Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,wybieram się na urlop nad jezioro Wielkie Leżno i nie mogę nigdzie trafić na opis jeziora pod względem rybostanu.Może któryś z kolegów pomoże mi i opisze co tam można złapać ,na jakie przynęty?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Znam te okolice, nie raz spędzałem tam wakacje. Wielkie Leźno przed laty było świetnym jeziorem szczupakowym, potem przyszło kłusownictwo (zwłaszcza podlodowe) i się skończyło. Rybostan jest standardowy - leszcze, płocie, liny, wzdręgi, szczupaki, okonie, węgorze. O sandaczu i karpiu nie słyszałem. Woda jeziora niegdyś krystalicznie czysta, teraz jest mętna. Na wzdręgi i liny możesz nastawić się w tej zakreślonej zatoce, ale dopiero od 1 sierpnia, bo to obręb ochronny leszcze, płocie i okonie dobrze brały z pomostów, które są kawałek dalej. Przynęty standardowe - mięsko i pęczak. Jeżeli będziesz miał łódkę, to pomiędzy wyspą a lądem jest płytka kamienista górka - tam można poszukać ładnych garbusów.

Tu masz mapkę jeziora:

02447c9d90890ef0m.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Tam wędkują głównie miejscowi, więc o konopiach tamtejsze ryby pewnie nie słyszały

Parzona kukurydza nie bardzo, bo jak ryby nie wyjedzą, to zrobi się syf na dnie i nawet drobnica odejdzie. Lepiej coś drobniejszego - ja bym zabrał w większych ilościach pęczak, pszenicę, bułkę tartą, kukurydzę konserwową, przynęty mięsne i ewentualnie także jakieś gotowe mieszanki.

Butlę turystyczną z palnikiem pewnie będziesz miał - więc problemu z gotowaniem pęczaku i pszenicy nie będzie.

• 3 years later...
Napisano

Witam,w tym roku wybieram się na urlop do miejscowości Krąg w kujawsko -pomorskim.Są tam dwa jeziora Długie i Okrągłe.Nie mogę znależć nigdzie wiadomości kto zarządza tymi jeziorami ani nic na temat rybostanu.Proszę kolegów o pomoc.Pozdrawiam.