Skocz do zawartości
tokarex pontony

Co sądzicie o przywieszkach?

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostanio jeden z wędkarzy , z którym byłem na wyprawie dorszowej namówił mnie na stosowanie przywieszek, popróbowałem, ale moim zdaniem brań jest mniej a przy okazji jest to bardziej męczące.

On natomiast zachwala przywieszki i twierdził, że ma lepsze efekty.

co Wy sądzicie na ten temat?

• 2 months later...
przynęty na klenia   Dragon
Gość Anonymous
Napisano

A co to właściwie jest ta przywieszka?

• 7 months later...
Gość Anonymous
Napisano

Mi się wydaje że warto stosować ale tylko jak dorsz słabo bierze bo jak brania są intensywne to przywieszki komplikują sprawę.

Mam jednak większy problem - jeśli znacie skuteczne wiązanie bocznej żyłki od przywieszki do głównej żyłki to proszę o podanie takiego węzła.

• 1 month later...
Napisano
:?: chciałbym się dowiedzieć jak uzbroić wędke najlepiej na morze
Napisano

Cześć

Nic nie jest tak proste jak z pozoru wygląda, po pierwsze musisz wiedzieć czy łowisz do 40 m czy głębiej, bo to jest sprawa dwu różnych patyków. Na płytsze łowiska wystarczy do 200 g na głębokie około 500 g. Kołowrotek duży, morski, na płytsze może być z morską żyłką (np 0,50), na głębokie koniecznie plecionka i to nie cienka. na końcu przypon ok 1- 2 m z żyłki odpowiedni do grubości linki głównej uzbrojenie w krętliki i agrafki morskie. Na przyponie można zmontować troki do przywieszek (gotowe przypony oferuje np. Dragon). Pilkery w zależności od głębokości nawet do 500g. Generalnie wyobraź sobie, że czeka cię praca podobna do wywleczenia wiadra wody na wysokość kilkudziesięciu metrów a na pewno nie zmontujesz zbyt słabego zestawu.

Jacek

• 1 month later...
Gość Anonymous
Napisano

jutro wyjeżdzam na dorsz do kołobrzegu. A w niedzielę do darłówka. Mam tylko nadzieję że pogoda dopisze. Pozdro dla wszystkich.

• 1 month later...
Napisano

ja łowiłem we wrześniu w łebie dawałem przywieszkę z trzema hakami a na końcu pilker, miałem dwa razy wyjęcia po 3 dorsze na raz, ja zawsze daję przywieszkę...

• 4 years later...
Napisano

.....normalnie bez przywieszek - zestaw szybciej opada .......bardzo wazne przy nowym napłynieciu na łowisko.........przy słabym zerowaniu dorsza przywieszki odstraszają......okazy uwazam tez bez przywieszek...................chyba ze zestaw piker bez kotwicy-obciazenie + boczny trok i kawałek szproty.......niezawodne na wraki-mniej zaczepów

ps.......wiem z doswiadczenia ze np sledz to nie to co szprota moze dziwne ale fakt......tylko szprota

Gość mroweczka177
Napisano

zibro,

Też o tym słyszałem że szprota to nie śledzik, może szprot ma inny zapach ?? Tak mi jeden z doświadczonych w łowieniu na szprot powiedział, że one mają inne zapachy :D

Co do przywieszek daje zawsze więlką norweską gumę (twister) około 15cm... I sprawdza się znakomicie :) :) :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.