Skocz do zawartości
Dragon

Jezioro Żywieckie czy Jezioro Rożnowskie

zibi38

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym wyjechać w tym roku z rodziną na wypoczynek :D Interesuje mnie J.Żywieckie lub J. Rożnowskie oczywiście wypoczynek połą czony z wędkarstem i wynajęciem domku letniskowego w czasie wakacji :) Bardzo proszę o informacje lub adres strony internetowej 8)

Pozdrowienie Długi... :o

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam

Ad Tresnej ... jadąc Bielsko - Żywiec skręcasz w lewo na Tresną, z prawej mijasz remizę (uważaj, tam często parkuja "chłopcy" z suszarką ... 40km/godz.), i po przejechaniu ok. 1 km zaczynaja sie po prawej stronie w kierunku jazdy osrodki wczasowe ... baseny, zjeżdżalnie dla dzieci i inne specyjały. I tak sie ciagnie az do Czernichowa. Ale jeśli chcesz zaoszczędzić troszke gotówki ... pytaj po kwaterach prywatnych ... taniocha. Ja mogę polecić w Tresnej osrodek "ODYS" (pierwszy za tablicą TRESNA) ... pojedyncze pokoiki albo całe domki, wspaniała kuchnia, molo, pomosty no i brzeg umocniony kamieniami i obciagniety siatką :( Głębokość ok. 30 m od brzegu wynosi ^25 m ... stare koryto Soły. Na spławiczek pociupiesz płoteczki i klenie. Z gruntu tam nie połapiesz ze wzgledu na siatkę. Ale jest w rejonie sporo zatoczek ... bez siatki ;) Bez problemu dogadasz sie z Panem Staśkiem i wypożyczy Ci łódeczkę, pokaże wstępny namiar na stare, zatopione stawy hodowlane, ewentualnie rowerek wodny ;)

Jak znajde chwilkę ... zrobie kilka fotek z fotek i sam ocenisz 8)

I jeszcze jedno ... ad dojazdu ... jest tez druga droga ... krótrza (jak dla mnie), wolniejsza ale przesliczna, taka krajoznawcza. Z Sosnowca jechałem na Oświęcim/Kęty/Miedzybrodzie Żywieckie/Czernichów/Tresna. Praktycznie jak w Oświecimiu łapiesz Sołę, to juz do samej zapoty w Czernichowie jedziesz jej śladem. Same atrakcje widokowe 8)8)8)

Napisano

Serdeczne dzięki piotrek za informacje.Ja jestem z Myślenic.Wyjazd ma być w 6 osób czyli dwie rodziny,dwoje dzieci.Chodzi o to żeby dzieci miały się gdzie pobawić,popływać aja miał gdzie połowić. Pozdrowienia długi

• 2 months later...
Napisano

Jeśli chodzi o jeź Rożnowskie to odradzam w zeszłym roku byłe 2 doby i wróciłem bez ryby to był lipiec . Na jesieni 2005 dowiedziałem siężę populację leszcza zaatakował tasiemiec i padło chyba wszystko . Zastrzegam ni8e wiem czy to prawda ale ja już tam więcej nie pojadę strata czasu . Nie wiem jak z drapieżnikiem . Ja próbowałem z nudów spiningu ale głównie za okoniem podchodziły ale tylko palczaki.

Napisano

Jeśli chodzi o zbiornik Tresna zasada jest jedna "kto posieje ten zbiera". Chociaż mieszkam w Kętach tj ok 20 km od Tresnej to tam nie łowię, a to tylko z tego względu że za daleko mam żeby stale łowisko nęcić. Niemniej jednak znajomi nęcą od wczesnej wiosny kukurydzą w odległości ok 15 m od brzegu i łapią ładne karpie, a jak leszczyska wejdą w zanętę to nic tylko się śmiać i ciągnąć.

Powszechnie panuje przekonanie że na zbiorniku Żywieckim populacja leszcza zmalała i to dużo jednak po tym co zobaczyłem ubiegłego lata (koniec sierpnia) przerosło moje oczekiwania. Podczas zachodu słońca setki leszczy nawet nie boję się powiedzieć "leszczysk" wyszły ku powieżchni wody i zaczęły robić młynki - nie wiem dlaczego tak robiły czy dla zabawy czy żeby obalić mit o małej ich populacji jednakże po tym widoku uwierzyłem że w tym zbiorniku są naprawdę ryby i to sporych rozmiarów. Tak że zapraszam nad zbiornik Żywiecki - naprawdę warto

Jest tu też sporo sandacza no i piękny boleń ale dla niego trochę czasu i serca trzeba włożyć. :wink:

Pozdrawiam, Mirek

Napisano

Witam.Kolego zibi38 wiesz ze od tego roku na J.Żywieckim obowiazuje dodatkowa opłata dla wedkarzy z poza kół Bielsko.Pozdrawiam wszystkich braci wedkarzy

Napisano

Tak mariush4 ma rację. Trochę mi się to spodobało ale nie chcę wszczynać dyskusji. W każdym razie należy o tym pamiętać.

Pozdrawiam

• 3 years later...
Napisano

Witajcie czy ktoś może coś więcej napisać o tym łowisku?

Tzn interesuje mnie gdzie najlepiej nastawić się na grunt, spławik na białą rybę, a gdzie polecacie wybrać się za drapieżnikiem na spining?

będę zobowiązany za każdą odpowiedź.

Zamierzam się tam wybrać w najbliższym czasie.

pozdrawiam

Krzysiek

• 9 months later...
Napisano

witam przyłacze sie wybieram sie na majówke do miedzybrodzia i gdzie idzie wykupic pozwolenie i ile mniej wiecej kosztuje no i jakies miejscówki najlepiej w miedzybrodziu.z góry dzieki

Napisano

a jakie miejsce noclegowe cię interesuje ja jeżdze z rodzinkom i biore domek to płace 100 zl za dobe ale jak ktoś ma jakieś lepsze namiary to prosze napisać narka

Napisano

ja sie wybieram do pensjonatu MARIA miedzybrodziu 25zł od osoby byłem tam juz kiedys i przytulnie i tanio.ma ktos jakies informacje o opłatach za wedkowanie i gdzie wykupic?

Napisano

Tu masz link do opłat na stronie Okręgu Bielskiego http://www.pzwbielsko.pl/?act=opl_pzw opłacać można w następujących miejscach ;

o Zarząd Okręgu PZW w Bielsku-Białej, ul. Żywiecka11

o Ośrodek Rekreacyjno-Wypoczynkowy U Rumcajsa, 34-300 Żywiec-Moszczanica, ul. Królowej Jadwigi

o Pensjonat Rybak w Oczkowie, 34-300 Żywiec-Oczków 272

o Pan Wiesław Kliś, 34-311 Czernichów, ul. Jana Pawła II 5, tel. 033 866-11-96

o Sklep wędkarski w Kobiernicach, ul. Krakowska 20 (obok ronda przy trasie Kęty-Bielsko-Biała), tel. 509-208-140, 515-137-510.

o Sklep wędkarski Kogutomania, 34-326 Pietrzykowice, ul. Wesoła 113 (komis AutoKania),

tel. (+48) 33-475-48-81, kom (+48) 604 236 375, Tutaj kupisz licencję on-line

o Przelewem w bankach lub Urzędach Pocztowych na terenie całego kraju na konto:ING Bank Śląski o/Bielsko-Biała

nr konta: 17 1050 1070 1000 0001 0004 2308

• 3 weeks later...
Napisano

wczoraj na J.Żywieckim bylismy w 5 od 4 rano do 18 wieczorem to wynik ogolnie gdzies w 5 okolo 40 płoci i jazi w tym płocie od 34 cm w góre narazie najbardziej udany wypad na 2010

• 2 months later...
Napisano

Witam.

Mam pytanie o Jezioro Zywieckie.

Jak to faktycznie wyglada po powodzi?

Wybieram sie do Was w gosci z moja Rodzinka pod koniec lipca na dwa tygodnie i zastanawiam sie jak przezyliscie ta wode i jakie sa warunki.

Mam wykupiony domek po zachodniej stronie na Zarzeczu.

Dziekuje i Pozdrawiam.

• 1 month later...
Napisano

Może ktoś coś powiedzieć o tym jeziorze bo chce jechać moto w trasę i właśnie będę przejeżdżać przez j.żywieckie może zostanę tam na jeden dzień gdzie najlepiej się ustawić itp i co tam idzie wywalczyć na spining :lol: .Idzie tam gdzieś z namiotem się rozstawić ,łódkę wypożyczyć itp lub może doradzicie gdzie się można w tamtych okolicach wybrać z spiningiem niestety będę tam pierwszy raz i jedynie czytałem o jeziorze żywieckim

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.