Damian21 Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 Jaxon Penax PXL 300 Match Specyfikacja techniczna: Producent - Jaxon Model - Penax PXL 300 Match Waga - 360 g (zależy z jaką szpulą, ta metalowa jest jakaś nienaturalnie ciężka jak klocek z ołowiu i daje łączną wagę ok 390g) Łożyska - 8 OWC( 1 oporowe, reszta otwarte łożyska chińszczyzna(2szt w rolce były doszczętnie skorodowane, reszta dość dobrze zasmarowana a że nie mam w zwyczaju moczyć kołowrotków to się trzyma) Przełożenie - 5,2:1 Pojemność szpuli - 0,20 / 150 Dodatkowy osprzęt w zestawie: podstawowa szpula aluminiowa match, dwie zapasowe grafitowe(głęboka i matchowa). Sprzęt posiadam od i jak często używam: od 3 lat, 2-3 razy tygodniowo 6-8 mies. w roku, czwarty rok już sporadycznie. Ryby, które nim łowię oraz dzięki niemu, moje największe sukcesy: niewielkie karpie, liny, karasie, i inna drobnica. Podoba mi się w nim to, że... czyli + : + cena i jeszcze raz cena, + nawet mimo upływu czasu płynna praca, kręci się pod ciężarem korbki - to jest chyba największy atut, Nie podoba mi się w nim to, że... czyli - : - nawój żyłki jak dla mnie znośny, choć nie wygląda najlepiej, - luzy na "kliku" od składania korbki są frustrujące, ogólne luzy rotor/korbka raczej niewielkie, typowe w tym segmencie cenowym, - hamulec walki praktycznie nie działał - przy okazji smarowania udało mi się to nieco usprawnić, Od momentu posiadania działa bez zarzutu: jw. ten nieszczęsny "klik" jest najgorszym utrapieniem. Sprzęt był dawany do naprawy: nie, jako domorosły serwisant/konserwator sam grzebię w kołowrotkach Gdybym teraz miał kupować inny sprzęt, wybrałbym inny model: nie kupiłbym już kołowrotka za tą kwotę. Koszt sprzętu: prawdopodobnie koło 80zł, w internecie cena kołowrotka waha się w przedziale 70-100zł. Używam w komplecie z: używałem 3 sezony z Konger'em Vectron club match 4.2m/5-20, ostatni sezon sporadycznie do spławika i gruntówki/feedera. Inne ewentualne dodatkowe uwagi, wyjaśnienia lub zdjęcia: trudno jednoznacznie stwierdzić czy był wart swojej ceny, chyba nie jest najgorzej bo posłużył jakiś czas.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.