ondrey2 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Witam,wybieram się na urlop nad jezioro Wielkie Leżno i nie mogę nigdzie trafić na opis jeziora pod względem rybostanu.Może któryś z kolegów pomoże mi i opisze co tam można złapać ,na jakie przynęty? Cytuj
Lesio Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Znam te okolice, nie raz spędzałem tam wakacje. Wielkie Leźno przed laty było świetnym jeziorem szczupakowym, potem przyszło kłusownictwo (zwłaszcza podlodowe) i się skończyło. Rybostan jest standardowy - leszcze, płocie, liny, wzdręgi, szczupaki, okonie, węgorze. O sandaczu i karpiu nie słyszałem. Woda jeziora niegdyś krystalicznie czysta, teraz jest mętna. Na wzdręgi i liny możesz nastawić się w tej zakreślonej zatoce, ale dopiero od 1 sierpnia, bo to obręb ochronny leszcze, płocie i okonie dobrze brały z pomostów, które są kawałek dalej. Przynęty standardowe - mięsko i pęczak. Jeżeli będziesz miał łódkę, to pomiędzy wyspą a lądem jest płytka kamienista górka - tam można poszukać ładnych garbusów. Tu masz mapkę jeziora: Cytuj
ondrey2 Napisano 13 Lutego 2009 Autor Napisano 13 Lutego 2009 Witam,dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedż.A co powiesz na nęcenie parzoną kukurydząi konopiami? Cytuj
Lesio Napisano 14 Lutego 2009 Napisano 14 Lutego 2009 Tam wędkują głównie miejscowi, więc o konopiach tamtejsze ryby pewnie nie słyszały Parzona kukurydza nie bardzo, bo jak ryby nie wyjedzą, to zrobi się syf na dnie i nawet drobnica odejdzie. Lepiej coś drobniejszego - ja bym zabrał w większych ilościach pęczak, pszenicę, bułkę tartą, kukurydzę konserwową, przynęty mięsne i ewentualnie także jakieś gotowe mieszanki. Butlę turystyczną z palnikiem pewnie będziesz miał - więc problemu z gotowaniem pęczaku i pszenicy nie będzie. Cytuj
ondrey2 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Witam,w tym roku wybieram się na urlop do miejscowości Krąg w kujawsko -pomorskim.Są tam dwa jeziora Długie i Okrągłe.Nie mogę znależć nigdzie wiadomości kto zarządza tymi jeziorami ani nic na temat rybostanu.Proszę kolegów o pomoc.Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi