Skocz do zawartości
Dragon

Szczupak w bardzo głębokim jeziorze.

maciek13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam 13 lat. Łowię w jeziorze Okmin na Suwalszczyźnie . Maksymalna głębokość tego jeziora to 40m. Lecz przeciętne to około 13m. Jest to jezioro leszczowo - sielawowe. Łowię z pomostu ponieważ nie mam jeszcze łódki. Co weekend rzucam wirówkami , wahadłówkami , woblerkami , kopytem malinowym z czarnym grzbietem itd. Próbuję praktycznie wszystkiego i w tamtym roku wyciagnalem tylko 2 szczupłe. W tym sezonie ani jednego. Proszę o pomoc. Jaka technika na tak głębokie jezioro, jak głęboko szukać ryby, i jaka przynęta. Przepraszam za błędy.

przynęty na klenia   Dragon
Gość jarek001
Napisano

Może nie ma w tym jeziorze za duzo ryby?? :smile: nie a tak na powaznie to polecil bym ci duze blachy i wielkie gume (takie 15-20cm). Przynajmniej w jeziorze niedaleko mnie tak lowie z sukcesami

Napisano

A czy to możliwe żeby nie było u mnie szczupaka hehe . Wracając do tematu. AZ TAKIE WIELKIE PRZYNETY!? ;p. Myślę że u mnie nie ma takich potworów żeby zjadły takie wielkie coś. Ale cóż, spróbuję wszystkiego. Najgorsze że nie mam aż takich dużych gum i blach.

Napisano

z racji Twojego młodego wieku takie przynęty jeszcze nie wskazane....zje je potwór który może Cie wciągnąć do wody :mrgreen: , a rybacy łowią sieciami w tym jeziorze?

Napisano

No stawiają stawiają. A ryba mnie nie wciągnie bo jestem wysoki heheh ;p. Ale te sieci to nie w okolicy mojej działki. Tylko na drugiej stronie jeziora. I z tego co widze to oni też mało wyciągają w tych sieciach ;/. Mimo wszystko będę jeszcze próbował z tymi wielkimi kopytami.

Gość jarek001
Napisano

ja miałem naprawdę rewelacyjne wyniki dzięki tym gumom (raz na mannsa 25cm szczupaczka 45, no i tego samego dnia złowiłem szczupaka 88cm), nie lubię lowić szczupaków na małe przynęty. A jeżeli jest sielawa w wodzie to na pewno są i szczupaki co na nich żerują a to zazwyczaj nie sa maluchy. Tylko sie nie napalaj lowienie na takie przynęty jest naprawde ciężkie i żmudne (na tak wielkie gumy juz raczej okonka nie zlowisz a na blaszke nr. 2 to i owszem ale jednoczesnie ciezko jest skusic duzego szczupaka na taka blache) ale naprawde polecam... jak juz dawniej wspominalem na male gumy ciezko zlowic szczupaka wiekszego jak 80cm (moja opinia i prosze jej nie cytować i sie nie bulwersować ;-))

Pamietaj ze kij musi byc mocny c.w. 40-50 gram (taka duza guma wazy no i w wodzie stawia opor), nie tylko gumy duze wachadła (10-20cm) i duze blachy rozmiar 4-5.

Napisano

oj nie wiem czy mam mocny kij ;p . Okuma, taki krótszy kij. Szczerze to nie poluję na jakiegoś potwoora . Wystarczy szczupaczek którego wypuszczę. Dla mnie satysfakcją jest złowienie czegoś na spinning. Nawet okonia którego jeszcze też nie złowiłem . A może wiecie czy w tym jeziorze może być sandacz? A jak tak to gdzie go szukać.

Napisano

z szukaniem sandacza jeszcze poczekaj :) te kilkanaście dni.

A najlepiej szukać go tam gdzie jest sporo kryjówek (gniazda) karpy, drzew na dnie itp.

Pzdr i powodzenia

Napisano

I znów to samo ;p . Każdy mówi : szukaj na spadach , gąszczach glonów , podwodnych konarach itp. Skad mam wiedzieć gdzie to jest jeśli nie mam sondy.. ;p ?

Napisano

jak zostawisz w wodzie kilka przynęt znaczy ze coś tam musi być ;) i pomyślisz ze to pewnie musi być dobra kryjówka i jak tą przynętę poprowadzić żeby znowu jej nie stracić.

Napisano

Tak wiem . Tylko że moje jeziorko jest całe z kamienistym dnem ;p Więc mogę posiać przynętę na co drugim kamieniu ;pp. Ale mimo wszystko będę próbował.

Gość jarek001
Napisano

jak chcesz lowic skutecznie to nie kupuj duzych przynet... naucz sie lowic na spinning. Najlepiej od okonia zacznij od bocznego troka itp. nie od razu krakow zbudowano ;-)

Napisano

Własnie! Jeżeli zaczynam spinningować to od czego zaczynać itp. Jakie przynęty : gumy czy blaszki itd. Możecie napisać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.