Skocz do zawartości
tokarex pontony

Bug - Wola Uhruska

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

W naszym konkursie dotyczącym opisów łowisk, który znajdziecie na stronach haczyka mamy kilka nadesłanych przez wędkarzy łowisk. Proponuje podyskutować o tych łowiskach także tu na Forum :

"Bug - "Wola Uhruska"- opis łowiska - nadesłał Paweł z Dorohuska

Wola Uhruska to licząca ok. 4700 mieszkańców miejscowość powiatu Włodawskiego, posiadająca zaplecze agroturystyczne i wypoczynkowe. Okolicznym wędkarzom kojarząca się głównie z tzw. "Pompką" czyli zbiornikiem wodnym, który powstał ze starego koryta rzeki Bug. Łowisko to jest równie atrakcyjne jak sama rzeka. Czasami wiosną kiedy woda w Bugu jest jeszcze wysoka, łowię ryby właśnie na "Pompce". Wspomnę jeszcze tylko, że "Pompka" to od 1 maja bardzo atrakcyjne łowisko, ze względu na szczupaka.

Myślę, że ze stacji PKP do rzeki jest ok 1-1,5 km i zarówno pieszo jak i autem można się dostać nad samą rzekę bezproblemowo i swobodnie. W zależności, od której strony pojawimy się w Woli, kierujmy się na kościół, gdyż ok 100 m. na prawo znajduje się chyba najbardziej znana droga, która pokieruje nas nad samą rzekę, między innymi mostkiem na "Pompce" .

Mój osobisty powód dla którego lubię jeździć na Bug do Woli Uhruskiej to jazie, oczywiście jest to zapewne jedno z setek miejsc na rzece Bug gdzie występują te ryby. Niemniej jeżdżąc tam od wielu lat, bardzo często mam tam z nimi "kontakt" i tak mi się już utrwaliło, że jeżeli jadę do Woli to z myślą o jaziach!. Łowię tyczką 13 m."

• 7 years later...
przynęty na klenia   Dragon

Po blisko 8- śmiu latach, czas na jakiś wpis w tym temacie... :wink:

Byłem dzisiaj w Woli Uhruskiej z samego rańca. Z gruntu brały krąpiki takie do 15 cm. Pięknie żeruje drapieżnik aż żałowałem, że nie postawiłem na spinning. :smile:

To ja cię nie pocieszę pewnie jeśli powiem ze znajomy dziś byl w Świerżach najpierw na spinning ale nic nie połapał, miał jedno branie porządne ale rybka spadła a potem siadł z przerywanką i trochę krąpików i płoci kilka.

Ja byłem ostatnio kilka razy na suma i ogólnie słabizna, A miałem niedawno spływ kajakiem po Bugu i kłusownictwo po ukraińskiej stronie kwitnie w najlepsze. Widziałem kilka sznurów sporo żaków( a ile nie zauważyłem). a jeden kłusol stał na brzegu i spokojnie sie nam przygladał.

• 1 year later...