Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jaxon Penax PXL 300 Match

Damian21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaxon Penax PXL 300 Match

a2275f70c19c8273m.jpg

Specyfikacja techniczna:

Producent - Jaxon

Model - Penax PXL 300 Match

Waga - 360 g (zależy z jaką szpulą, ta metalowa jest jakaś nienaturalnie ciężka jak klocek z ołowiu i daje łączną wagę ok 390g)

Łożyska - 8 OWC( 1 oporowe, reszta otwarte łożyska chińszczyzna(2szt w rolce były doszczętnie skorodowane, reszta dość dobrze zasmarowana a że nie mam w zwyczaju moczyć kołowrotków to się trzyma)

Przełożenie - 5,2:1

Pojemność szpuli - 0,20 / 150

Dodatkowy osprzęt w zestawie:

podstawowa szpula aluminiowa match, dwie zapasowe grafitowe(głęboka i matchowa).

Sprzęt posiadam od i jak często używam:

od 3 lat, 2-3 razy tygodniowo 6-8 mies. w roku, czwarty rok już sporadycznie.

Ryby, które nim łowię oraz dzięki niemu, moje największe sukcesy:

niewielkie karpie, liny, karasie, i inna drobnica.

Podoba mi się w nim to, że... czyli + :

+ cena i jeszcze raz cena,

+ nawet mimo upływu czasu płynna praca, kręci się pod ciężarem korbki - to jest chyba największy atut,

Nie podoba mi się w nim to, że... czyli - :

- nawój żyłki jak dla mnie znośny, choć nie wygląda najlepiej,

- luzy na "kliku" od składania korbki są frustrujące, ogólne luzy rotor/korbka raczej niewielkie, typowe w tym segmencie cenowym,

- hamulec walki praktycznie nie działał - przy okazji smarowania udało mi się to nieco usprawnić,

Od momentu posiadania działa bez zarzutu:

jw. ten nieszczęsny "klik" jest najgorszym utrapieniem.

Sprzęt był dawany do naprawy:

nie, jako domorosły serwisant/konserwator sam grzebię w kołowrotkach :razz:

Gdybym teraz miał kupować inny sprzęt, wybrałbym inny model:

nie kupiłbym już kołowrotka za tą kwotę.

Koszt sprzętu:

prawdopodobnie koło 80zł, w internecie cena kołowrotka waha się w przedziale 70-100zł.

Używam w komplecie z:

używałem 3 sezony z Konger'em Vectron club match 4.2m/5-20, ostatni sezon sporadycznie do spławika i gruntówki/feedera.

Inne ewentualne dodatkowe uwagi, wyjaśnienia lub zdjęcia:

trudno jednoznacznie stwierdzić czy był wart swojej ceny, chyba nie jest najgorzej bo posłużył jakiś czas.

przynęty na klenia   Dragon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.