia bardzo ładnie wykończona, świetnie leży w ręce i bardzo dobrze reaguje na odjazdy większych rybek dzięki czemu hol jest przyjemny i nie stanowi żadnego problemu. Łowiłem nawet na spławiki 17gr i nie było problemów z zarzuceniem. Do nauki jak najbardziej się nadaje i na pewno służyć Ci będzie jeszcze przez wiele sezonów.
marbo30 Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 a na jakie rybki uzywasz tego browninga cw 12g?
Sebastian10010 Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 Ja przeważnie łowie karpiowate na ciężkie karpiówki ale jak nęcę na dogodnym brzegu to przerzucam się na odległościówki i zaczyna się zabawa. Na tą wędkę wyciągałem już amury i karpie takie od 5 do 8kg hol trwał nawet 40min ale zabawa nieporównywalnie lepsza od łowienia karpiówkami.
Sochon Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Napisano 20 Stycznia 2009 Ale z myślą o jakich rybach kupowałeś Browninga. Edit: Czy leszcze (nie jakieś okazy), okonie, płocie i inne "średnie" i "małe" ryby nią połowie, komfortowo?
zdrapek Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 Pewnie, że na ten kijeczek połowisz konfortowo niewielkie rybki. C.W. dopasuj sobie do spławików jakich będziesz używał. Jeśli będzie to wagler 10g, 12g (z dociążeniem), i cięższe to c.w. wędki do 12g będzie za mały jeśli będziesz używał spławików max. 8g to c.w. do 12g będzie jak znalazł.
Sebastian10010 Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 Jak go kupowałem to nie nastawiałem się na konkretne rybki tylko była okazja to kupiłem za mniej niż połowa ceny (kolega wygrał na zawodach i był mu niepotrzebny) A jeśli chodzi o to co napisał kolega wyżej to całkowicie się zgadzam. Na cięższe spławiki też połowisz ale będziesz musiał zmienić technikę zarzucania żeby nie złamać wędki.
zdrapek Napisano 21 Stycznia 2009 Napisano 21 Stycznia 2009 Propo wspomnianych 2 nowych modeli Dragona - nie będą tanie i myślę ze będą miały te wędziska kłopot, żeby się przebić przez sprawdzoną już w tym "temacie" konkurencję. Ijest 3 model tylko że tele... Dragon match nowe modele 2009: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/wedki-match-dragon-g2-a4-p21.html
Sochon Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Napisano 22 Stycznia 2009 kupiłem Browninga, taniej niż oczekiwałem, jest lekki i fajny. teraz czekam tylko aż lód stopnieje:)
marbo30 Napisano 22 Stycznia 2009 Napisano 22 Stycznia 2009 z nowosciami jest roznie ja bym obstawial sprawdzone modele to tak jak z zapowiadana shimano alivio CX nikt jej nie widzial a wszyscy chca kupic chociaz nie wiedza jak pracuje i jak wyglada
zdrapek Napisano 22 Stycznia 2009 Napisano 22 Stycznia 2009 Sochon, można widzieć jaki kijek kupiłeś C.W. i długość bo model jak rozumię to ambition i w jakiej cenie wyrwałeś? Co do Alivio CX, to będzie kijek o bardzo podobnej pracy jak jej starszy braciszek BX, ale przed zakupem trzeba dotknąć, polizać, pomachać, pooglądać w zoom-ie i z daleka, ponaginać, sprawdzić organoleptycznie i 5 razy się zastanowić żeby nie żałować Po sezonie będzie wiadomo co jest wart, ale ktoś musi kupić żeby opisać rzetelnie patyczek.
Sochon Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Napisano 23 Stycznia 2009 zdrapek kupiłem ją za ~127.80 złotych. Ma 390 cm i wyrzut 12 gram. 420 kosztowała 180 zł xD (ceny z rabatem podane (w styczniu 10%))
Damian21 Napisano 23 Stycznia 2009 Napisano 23 Stycznia 2009 a jaka akcje maja te maczowki browninga ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.