Kubiak Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Mam pytanie. Co zrobić żeby wydłużyć żywotność robaków
Unises Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Chcesz przechowywać większą partie?, cz też mają dłużej żyć na haku? Napisz jeszcze jakich robaków?
Kubiak Napisano 12 Marca 2009 Autor Napisano 12 Marca 2009 Chcę żeby białe robaki żyły dłużej w pudełku.
Lary Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Co to znaczy dłużej? Pinka w lodówce może poleżć naprawdę długo.
Unises Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Chcę żeby białe robaki żyły dłużej w pudełku. Sprzedawca u którego biorę robaki robi w w pokrywce pudełka tylko 2-3 dziurki i trzyma je w lodówce, oczywiście temp. kilka stopni powyżej zera. Teraz spokojnie możesz je trzymać na dworze{balkonie} w zacienionym miejscu. myślę ,że 3 tygodnie spokojnie zanim zaczną się zmieniać się w kokony.
Gość Dwie_sety Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Robaki kupuj świeże najlepiej w dniu dostawy, te które właśnie przyjechały. Kupuj zapas na 2 - 3 tygodnie łowienia, jak nie wiesz czy w danym okresie będziesz jeździł na ryby nie rób zapasu a robaki przed okazjonalnym wyjazdem kup w sklepie. Robaki kupuj schłodzone z lodówki a nie z lady,do domu transportuj je w termotorbie z wkładem chłodzącym. Trzymaj w lodówce w temperaturze 0 - 4 stopnie C. w pełnych pudełkach lub strunówkach bez dostępu powietrza. Odsypuj tylko tyle ile potrzebujesz na łowienie w danym dniu. Robaki przed łowieniem musisz przygotować odhibernować wyprać wsypać trociny itp Niewykorzystane robaki wrzuć do łowiska po łowieniu ryb albo do następnego dnia przechowaj w lodówce w osobnym pudełku - nie mieszaj ich z zapasem robaków. Długo przechowywane robaki robią się mniejsze, mają gumiastą skórkę i chyba są mniej smaczne dla ryb.
sekret1 Napisano 12 Marca 2009 Napisano 12 Marca 2009 Jeszcze dodam, że białe robaki czy są świeże czy nie można poznać po ciemnej plamce wewnątrz robaka jeżeli ją mają to są świeże.
Kubiak Napisano 13 Marca 2009 Autor Napisano 13 Marca 2009 Co to znaczy dłużej? Pinka w lodówce może poleżć naprawdę długo. No właśnie. Zapomniałem dodać , że nie mam możliwości trzymania robaków w lodówce.
Unises Napisano 13 Marca 2009 Napisano 13 Marca 2009 No właśnie. Zapomniałem dodać , że nie mam możliwości trzymania robaków w lodówce. O tej porze roku po prostu trzymaj je na dworze włóż do dodatkowej nieprzezroczystej puszki zamknij i zostaw w miejscu w które nie sięgają bezpośrednio promienie słoneczne.
edmund Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Pinki to ja trzymam zakopane w ziemi na powietrzu (nie na mrozie) w cieniu i pudełku . NAWET MIESIĄC.
warszawa_24 Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Czy podobnie jest z rosówkami/czerwonymi robaczkami?
Damian21 Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 tuz przed łowieniem najlepiej przechowywac robaki w ustach. efekty zaskakujące.
cezar80 Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Jak mam dłużej przechować robaki to odsypuje je z tych trocin i zasypuje pokruszonymi płatkami kukurydzianymi albo mąką. zauważyłem że w tej pożywce żyją znacznie dłużej i wytracają swój nieraz nieprzyjemny zapach. ps. fajny odgłos wydobywa się z pudełka z tymi płatkami
Canudo Napisano 10 Lipca 2009 Napisano 10 Lipca 2009 Kiedyś wyczytałem, co prawda w amerykańskiej publikacji, ale myślę że sprawdzi się to również u nas, że do pudełka czerwonych robaków, warto wrzucić trochę fusów po kawie. Swego czasu tak robiłem, robaki żyły naprawdę długo. Chociaż nie wiem ile by żyły bez tych fusów, być może niewiele krócej
warszawa_24 Napisano 10 Lipca 2009 Napisano 10 Lipca 2009 Fusy się używa także w hodowli domowej, więc jest to dobry pomysł. Ja w tym miesiącu rozpoczynam własną hodowlę czerwonych robaków i bd używał fusów.
Heathen Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Kiedyś wyczytałem, co prawda w amerykańskiej publikacji, ale myślę że sprawdzi się to również u nas, że do pudełka czerwonych robaków, warto wrzucić trochę fusów po kawie. Swego czasu tak robiłem, robaki żyły naprawdę długo. Chociaż nie wiem ile by żyły bez tych fusów, być może niewiele krócej Zmienno ciepłe są podatne na kofeine:) Ja fusów używałem docelowo przed wędkowaniem aby zrobić je bardziej ruchliwymi:P Ale teraz jak ogolnie dostepna jest dendrobena...jest to conajmniej niepotrzebne:) Czy przedłużają żywotność...hmm tego nie sprawdzałem
kocur Napisano 11 Lipca 2009 Napisano 11 Lipca 2009 Potwierdzam że fusy z kawy przedłużają i i odżywiają robale. Moi najstarsi marines mają już po 2 miesiące i są w doskonałej kondycji pomimo wielu wypraw na ryby A wygląda to tak że co jakiś czas kupuję pudełko robali i wrzucam do doniczki z ziemią przeznaczonej tylko dla robali. Jak przychodzi czas wyjazdu to pakuję robale do pudełka i heja na rybska. Po powrocie robale niewylosowane do nurkowania wracają do donicy i czekają na kolejny wyjazd Zauważyłem że po fusach z kawy są bardzo podekscytowane
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.