Skocz do zawartości
tokarex pontony

szczupak na żywca i martwą rybke .

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Polecam martwą rybka [...] Przy dwóch kotwiczkach tniesz po kilku sekundach.

Przy jakich dwóch kotwiczkach :?::!:

Ostrych, rozmiaru 6-8, ze stali węglowej. Jeszcze jakieś pytania? :cool:

@Wędkarzyk: Drachkovitcha. ;) RAPR PZW zakazuje. :mad::evil::cry:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ostrych, rozmiaru 6-8, ze stali węglowej. Jeszcze jakieś pytania? [...]

Drachkovitcha. ;) RAPR PZW zakazuje.

Gościu nie powołuj się na regulaminy, bo słabo Ci idzie ich rozumienie [...] To czy woda jest PZW nie ma nic do tego, bo to nie RAPR PZW
zabrania stosowania 2 haków do martwej rybki
Panie regulaminowy.

:twisted:

Napisano

Lesio, wszystko ok, tylko Patryk napisał że 'właściciel się zgodził', to chyba omawiany staw jest własnością prywatną? Dawido pisał o 'zapomnianym bajorze', wnioskuje że jest to woda państwowa?

Napisano

Zestaw z 2 kotwicami przy przynęcie innej niż sztuczna nie stanowi 'wędziska'. Na własnym stawie można ryby łowić widłami, agregatem, siatką i zestawem z 2 kotwicami oraz szarpakiem, ale nie ma chyba potrzeby, aby którąkolwiek z tych metod polecać na forum wędkarskim.

Napisano
Tak się łowi szczupaki na wibrator

A myślałam, że moje skojarzenie jest błędne ... I tu się myliłam :shock::lol::lol:

Dzięki za uświadomienie :wink:

Napisano

Wpisz sobie w wyszukiwarke grafiki google 'dead bait rig' i masz oglądania na cały wieczór.

Napisano
Co do rybki to płoteczka lub wzdręga będzie ok :mrgreen:

Przypominam, że wzdręga ma wymiar ochronny 15cm, ja przynajmniej staram się takich dużych żywców na szczupaka nie zakładać.

Napisano

Mnie kiedyć szczupak zeżarł 18cm płoć z siatki, siatka do kosza, bo jak chciałem wyjąć, to się o zęby skubańca rozerwała.

Ale i tak wole wykorzystywać ryby, które nie są chronione: ukleje (nawet 2 na haczyk), płotki, a jak ma pływać żywczyk dłużej, to japońca, nigdy złocistego, bo mam do niego sentyment (dobre, bo Polskie :lol: ). Tak samo nigdy okonia, bo bardzo wolno rośnie, nigdy wzdręgi, bo po co się ją chroni do tych 15cm, żeby ją zapiąć na hak i niech kona?

Jak już naprawdę chcesz łapać selektywnie, to daruj życie tej wzdrędze, zapnij płoć.

Napisano

Fakt faktem :roll: Zawsze wole wzdręgę bo jest bardziej kolorowa i ruchliwa tym samym kusi lepiej nasze szczupole. Ale co do płotki też często na nie łowie. Raz na grunt płoteczki łapałem to na początku jak miałem branie przyciełem i straszny opór poczółem, który zaraz potem znikł. Kiedy ją wyciągnełem była cała rosszarpana przez szczupolka :shock: Widocznie zniechęcił się gdy poczuł opór. Mimo wszystko wole łapanie na spinng :wink: Więcej zabawy.

Napisano
Fakt faktem :roll: Zawsze wole wzdręgę bo jest bardziej kolorowa i ruchliwa tym samym kusi lepiej nasze szczupole.
nic podobnego. na zywcowce chodzi o tyle gorzej, ze wierzchem - duzo czesciej plątając zestaw, zakladam je w ostateczności.
Napisano
duzo czesciej plątając zestaw, zakladam je w ostateczności
Różnie bywa :???: Ale wcale nie jest taka zła. Najlepiej się na nią łowi gdy jest pochmurny lub chłodnawy dzień. Wtedy nie chodzi wierzchem :smile:
Gość Vasyl
Napisano

Nie uzywajcie krasnopiorek na zywca.

Po pierwsze to wzdrązka zazwyczaj idzie do gory, czym placze zestaw no i szybko pada.

Po drugie to tej pieknej rybki jest mniej w naszych wodach niz kiedys.

Najlepiej jest lowic na gatunek, ktory wystepuje w danej wodzie.

Moim zdaniem grunt na splawik to tylko ploc lub malutki okonek.

Napisano
Po drugie to tej pieknej rybki jest mniej w naszych wodach niz kiedys.

Najlepiej jest lowic na gatunek, ktory wystepuje w danej wodzie.

znam co najmniej dwa lowiska(dzikie, nie na leżace do PZW i oczywiscie nie zarybiane) gdzie wlasnie wzdręga jest dominującym gatunkiem, na jednym z nich płoci niema wcale, na drugim jest o wiele mniej, za to wyrośniętej, tzn. ciężko złapać taką ponizej 18-20cm - co pewnie jest skutkiem dominacji wzdręg(nie ciężko o sztuke 4-10cm oczywiscie te większe też są)

Napisano
wzdręga jest dominującym gatunkiem, na jednym z nich płoci niema wcale, na drugim jest o wiele mniej, za to wyrośniętej, tzn. ciężko złapać taką ponizej 18-20cm - co pewnie jest skutkiem dominacji wzdręg(nie ciężko o sztuke 4-10cm oczywiscie te większe też są)

Jak każdy z nas wie wzdręgi (szczególnie te większe) są również drapieżnikami. Na pewno wzdręgi musiały zjadać tamtejsze płoteczki. Ale z jednej strony wiadomo, że na ładną płotkę w takich miejscówkach warto się nastawić :grin:

Napisano
gdzie wlasnie wzdręga jest dominującym gatunkiem

Wymiar na wzdręgę w całym kraju, to jeden z większych idiotyzmów :roll: Już dawno powinien być zniesiony żeby odciążyć w niektórych wodach płoć, sam bardzo chętnie założyłbym 10 cm wzdręgę, której jest mnóstwo niż płotkę, którą ciężko spotkać.

Faktem jest, że wzdręga jest dobra na żywca, ale raczej z gruntu. Na spławiku wyczynia cuda.

Napisano
sam bardzo chętnie założyłbym 10 cm wzdręgę, której jest mnóstwo niż płotkę, którą ciężko spotkać
Zgadzam się z tym. Wzdręga bardzo szybko wypiera płotkę przez co jest jej coraz mniej. Zawsze wolałem powalczyć z płotkami niż wzdręgami. Po prostu będzie to samo co z naszym karasiem :!: Japonka go tak wyparła, że jak weźmie jakiś to żadko kiedy. Osobiście nigdy nie złapałem karasia (japonek ful) :sad:
Napisano
bardzo chętnie założyłbym 10 cm wzdręgę, której jest mnóstwo niż płotkę, którą ciężko spotkać.

Na moich terenach jest raczej odwrotnie, masa płotek momentami, aż od zatrzęsienia. Natomiast z wzdręgami jest problem, podobnie jak z uklejami, które to pierwszy raz widziałam we Wrocku już w sumie dawno na regionalnym zlocie jako przynętę bodajże na sandała :???:

I co do uklei to był pierwszy i jak dotąd ostatni raz :shock::wink:

Napisano
I co do uklei to był pierwszy i jak dotąd ostatni raz
Umnie np. na Tudze jest jej mase. Lub na Kanale Elbląskim, a o wzdręgach to już nie wspomnę. Strasznie się zdziwiłem :shock: Będąc na zawodach na Tudze głównymi rybami jakimi je wygrałem były właśnie te ryby. Nie sądziłem dotąd, że gdzieś może nie być uklei :???:
Gość Vasyl
Napisano

Uklejka to bardzo wymagajaca i ciekawa ryba. Na Pomorzu w kanalach, gdzie jest lekkie zasolenie tez jej nie ma.

Na mojej duzej rzece pojawia sie i znika niewiadomo kiedy. Kiedys lowilem takie po 30cm. Mowilem na nie "sledzie" :)

Napisano

Fakt łowiąc ją na delikatnego, a zarazem leciutkiego bata przy jej połowie jest niezła zabawa.

Kiedys lowilem takie po 30cm
Takie ukleje to już całkiem ładne sztuki :razz: Na co je łwoiłeś :?:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.