Gość Anonymous Napisano 13 Października 2004 Napisano 13 Października 2004 Ostanio jeden z wędkarzy , z którym byłem na wyprawie dorszowej namówił mnie na stosowanie przywieszek, popróbowałem, ale moim zdaniem brań jest mniej a przy okazji jest to bardziej męczące. On natomiast zachwala przywieszki i twierdził, że ma lepsze efekty. co Wy sądzicie na ten temat?
Gość Anonymous Napisano 9 Stycznia 2005 Napisano 9 Stycznia 2005 A co to właściwie jest ta przywieszka?
Gość Anonymous Napisano 3 Września 2005 Napisano 3 Września 2005 Mi się wydaje że warto stosować ale tylko jak dorsz słabo bierze bo jak brania są intensywne to przywieszki komplikują sprawę. Mam jednak większy problem - jeśli znacie skuteczne wiązanie bocznej żyłki od przywieszki do głównej żyłki to proszę o podanie takiego węzła.
Gość Anonymous Napisano 25 Października 2005 Napisano 25 Października 2005 chciałbym się dowiedzieć jak uzbroić wędke najlepiej na morze
Gość Anonymous Napisano 25 Października 2005 Napisano 25 Października 2005 Cześć Nic nie jest tak proste jak z pozoru wygląda, po pierwsze musisz wiedzieć czy łowisz do 40 m czy głębiej, bo to jest sprawa dwu różnych patyków. Na płytsze łowiska wystarczy do 200 g na głębokie około 500 g. Kołowrotek duży, morski, na płytsze może być z morską żyłką (np 0,50), na głębokie koniecznie plecionka i to nie cienka. na końcu przypon ok 1- 2 m z żyłki odpowiedni do grubości linki głównej uzbrojenie w krętliki i agrafki morskie. Na przyponie można zmontować troki do przywieszek (gotowe przypony oferuje np. Dragon). Pilkery w zależności od głębokości nawet do 500g. Generalnie wyobraź sobie, że czeka cię praca podobna do wywleczenia wiadra wody na wysokość kilkudziesięciu metrów a na pewno nie zmontujesz zbyt słabego zestawu. Jacek
Gość Anonymous Napisano 15 Grudnia 2005 Napisano 15 Grudnia 2005 jutro wyjeżdzam na dorsz do kołobrzegu. A w niedzielę do darłówka. Mam tylko nadzieję że pogoda dopisze. Pozdro dla wszystkich.
wędkarz wa-wa Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 ja łowiłem we wrześniu w łebie dawałem przywieszkę z trzema hakami a na końcu pilker, miałem dwa razy wyjęcia po 3 dorsze na raz, ja zawsze daję przywieszkę...
zibro Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 .....normalnie bez przywieszek - zestaw szybciej opada .......bardzo wazne przy nowym napłynieciu na łowisko.........przy słabym zerowaniu dorsza przywieszki odstraszają......okazy uwazam tez bez przywieszek...................chyba ze zestaw piker bez kotwicy-obciazenie + boczny trok i kawałek szproty.......niezawodne na wraki-mniej zaczepów ps.......wiem z doswiadczenia ze np sledz to nie to co szprota moze dziwne ale fakt......tylko szprota
Gość mroweczka177 Napisano 21 Marca 2010 Napisano 21 Marca 2010 zibro, Też o tym słyszałem że szprota to nie śledzik, może szprot ma inny zapach ?? Tak mi jeden z doświadczonych w łowieniu na szprot powiedział, że one mają inne zapachy Co do przywieszek daje zawsze więlką norweską gumę (twister) około 15cm... I sprawdza się znakomicie :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.